Har du prøvd rådyr bakt i kålhode? Foto: H2W Studio
Har du prøvd rådyr bakt i kålhode? Foto: H2W Studio

Bondens hevn

Eller hvordan ta tilbake grønnsakene som rådyra stjal.
14. september 2022

Det finnes forskjellige beregninger på hvor mye av bondens avlinger rådyr spiser rett fra åkeren. Tallene spriker, men er mange steder svært høye. Rådyra trives best i kulturlandskapet, og det er kanskje ikke så rart at de har fått smaken på kortreiste grønnsaker.

Gjerder, lydsignaler eller blinkende LED-rovdyrøyne stopper dem ikke. Den brutale løsningen er å gjøre kål på rådyrene. Bokstavelig talt. Her får du oppskriften.

Ingredienser

  • 900 gram kjøttdeig fra en nedlagt kåltyv 1 dl fløte eller melkeerstatning
  • 1 rød paprika
  • 2 never med sopp – kantarell eller trakt- kantarell
  • 20 g salt
  • 1⁄2 -1 ts svart pepper
  • 1 ss potetmel
  • 2 mellomstore kålhoder
  • Saften i pannen etter steking 1 dl vann
  • 4 spiseskje smør

Slik gjør du

  • Bland kjøtt, fløte og salt til det blir en ganske fast deig.
  • Hakk paprika og sopp i små biter og surr i smør til miksen er lett stekt.
  • Bland halvparten paprika- og soppmiksen inn i kjøttdeigen
  • Så kommer den vanskeligste delen av jobben. Kålhodene må hules ut. Du trenger en skarp, liten kniv og en skje som er tynn nok til at man kan skjære i kålen med den. Du begynner med kniven og åpner kålen ved å skjære ut hele stilken. Deretter veksler du på å bruke kniv og skje til du har et hulrom i kålen med cirka 2,5 cm tykke vegger.
  • Kålbitene du skjærer ut skal du IKKE kaste. Da mister du hele det moralske grunnlaget for denne retten. Lag en kålsalat eller coleslaw, begge deler er perfekt tilbehør.
  • Nå fyller du kålen med kjøttfarsen, vær forsiktig så ikke kålen revner og vær nøye så den blir helt fullpakket. Sett i ovnen på 170 grader, og bruk steketermometer. Kjernetemperaturen skal være 68 grader når du tar den ut.
  • Kålen må hvile før du deler den til serveringsstykker. Da får den også safte seg. Den prosessen hjelper du i gang ved å helle vannet rett i langpanna straks du har tatt ut kålen fra ovnen. La alt stå i cirka 20 minutter.
  • Ta kålen ut av langpanna og skrap den for alle godsakene som måtte ha satt seg fast i bunnen. Sil av kraften og ha i en kjele med smøret og varm opp til smøret smelter. Det blir en enkel og smaksrik saus!
  • Varm opp resten av paprika- og soppmiksen, skjær kålen i båter heller enn skiver. Server med kokte poteter – eller som en rett i seg selv. Rådyr i kål er også en flott rett man kan gjøre ferdig på forhånd og varme opp seinere.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Mat

Her får du en enkel og velsmakende oppskrift på jegergryte. Foto: Anine Gutubakken Byles
Matoppskrift:

Alle jegere må kunne sin gryte

Jegergryte smaker helt nydelig, og denne varianten oser av høst og jaktstart. Et perfekt måltid på koia etter en lang dag på jakt.

Mat

Monica Tvede er profesjonell soppsanker, og gir bort sine beste tips til Jakt & Fiskes lesere. Foto: Jo Straube
Sanking:

Skogens gull er mer enn kantarell

Monica Tvede har ingen ting imot kantarell, men soppen står ikke øverst på lista når hun stryker til skogs på skattejakt.

Mat

Det er lettere å lage kremet fiskesuppe enn du tror. Foto: Anine Gutubakken Byles
Matoppskrift:

Kremet fiskesuppe

Det smaker ekstra godt med en deilig fiskesuppe etter en vellykket fisketur.

Mat

På forsiden nå