Bokslås­krigen

Bokslåsen ble patentert i 1875 og lever i beste velgående. Her er historien om suksessen som førte til en omfattende rettssak.
Mandag, 3. juni 2019 - 13:16

De fleste jegere har et forhold til bokslåsen. Det er den vesle metallkassa som rommer mekanismen på mange dobbeltløpede jaktvåpen, enten det er en hagle eller dobbeltrifle. Bokslåsen er ikke enerådende, da mekanismen kan være installert i våpenet på mange forskjellige vis.

I utgangspunktet gjaldt det våpen med Anson-Deeley låskasse og sideliggende piper. Begrepet brukes i dag også om låskasser med mekanismen festet i en ramme bak baskylen, også på våpen med pipene over hverandre. Det brukes gjerne for å skille fra ekte sidelåser, der delene i avfyringsmekanismen sitter på plater mot utsiden.


Bøker av W.W. Greener


Kilder/litteraturliste:


Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 
Tags: 

På forsiden nå