Annonse

Vindkraft:

Når fakta ikke passer med virkeligheten

Et grønt skifte basert på vindkraft vil være en global økonomisk og miljømessig katastrofe. Det må både NHO og norske myndigheter ta innover seg.

Publisert Sist oppdatert

I Jakt & Fiske utgave nummer 4/2025 skriver NHO direktørene Høye Høyesen og Jon Kristiansen i et debattinnlegg at utbygging av vindkraft i Norge er regulert med strenge krav som vil ivareta natur- og friluftsinteresser som jakt og fiske, og at prosjekter med uakseptable miljø- og naturkonsekvenser ikke vil bli realisert. 

Samtidig minner NOH direktørene om at NJFF bør være en aktiv og faktabasert aktør som bidrar til gjennomføring av utredninger slik at kunnskapen til jegere og fiskere får økt tyngde.

NHO taler vindkraftutbyggernes sak med floskler og fagre ord. NHO unngår å belyse konsekvensene av massiv nedbygging av natur, og hvilke interesser som i virkeligheten får gjennomslag i utredningene ved utbygging av vindkraftverk. 

NHO er også vindkraftbransjens organisasjon og fremmer et mantra om at «konsekvensutredningene vil gi oss fakta». Men utbyggerne velger selv konsulenter til utredningene. 

Beleilig nok ser det ut til at disse konsulentene gjerne er blant dem som finner færrest rødlistede arter, bagatelliserer inngrep og tilpasser virkeligheten etter behov.

Stadlandet ble det i 2007 dokumentert at området hadde svært høye naturverdier. Da denne dokumentasjonen ikke passet utbygger, bestilte de en ny rapport i 2013 fra mindre kvalifiserte «konsulenter», som nedgraderte naturverdien. 

Dermed fikk de konsesjon, og i dag er landskapet ved Vestkapp rasert. I Bjerkreim forsøker Statkraft å gjenopplive gamle planer for Moifjellet, en sak OED allerede avslo i 2012 grunnet hensyn til rovfugl og natur- mangfold. 

Nå har det kommet 2 000 sider med dokumentasjon og en liste over «avbøtende tiltak», som visstnok skal fjerne alle betenkeligheter, men som fra faglig hold betegnes som systematisk manipulering av kunnskapsgrunnlaget.

Når vindkraftaktørene kan kjøpe seg utredninger, og når statlige etater som NVE og OED godtar utredninger som er tilpasset utbyggernes ønsker og behov, forsvinner også grunnlaget for en opplyst, demokratisk samfunnsdebatt. 

Politikerne snakker om bærekraft og vern av natur, samtidig som de legger til rette for ødeleggelse.

NHO skriver at behovet for rein energi vil øke drastisk når folk og bedrifter faser ut fossil energi. Ifølge NVE sine prognoser, er Norge selvforsynt med energi fram til 2040, prognostisert forbruk 191 terawatt-time og produksjon 203 terawatt-time. 

Norge oppfyller EUs fornybarhetskrav med god margin, 70 prosent mot EU-krav på 32 prosent. EU selv henger klart etter i å nå sine egne mål. Derfor må vi gjennom EØS-avtalen stille 70 prosent av vår kabelkapasitet til disposisjon for eksport til EU. 

Med andre ord trues norsk, urørt natur av massiv nedbygging fordi EU skal oppfylle sine egne fornybarhetsmål. Med nasjonal kontroll over egen kraftforsyning derimot, er vi bedre rustet til å bevare naturen vår.

For å forsvare nedbygging av naturen, trekkes ofte fram behovet for å motvirke klimaendringer. Ettersom Norge ikke har sin egen atmosfære, må tiltak som settes inn ha global effekt. 

Oppnåelse av nasjonale klimamål fanger nødvendigvis ikke opp dette. Universitetslektor Geir Hasnes ved NTNU har utført en ekstrapolering fra verdens energiforbruk siden 1980, som gir et behov for 242 petawatt-timer i 2050, hvorav 193 petawatt-timer vil komme fra «fossile» energiformer. 

Ved å gå over til «fornybar» energi må vi kunne generere 22 terawatt kontinuerlig i 2050 for å erstatte «fossil» energibruk.

Dersom et grønt skifte basert på vindkraft skal være i mål i 2050, må det hver dag installeres 2,5 gigawatt kapasitet. Det er et minimumskrav, da det ikke er medregnet ledig kapasitet for å ta unna effekt-topper som er vanskelige å beregne globalt. 

Setter vi opp vindturbiner på 2,5 megawatt med 40 prosent kapasitetsfaktor, betyr det at det må settes opp 2 500 slike vindturbiner hver dag i 25 år. 

