Annonse

Restaurering:

Her ryker dammen som hindrer laks og ørret

Bjørumdammen under E16 er revet. Det kan gi ni kilometer mer elv for både laks og ørret. Nå gjenstår det å se om fisken vil bruke mer av elva når den flommer.
Fra arbeidet med å rive Bjørumdammen i Isielva.
Ferskvannsøkolog Frank Jørgensen i Statens vegvesen tok med Jakt & Fiske på befaring da Bjørumdammen i Isielva ble revet. På bildet gjenstår venstre halvpart av dammen.
Frank Jørgensen viser fram Isielva oppstrøms den gamle Bjørumdammen.

Om alt går etter planen, kan både laks og ørret snart gå ni kilometer lenger opp i Isielva i Bærum.

Publisert Sist oppdatert

Midt under den store E16-brua før du kjører opp mot Sollihøgda, ligger den gamle Bjørumdammen. For 150 år siden sto det et sagbruk her, som for lengst er avviklet.

Faren for flom er stor, med tilsvarende frykt for at vannmassene skulle rive med seg deler av demningen ned mot Sandvika.

Isielva

• Tidligere het elva Loxa. Der Lomma og Isielva møtes, skifter elva navn til Sandvikselva

• Sandvikselva huser både laks og ørret.

• Når prosjektet med å rive Bjørumdammen er ferdig, kan gytefisk svømme ytterligere ni kilometer opp i elva.

• Du kan kjøpe fiskekort i samarbeid med Vestre Bærum Sportsfiskeforening og Bærum JFF.

– Den gamle demningen var ikke trygg. Når vi først måtte inn å gjøre tiltak, er det godt å kunne gjøre noe som bedre forholdene for både laks og ørret, sier ferskvannsøkolog Frank Jørgensen i Statens vegvesen på befaring på byggeplassen.

Både Norges vassdrags- og energidirektorat og Statsforvalter har vært inne i bildet, det samme har Bærum kommune. Demningen skal rives og området rassikres med steinblokker. Om lag 1800 kubikk med masser skal fjernes. Til slutt skal elva tilbakeføres til sitt opprinnelige leie, inkludert kantvegetasjon.

Kan vandre fritt

– Vi var veldig spent på om elva hadde et naturlig leie eller om det var et hinder. Heldigvis ser det ut som om fisken kan vandre fritt oppover når vi er ferdige. Det betyr ni kilometer mer vandringsvei, sier Jørgensen.

Isielva har et bredt nedslagsfelt, men nedbørfeltet har liten evne til å holde igjen vann når det regner. Med andre ord er den en klassisk flomelv.

– Fisken vandrer opp for å gyte når vannstanden er stor, også står yngelen igjen i kulpene. Har vi flaks, går det opp fisk allerede til høsten, forklarer Jørgensen.

Tålmodighet

Morten Merkesdal driver klekkeriet til Bærum kommune, og har vært en av pådriverne i prosjektet. Han maner til tålmodighet før jubelen eventuelt slippes løs.

– Fram til nå har fisken hatt mulighet til å gå opp til Bjørum. Men den har ikke gjort det hvert år, grunnet manglende flom til rett tid. Dette er et lite vassdrag som er helt avhengig av nedbør over flere dager for at fisken skal kunne gå opp. Derfor er det ikke sikkert vi ser gytefisk i høst, sier han.

Merkedal forteller at ideen om å fjerne demningen ble klekket ut hos brukerrådet for fisk i 2018. Rådet består av representanter for tre fiskeforeninger, og gir råd til kommunen om fiskebiologi, fiskeregler og lignende. Kommunen har også en egen representant i rådet. Merkedal fungerer som sekretær.

– Dette er tidenes mulighet for å tilrettelegge for fisken. Men det har tatt lang tid. Selv om Norge har forpliktet seg til å følge EUs vanndirektiv, er vi et u-land sammenlignet med både Sverige og Danmark. Der rives demninger og elver tilbakeføres til naturlige løp i stor skala, mener han.

Slik så Bjørumdammen ut før riving:

Slik så Bjørumdammen ut før riving.
Slik så Bjørumdammen ut før riving.
Powered by Labrador CMS