Annonse

Leder

En fornuftig investering

19. oktober ble det klart at staten gjennom Statskog kjøper Meraker Brug i Trøndelag for 2,65 milliarder kroner. Dermed blir du og jeg medeiere i det som til nå har vært en av Norges største private eiendommer.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Bak salget står Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og selskapet Astrup Fearnley AS.

2,65 milliarder er veldig mye penger, ikke minst tatt i betraktning at markedsverdien i forkant var anslått til rundt 1,5 milliarder kroner. Noe av forklaringen på den høye salgssummen, er at selger valgte å kjøre en lukket budprosess. Interesserte kjøpere kunne bare gi fra seg ett bud, uten å ane hva andre budgivere var villige til å by. Skulle man være rimelig sikker på å få tilslaget, var man pent nødt til å bla opp.

Aksjene i AS Meraker Bruk er ikke underlagt noen form for konsesjonsbehandling eller annen kontroll av eierskapet, derfor var det en reell mulighet for at eiendommen kunne havne på utenlandske hender. Styreleder og styremedlem Richard Arnesen i de selgende stiftelsene bekrefter da også overfor NRK at de gikk bredt ut til en rekke kjøpere i inn- og utland.

Med sine 1,2 millioner dekar, er Meraker Brug nesten tre ganger større enn Oslo fylkes land- areal, og utgjør en ikke helt ubetydelig bit av Norge. Derfor var det ingen stor overraskelse at en regjering bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet meldte sin interesse for eiendommen. I Hurdalsplattformen heter det da også at «Regjeringa vil sikre nasjonalt og lokalt eigarskap til jord- og skogeigedomar.» Som sagt, så gjort.

Det ligger mye ideologi og symbolikk i et statlig oppkjøp som dette. Det handler også om verdier i langt videre betydning enn produktiv skog. Fra høyresiden i norsk politikk har responsen vært mildt sagt lunken. Frp-leder Sylvi Listhaug er blant dem som har gått hardest ut. I en uttalelse til TV2 kalte hun det en «vanvittig prioritering». Hun mener oppkjøpet «ikke henger på greip» når regjeringen samtidig hevder det er trange tider.

Man sitter likevel med en følelse av at kritikken ville fått motsatt fortegn dersom regjeringen ikke hadde foretatt seg noe, og det viste seg at et utenlandsk investeringsselskap med forgreininger til Jinping eller Putin hadde sikret seg kontrollen over mesteparten av Meråker kommune.

Norges Jeger- og Fiskerforbund er blant dem som oppfordret regjeringen til å handle, bokstavelig talt, og la Statskog forvalte eiendommen. Sett med jeger- og fiskerbriller er det all grunn til å være fornøyd med utfallet. Juridisk er det en betydelig forskjell på om utmarka er eid av staten eller private.

Sistnevnte trenger ikke å være problematisk, men det er kun Statskog som gir en garanti for at landets jegere og fiskere har lik tilgang og like rettigheter til det høstingsbaserte friluftslivet.

Powered by Labrador CMS