Annonse

Forsker på afrikansk svinepest:

Overrasket over jegernes aktive rolle

Solfrid Ingriddatter Nordrum jobber med en doktorgrad med utgangspunkt i villsvin og afrikansk svinepest.
Solfrid Ingriddatter Nordrum jobber med en doktorgrad med utgangspunkt i villsvin og afrikansk svinepest.

Doktorgradsstipendiat Solfrid Ingriddatter Nordrum tror mange ikke er klar over den aktive rollen jegerstanden har i den norske forvaltningen.

Publisert

Egentlig skulle hun skrive en doktorgrad på fugleinfluensa, men da det for første gang ble påvist afrikansk svinepest i Sverige i fjor, bytte hun både patogen og viltart.

– For en utenforstående er det interessant å se hvor stor rolle jegerne har i arbeidet mot sykdommen, både i det forebyggende arbeidet og i bekjempelsen i Fagersta, sier Solfrid Ingriddatter Nordrum ved Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo (UiO).

– Stor tillit

– Jegerne nyter opplagt stor tillit i befolkningen, de får tross alt lov til å bære våpen. Det er ganske spesielt å både utøve hobbyen sin, samtidig som man er en del av den utøvende myndigheten.

– Opplever du at jegerne du prater med er seg sitt ansvar bevisst?

– Jeg opplever at jegerne er bevisst både ansvaret ved å bære våpen, og ansvaret ved å forvalte viltartene. For en del jeg har pratet med tror jeg også dette ansvaret er med på å gjøre jakta enda mer meningsfull.

– Føler seg misforstått

Nordrum er sosialantropolog, og oppsøker miljøer som kommer i kontakt med villsvin og afrikansk svinepest. Hun har snakket med både bønder, jegere og tilsyns- og forvaltningsmyndigheter. Nordrum har også tatt jegerprøven og planlegger selv å delta på villsvinjakt for å komme «tett nok på».

I skrivende stund er hun på plass i Fagersta for nye feltstudier der hun snakker med jegere, lokalbefolkning og forvaltning. Tidligere har hun vært med jegerne på kadaversøk inne i smittesonen.

– Selv om jeg primært har ønsket å snakke om villsvin og utbruddet av afrikansk svinepest, har både bønder og jegere selv hatt behov for å snakke om ulv og konflikt med dyrevernsorganisasjoner. Jeg opplever at bønder og jegere føler seg misforstått. De ser fortsatt tydelig at kjøtt kommer fra dyr, mens mange byfolk kanskje har en mer emosjonell distanse.

– Hvordan vil du beskrive forholdet mellom bøndene og jegerne?

– Ofte er de naboer, eller én og samme person. Noen ganger har bønder og jegere interesser som sammenfaller, noen ganger går de mot hverandre. Villsvin kan ha stor påvirkning på landbruket, og det samme kan afrikansk svinepest. Det er veldig interessant å se hvordan bønder og jegere finner ut av dette i nabolagene sine og i politikken.

Arbeidet med doktorgraden skal være ferdig om to år, og forhåpentligvis resultere i en bok som går dypere inn i forholdet mellom mennesker, dyr og natur.

Powered by Labrador CMS