Ørret i røyken

Mange ivrige fiskere bruker uker på å lure sjøørreten. Sett av noen dager til å røyke den også.

Skal man ta på de kulturhistoriske brillene, handler smaken av Norge om røyk, salt og fermentering (melkesyregjøret). Kraftige og røffe smaker fra før kjøleskapets tid, som rødsei fermentert i eget blod og tarmsaft, og slik holder seg i flere år. I fiskerinasjonen Norge har røyking av fisk dype røtter. Røykelaks tør være velkjent for de fleste, men vi vil imidlertid slå et slag for ørreten.

Villaks er en stadig mer begrenset ressurs, mens tilgangen på ørret i ferskvann og saltvann er bedre, og ikke minst billigere.

Stor nok

Mange metoder

Prosessen

Røkt ørret med eggesalat

Ingredienser

Slik gjør du

Eggsalat

Ingredienser

Slik gjør du

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Mat

Så lett er det å lage en lekker ørretsalat med pestodressing. Foto: Anine Gutubakken Byles
Matoppskrift:

Sommerlig ørretsalat

Med deilig nystekt ørret, en frisk pestodressing, peanøtter og ristede pinje- og solsikkekjerner, er dette en rett som passer perfekt en varm sommerdag.

Mat

Har du prøvd stekt lysing med paprika og ramsløkrømme? Foto: H2W Studio
Matoppskrift:

Stekt lysing med ramsløk-rømme

Noen ganger kan man kjenne på ekte glede over andres dumhet.

Mat

Sandflyndre egner seg godt til panering, skrive vår matskribent. Foto: Anine Gutubakken Byles
Oppskrift:

Helt sprø sandflyndre

Filetert sandflyndre egner seg ekstra godt til panering. Filetene er små og derfor perfekte i størrelsen, og med japansk pankomel blir de ekstra sprø og gode.

Mat

På forsiden nå