Det er lettere å lage syltetøy av sommerens bær enn du tror. Denne oppskriften fungerer både til blåbær og bringebær. Foto: Anine Gutubakken Byles

Slik lager du syltetøy av sommerens bær

Når skogen bugner av bær, er det bare å komme seg ut og plukke. Det er lettere å lage supert syltetøy enn du tror.
08. august 2022

Blått gull så langt øyet ser, og bugnende bringebærbusker i lier og kratt. For mange er bærplukking en viktig del av det høstingsbaserte friluftslivet.

I tillegg til å nyte noen saftige munnfuller i skogen, kan du ta med bærene hjem, rense dem og sette i gang syltetøyproduksjonen.
Det er ikke mye som slår en nystekt vaffel med syltetøy på.

Ingredienser

  • 1 kg blåbær eller bringebær
  • Cirka 400 gram sukker
  • Ev. syltepulver

Slik gjør du

  • Rens bærene og fjern alle dårlige bær. Ha bærene over i en gryte, og gi dem et raskt oppkok under lokk. Bruk høy varme, det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid, 8–10 minutter. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, tilsettes sukkeret. Mengden justeres etter smak og behag, men pass på at du bruker nok sukker. Rør det godt sammen og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.
  • Om syltetøyet virker litt tynt, kan noe av saften siles av eller du kan tilsette litt syltepulver. Om det er for tykt, kan du tilsette litt vann.
  • Skum syltetøyet godt av. Skummet som danner seg på toppen under koking, kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.
  • Fyll syltetøyet straks over på reine glass. De må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet. Det er viktig at glassene er helt tette.
  • Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig for lengs mulig holdbarhet.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Mat

Her får du en enkel og velsmakende oppskrift på jegergryte. Foto: Anine Gutubakken Byles
Matoppskrift:

Alle jegere må kunne sin gryte

Jegergryte smaker helt nydelig, og denne varianten oser av høst og jaktstart. Et perfekt måltid på koia etter en lang dag på jakt.

Mat

Monica Tvede er profesjonell soppsanker, og gir bort sine beste tips til Jakt & Fiskes lesere. Foto: Jo Straube
Sanking:

Skogens gull er mer enn kantarell

Monica Tvede har ingen ting imot kantarell, men soppen står ikke øverst på lista når hun stryker til skogs på skattejakt.

Mat

Har du prøvd rådyr bakt i kålhode? Foto: H2W Studio
Matoppskrift:

Bondens hevn

Eller hvordan ta tilbake grønnsakene som rådyra stjal.

Mat

På forsiden nå