Annonse
Yrkesfaglærer Lars Aksel Nygård og elev Eirik Rognmo ved børsemakerlinja på Gauldal VGS oppfordrer flere unge til å undersøke børsemakerfaget som mulig yrkesvei.

Håndverk || Børsemaker

Lærlinger søkes!

– Selv om børsemakere er veldig attraktive på arbeidsmarkedet, er interessen for håndverksyrket dessverre i kjelleren, sier yrkesfagærer Lars Aksel Nygård.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Gauldal videregående skole på Støren i Trøndelag er den eneste videregående skolen i landet som tilbyr børsemakerutdanning. Yrkesfaglærer Aksel Nygård forteller at skolen tradisjonelt hatt mange søkere til børsemakerlinja, men de to siste årene har søknadsmassen av ukjente årsaker gått ned.

– Skolen vår har tilbud om åtte elevplasser på børsemakerlinja. I 2016 hadde vi over 100 søkere. Nå er vi nede i rundt 25, forteller Nygård, som selv er børsemaker og har virket som yrkesfaglærer siden 1999.

Faget stiller store krav til elevene når det gjelder formsans, nøyaktighet, teknisk innsikt og bruk av ulike verktøy og teknikker. Her representert ved Gjermund Bergersen Granberg.

Godt miljø

Børsemakerlinja er en landsdekkende linje, og Nygård kan friste interessert ungdom med et særdeles godt elevmiljø.

– Elevene våre kommer fra hele landet, og bor på hybler i bygda. Klassemiljøet kjennetegnes av godt samhold, og vi får ofte besøk av tidligere elever. I nærområdet er det gode muligheter for jakt, fiske og friluftsliv.

Yrkesfaglæreren beskriver børsemakerutdanningen som en allsidig og kreativ utdanning, der elevene utvikler evnen til problemløsning.

Variert

Selve yrket har sitt utspring i utøvelsen av jakt og sportsskyting, med reparasjon og produksjon av våpendeler og våpen som sentrale arbeidsoppgaver.

– Samtidig som børsemaker er et tradisjonsrikt håndverksyrke i tre og metall, har vi en fot i den moderne tid med bruk av komposittmaterialer, tidsmessige maskiner og nytt verktøy som 3D-printing.

Veien mot svennebrevet

Inntakskrav:

Vg1 teknologi- og industrifag. Etter Vg2 børsemaker, gir skolen tilbud om Vg3 i skole. Man kan også ha opplæring i bedrift før oppmelding til svenneprøve.

Mange muligheter

Nygård framhever at børsemakere er svært attraktive på arbeidsmarkedet.

– Jakt og skytesport står sterkt i Norge, og det vil alltid være behov for børsemakere.

– Hvor havner elevene etter endt utdanning?

– De mest dedikerte starter ofte børsemakerkarrieren i egne, små bedrifter. Andre tar videre utdanning eller kan ende som mekanikere i oljebransjen, verkstedbransjen eller hos Kongsberg Våpenfabrikk. Vi er også jevnlig leverandør av børsemakere til Forsvaret, for å nevne noe, sier Lars Aksel Nygård.


Tor Fredrik Mikkelsen har ikke angret på yrkesvalget. Selv valgte han å starte sin egen geskjeft, noe han trives svært godt med. Lidenskapen for jakt og skyting var med på å stake ut kursen for valg av yrke.

Midt i blinken

Børsemaker og mekaniker Tor Fredrik Mikkelsen fra Surnadal var elev ved børsemakerlinja i 2017 og 2018. Han driver i dag eget børsemakerverksted i Surnadal.

– Etter endt utdannelse, fikk jeg lærlingplass ved Elverum tekniske verksted. Sommeren 2020 avla jeg svenneprøven på verkstedet. Fem måneder seinere fikk jeg tilslag på jobb som verktøymaker i Surnadal, forteller han.

23-åringen mener det var et lurt valg å gå børsemakerlinja på Gauldal videregående skole. Utdanningen har gitt ham mange muligheter, også for å knytte kontakter innen hobbyene jakt og skyting.

– Har du svennebrev som børsemaker, vil du fint klare å skaffe deg jobb. Selv har jeg fått flere jobbtilbud, som børsemaker på XXL og som industrimekaniker.

Powered by Labrador CMS