Å lære seg å lage buljong er både godt – og god utnyttelse av viltkjøttet. Foto: H2W Studio

Det er kraft i god buljong

Om du bare ser for deg en brun terning når du hører ordet buljong, vet du ikke hva du går glipp av.
03. juni 2022

Noen av dere er kanskje gamle nok til å huske at «en kopp buljong» var blant det faste tilbudet i små kiosker på idrettsarenaer og i marka, gjerne sammen med kaffe, kakao og pølse i brød.

Selv om buljongen hadde tapt terreng som turdrikk i min egen oppvekst, er jeg så vidt gammel nok til å huske gleden ved denne varme, salte og fyldige drikken, som fikk humøret opp i en sliten kropp.

Ekte vare

Lag perfekt buljong


Ingredienser

  • Hele kjøttstykker med bein, delt opp så det går greit ned i ei stor gryte.
  • Rotgrønnsaker, som gulrot, sellerirot, persillerot, pastinakk, purre, fennikel, løk.
  • Hvitløk
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  • Start med å brune kjøttet. Du kan gjøre det i en steke- panne, men det er enklere på et brett i ovnen. Sett temperaturen på 250 grader, og la kjøttet stå 45–60 minutter, snu en gang underveis.
  • Legg deretter kjøttet i gryta, og hell over kaldt vann til kjøttet er dekket. Ha i en spiseskje hel pepper.
  • Kok opp og la det så stå og syde. Større stykker av elg, hjort og reinsdyr kan gjerne stå 4–6 timer. Rådyr og småvilt trenger bare 2–3 timer. Etterfyll med vann underveis, kjøttet skal alltid være dekket.
  • Tilsett grønnsaker og hvitløk når det er en drøy time igjen av koketiden.
  • Mot slutten av koketiden sjekker du mørheten med en gaffel, kjøttet skal løsne fra beinet bare du pirker i det. Smak til med salt og eventuelt mer pepper. Den ferdige buljongen skal være mørk og smaksrik og serveres i en dyp tallerken.
  • Enkoppbuljong,takk.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Mat

Har du prøvd stekt lysing med paprika og ramsløkrømme? Foto: H2W Studio
Matoppskrift:

Stekt lysing med ramsløk-rømme

Noen ganger kan man kjenne på ekte glede over andres dumhet.

Mat

Sandflyndre egner seg godt til panering, skrive vår matskribent. Foto: Anine Gutubakken Byles
Oppskrift:

Helt sprø sandflyndre

Filetert sandflyndre egner seg ekstra godt til panering. Filetene er små og derfor perfekte i størrelsen, og med japansk pankomel blir de ekstra sprø og gode.

Mat

NJFF og Jakt & Fiskes matmedarbeider Anja Gutubakken Byles lover et spennende kokkeshow og tips og triks til god matlaging med vilt som ingrediens. Foto: Jo Straube
Camp Villmark:

Lover matshow på Camp Villmark

NJFFs egen Anine Gutubakken Byles skal begeistre bak grytene når Camp Villmark starter denne uken.

Mat

På forsiden nå