Disse må i tillegg ha backup i form av enorme batterier (samme kostnad som kraftverket) eller med andre stabile kraftverk for å sikre kontinuerlig kraftforsyning. 

Med en gjennomsnittlig levetid på 20 år, må antallet dobles fra 2045 til 2050. Deretter, med overgang til kun utskiftninger i 2050, må det tas ned og settes opp 2 500 slike turbiner hver dag i all evighet.

For å sikre nok kapasitet ved bruk av vindkraft, må det beregnes en viss grad av samtidighet. Ikke alle vindkraftverk vil produsere energi samtidig. Ifølge Hasnes vil verden trenger 28 750 000 vindturbiner hvis vind skal løse det grønne skiftet fram til 2050. 

I dag finnes det kun 400–500 000 vindturbiner i verden. Vi snakker da om et industrielt prosjekt med et omfang som verden aldri tidligere har opplevd. 

Så langt later det til at NHO har fortrengt all faktabasert kunnskap om vindkraft til fordel for medlemsbedriftenes muligheter for økt profitt.

På grunn av lav gjennomsnittlig levetid for vindkraftverk, vil et slikt prosjekt aldri komme i mål. (Tallene er fagfellevurdert.)

For å unngå turbulens, opererer man med 5 ganger rotordiameter. Dette gir et areal på minst 3,7 millioner kvadratkilometer, et areal like stort som India eller halve Australia. 

El-nettet verden over, overfører i dag omkring 25 petawatt-timer pr. år. Hvis el-nettet skal overføre 242 petawatt-timer, må det tidobles over hele kloden. 

Det er også svært uklart hvordan forsyningsnettet vil reagere på uregulerbar vindkraft. Vi har allerede sett flere eksempler på at deler av forsyningsnettet har koblet helt ut, også i Europa. 

I dag finnes det ingen løsninger for å unngå at dette skjer. Tar man så de økonomiske forholdene i betraktning, vil totalkostnadene for materiell, backupbatterier, samt oppgradering av overføringsnett, bli astronomiske. 99 land har mindre enn 10 prosent av Norges BNP, hvorav 35 av landene har mindre enn 1 prosent. 

Antakelsen om at alle vil være med å dele på gildet, er neppe realistisk. Hvor skal så pengene komme fra?

Vindkraftverkenes korte levetid og de enorme mengdene med materiell utskifting vil øke produksjonen av sement og betong, stål, aluminium og glassfiber samt massiv utvinning av sjeldne metaller til batteri-produksjon. 

Vindkraften kan ikke forsørge energi til sin egen produksjon. Med energikrisen i den vestlige delen av verden, vil denne produksjonen nødvendigvis foregå i u-landene, som ikke har planer om å kutte sine utslipp. 

Voksende u-landsøkonomier som Kina, India, Egypt og Brasil driver sin industriproduksjon med fossil energi, hovedsakelig kullkraft. Økt industriproduksjon for å understøtte det grønne vindkraftprosjektet vil derfor øke utslippene av CO2 betydelig. 

Kina produserer allerede mye av vindkraftturbinene som nå settes opp i vesten. Kina står for godt over en tredjedel av globale CO2-utslipp, og i gjennomsnitt oppføres det et nytt kullkraftverk pr. måned. 

Til sammenligning vil CO2-utslipp fra norsk gass- og oljesektor tilsvare utslippene fra ett kinesisk kullkraftverk. Utskiftninger av vindkraftverk vil også etterlate seg enorme mengder ikke-resirkulerbart avfall, som det per i dag ikke finnes noen løsning på.

Det er derfor særdeles viktig at også NHO opptrer som en faktabasert aktør når «fossilt» skal fases ut med «fornybart». Så langt later det til at NHO har fortrengt all faktabasert kunnskap om vindkraft til fordel for medlemsbedriftenes muligheter for økt profitt. 

Et grønt skifte basert på vindkraft vil være en global, økonomisk og miljømessig katastrofe, som det er umulig å komme ut av – den tar aldri slutt. Da er det verken «fornybart», «bærekraftig» eller «grønt».

Har du sterke meninger?

Jakt & Fiske ser det som sin oppgave å være en arena for debatt og meningsutveksling om forvaltning, jakt, sportsfiske, forskning, naturtap og andre temaer som berører jegere, fiskere og friluftsfolk.

Vi tar imot leserinnlegg og kronikk til vurdering på redaksjon@njff.no.

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere og avvise innsendte bidrag. Bidrag kan også publiseres i bladet Jakt & Fiske.

Omfang

Kronikk: 4500 tegn

Leserinnlegg, halvside: 1300 tegn

Leserinnlegg, helside: 2500 tegn

Powered by Labrador CMS