Galten med Sølen-fjellene i horisonten. Her fant Julius Ytteborg sitt paradis. Foto: NTB

Fenomenet Julius Ytteborg

Julius Ytteborg var blant 1900-tallets mest markante fluefiskere i Norge. Snart 100 år etter hans fødsel, huskes pioneren for sin allsidighet, skarpe penn og rekordstore sik fra Galten i Engerdal.
15. juni 2022

Den gamle mannen gjør et nytt kast. Flua lander i strømvirvlene, før den forsvinner ned i dypet. Julius Ytteborg følger lina med blikket, og venter på draget. Men laksen i Drammenselva er i det vriene hjørnet. Responsen uteblir, og den klassisk antrukne fiskeren tar et par, tre forsiktige skritt, før han presenterer flua igjen.

– Jeg husker det godt. Julius sto og kastet. Han var dyktig, vet du, en fryd å se på. Så kom det en kar med en hatt full av fluer gående bort til ham. Han sa «du kaster for kort». Julius kikket på ham og spurte tørt «å, står det ikke laks der ute, da»? Det måtte jo vedkommende bekrefte at det nok gjorde, og da kvitterte Julius med «hvorfor skal jeg kaste over dem, da»? Det var typisk ham. Beskjeden, aldri brautende, men meget velartikulert og skarp når det trengtes.

Paradiset

iken kan være meget kresen i fluevalget, storsik er meget sky, den er løs i munnen og slår seg lett av, den er ikke stasjonær, men flytter seg uavlatelig og kommer opp på nye steder, noe som kan komme til å kreve både hurtige, lange og presise kast

Good sport

Rekord

Konservative fluevalg

Norgesrekord

Sportsfiske for alle

Heisekran

Propaganda

Dannelse og måtehold

Egoist?

«Eventyrets slutt»

En pioner

Tom stol

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå