
Pinnegås
I Selma Lagelöfs «Nils Holgersson forunderlige reise gjennom Sverige», rir Nils på ryggen til en gås gjennom hele vårt naboland. Boka ble bestilt av den svenske skolebokkomiteen, angivelig for å stanse emigrasjonen til Amerika, ved storslåtte beskrivelser av både svensk natur og villgjess.
Riktig håndtering
Gamle historier hindrer heldigvis ikke dagens jegere fra å lokke gjessene ned til åkeren, for å sikre seg et godt måltid. For når gjessene begynner å stimle sammen om sommeren og forberede klimaflukten sørover, er det mange bønder som har det travelt med å holde flokkene unna åkeren. Mange jegere kommer hjem med store mengder kjøtt.
Pinnegås
Bruk alt
God fugl
Slik gjør du:
- Ribb gåsa, gjerne mens den ennå er varm. Da sitter fjærene løst. Fjern innvollene og del gåsa langs ryggbeinet. Bruk godt med salt. Det kan ikke bli for mye. Bruk et egnet kjørel, og la gåsa ligge i saltet i fire dager. Skyll av og la gåsa tørke. La den så henge på et kaldt og luftig sted i en måned.
- Når gåsa skal tilberedes, vannes den ut i rundt tjue timer, og tilberedes som vanlig pinnekjøtt. Legg noen trepinner eller en metallrist i bunnen av en stor kjele, og hell på vann til det nesten dekker pinnene eller rista.
- Ha i pinnegåsa, kok opp og senk temperaturen så vannet nesten koker. La gåsa trekke i rundt to timer, eller til kjøttet kan plukkes fra beinet. Unggjess er mørere enn gamle gjess, så dampetiden kan variere.
Slik gjør du:
- Skrell og kutt kålrot og gulrot i biter. Kok rotgrønnsakene møre i vann.
- Hell av vannet, og la gjerne grønnsakene dampe litt før de kjøres stavmikser. Ha i fløte og smør, og smak til med salt og pepper. Bruk gjerne mer smør om du ønsker det.
- Om du vil ha en litt mildere stappe, kan du koke og mose inn to poteter. Smak gjerne til med revet muskatnøtt.