Har du prøvd stekt lysing med paprika og ramsløkrømme? Foto: H2W Studio

Stekt lysing med ramsløk-rømme

Noen ganger kan man kjenne på ekte glede over andres dumhet.
24. juni 2022

I påsken tilbrakte jeg noen dager på Flatflesa fyr, en forblåst øy godt ut i havet i Aukra kommune utenfor Molde. Jobben som automat- fyrvokter er behagelig, og gir tid til overs. Men «den frie jakten på hav og fjord» etter sjøfugl var det ikke sesong for. Tang og tare er litt for heftig uten noe mere til. Flatflesa betyr «lav holme» og er absolutt ikke plassen for planter, i hvert fall ikke i påsken.

Ufisk

Derfor bar det til havs med fiskeutstyr, og vi trengte ikke dra langt for å få napp. Som sleipe fiskere på ukjent hav, speidet vi selvsagt etter andre båter, og gjerne de som hadde en sky av sultne måker over seg.

Folkeopplysning på stengrunn

Overenskomst

Ingredienser:


Slik gjør du:

  1. Skjær fine filetstykker og salt dem lett på begge sider. Padron steker du hele med stilk og frø, større paprika kan du rense og dele opp i store stykker. Ha godt med smør og/eller olje i stekepannen på middels varme, og legg fisken i. Har du plass til paprikaen i pannen, legger du den i samtidig.
  2. Stek fisken med skinnsiden ned til stykket er nesten gjennomstekt. Skinnet skal bli sprøtt! Så snur du og gjør reststekingen ferdig på et minutt. Paprikaen skal bli godt stekt, med svarte skinnbiter. Ha på salt og pepper.
  3. Ramsløk-rømmen kan du gjøre ferdig på forhånd: Bland 4 spiseskjeer ramsløkolje inn i et beger rømme. Ramsløkdressing lages enkelt ved å kjøre olje, ramsløk- blader og litt salt i en blender, før du siler blandingen gjennom et klede. Et lite glass ramsløkolje på tur er matmedisin!
  4. Dette er lettvint luksusrett du gjerne kan lage utendørs. På sommeren kan du gjerne erstatte ramsløken med andre urter, som skjørbuksurt og strandstjerne. Ha gjerne med litt tang og tare også, som trøffeltang, butare, havsalat eller søl.
  5. Da er det bare å jakte på fisken. Skitt fiske – eller fiskere.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Mat

Det er lettere å lage syltetøy av sommerens bær enn du tror. Denne oppskriften fungerer både til blåbær og bringebær. Foto: Anine Gutubakken Byles
Matoppskrift:

Slik lager du syltetøy av sommerens bær

Når skogen bugner av bær, er det bare å komme seg ut og plukke. Det er lettere å lage supert syltetøy enn du tror.

Mat

Med denne oppskriften er det lett å lage lekre viltkjøttkaker. Foto: H2W Studio
Matoppskrift:

Kongen på deigen

Det beste du kan lage av råvaren du er lei av.

Mat

Hiv seien i ei tønne og spiser den om tre år.
Matoppskrift:

Gammelsaltet sei

For den som satser på å dra opp store mengder sei utover høsten, er det én oppskrift som gjelder: Legg fisken i en tønne, og spis den om tre år.

Mat

På forsiden nå