Leder

Ørretlandet

Tross villaksens mange utfordringer, er Norge fortsatt en stormakt på laksefiske og den viktigste fødestua for de nordatlantiske villaksstammene.

Publisert

Vårt hav- og sjøfiske, fra Trøndelag og nordover, er også i verdensklasse, og har de siste tiårene vært en magnet for stadig flere sportsfiskere fra inn- og utland.

Jeg våger påstanden at også vårt ørretfiske mange steder forsvarer merkelappen «world class». Etterstrebet av flere hundre tusen sports- fiskere hver sommer, er ørreten på mange vis også vår nasjonalfisk.

Vi viser vei til 20 topp ørretdestinasjoner, fra Brokke og Suleskard i sør, til Laksefjordvidda og Ifjordfjellet i Finnmark i nord. Samtlige verdt et besøk, flere av dem har du trolig ikke hørt så mye snakk om tidligere …

Innlandsfiske er imidlertid mer enn ørret, noe fluefiske etter sik og harr på Galten i Engerdal er et godt eksempel på. Artikkelen om Julius Ytteborg, en av 1900-tallets mest markante fluefiskere i Norge, er pur inspirasjon til å prøve «hvitfisken». Siken på smått utrolige 4,15 kilo er fremdeles gjeldende norgesrekord, tatt fra båt av Ytteborg på en Greenwells Glory i 1968.

I den forbindelse minner vi om at du som NJFF-medlem i sommer har tilgang til mer enn 200 båter, klar til bruk, spredt over hele landet. Aldeles gratis!

Nytt i år er at båtene låses opp med en kodelås som du får ved bestilling. Se: minebater.no

Dette er den siste lederen fra min hånd, som ansvarlig redaktør i Jakt & Fiske. Etter å ha vært i redaktørkollegiet i bladet i 36 år, og kaptein på skuta de siste 15 årene, går jeg etter eget ønske over i stilling som journalist i magasinet.

Etterstrebet av flere hundre tusen sportsfiskere hver sommer, er ørreten på mange vis vår nasjonalfisk.

I en liten redaksjon som Jakt & Fiske, er du aldri bare redaktør, du er også journalist og fotograf. Og jeg har aldri lagt skjul på at det er i felt jeg har trivdes best.

Leif Ø. Haug er konstituert i stillingen som ansvarlig redaktør fra 1. juni. Det er jeg glad for. Leif er en dyktig pressemann. Vi har samarbeidet godt i 16 år. Jakt & Fiske er i trygge hender.

Det har vært en stor ære å få lede Jakt & Fiske i alle disse årene, og en jobb jeg har vært stolt av. Hvordan utviklingen av tidsskriftet har vært på min vakt, overlater jeg til andre å bedømme.

Tusen takk for meg og lykke til, Leif.