Annonse
Her har vi selveste wobblermannen Mattis Bjørkne.
Her har vi selveste wobblermannen Mattis Bjørkne.

Reportasje || Laksefiske med wobbler

Wobblermani

Bruken av håndlagde wobblere brer stadig om seg i lakseelvene. For Mattis Bjørkne er det kunst, lidenskap og effektivt fiske i skjønn forening.

Publisert Sist oppdatert

Det ble landet tre laks i Eidselva denne junidagen: En fluelaks på 8,7 kilo, en marklaks på 5,8 kilo og en wobblerlaks på 7,3 kilo. Sistnevnte ble kroket av Mattis Bjøkne (47) i Reitehølen på Bjørlo-valdet.

 – Jeg fisket først over hølen med Geiranger- wobbleren, men da jeg skiftet til en dyptgående AK-wobbler smalt det, jubler han og løfter fangsten til ære for fotografen. Selve fighten var visstnok av det kortvarige slaget. 

Wobblerens to krokdregger låste nemlig laksekjeften. Dermed passer det kanskje å sveipe innom ankepunktet ved bruk av wobblere med to dregger: sjanse for feilkroking av fisk som skal gjenutsettes.

– Jo, feilkroking kan nok skje innimellom. For å redusere frekvensen, er det fullt mulig å modifisere håndlagde wobblere ved bruk av lenke og én treblekrok. Dessuten er mange håndlagde wobblere allerede utstyrt med lenke fra produsent, og flere vil få lenke i framtiden, tror laksefiskeren.

Vi bestemmer oss for å fotfølge Mattis videre langs elva mens han forteller om fiskestrategi, utstyr og tidligere storfangster.

7.3 kilo veide laksen, tatt på en håndlaget AK-wobbler. Her ser vi bilde hav storfisken!
7.3 kilo veide laksen, tatt på en håndlaget AK-wobbler.

Hundrevis av laks 

Mattis har fisket Eidselva i en mannsalder og bevilger seg gjerne et par elveturer i løpet av juni. Wobblerfiskeren mener likevel at den beste tiden inntreffer i midten av august, med vannføring mellom 12 og 17 kubikk.

– Da vil øvre deler av elva ha god tilkomst på alle fiskeplasser. Min største laks fra Eidselva veide 15,7 kilo, fisket på kondomspinner for tre sesonger siden i sona Kviene, beretter han der vi svinger innom både Hjellehølen, Pina og Nyledet. 

Mattis har landet hundrevis av laks siden han flyttet fra Lesja til Ålesund for rundt 30 år siden. I starten av fiskekarrieren brukte han alle redskapstyper, men hadde et spesielt godt øye til wobbleren.

 – Jeg kan fremdeles bruke den gamle Rapala-en, men foretrekker helt klart håndlagde wobblere, rett og slett fordi jeg mener de har langt større potensial enn butikkwobblere.

Her ser vi at laksen har fått sekkeplass.
Laksen har fått sekkeplass.

Langtkastende multiline 

Ifølge mannen selv, har han ingen klar wobblerfavoritt, men det går nok mest i Geirangerwobbleren eller aWe-wobbler. Den mest eksklusive wobbleren i samlinga er en 11 centimeter finsk Kortto trollingwobbler til et par tusen kroner. 

Når Mattis skal på laksefisketur, rigger han som regel to 13-fotstenger med 6000-sneller: Snella på wobblerstanga er spolet opp med ei syltynn og langtkastende multisene bestilt fra Japan (Shimano PITBULL 12), med fluorkarbonfortom i 0,46 millimeter. Markstanga tyr han til hvis wobblerfisket skulle slå feil.

 – Jeg fisker så å si utelukkende med wobbler, men kan finne på å driftfiske litt med mark før jeg vandrer videre til neste høl. Til junifisket vil forresten doggmark være spesielt effektivt, sier han. Siden de fleste wobblere er bygget lette av balsatre eller liknende, vil de naturlig nok være utfordrende å kaste med.

Njord-wobbleren er nyanskaffet, og 30 gram tung.  – Denne passer nok bra til junifiske, sier Mattis. Her holder han den frem.
Njord-wobbleren er nyanskaffet, og 30 gram tung. – Denne passer nok bra til junifiske, sier Mattis.

Deep Diver i juni 

– Slike wobblere passer nok aller best til harlingfiske i store elver, som for eksempel Namsen. Av kastewobblere jeg har forsøkt, fungerer Geirangerwobbleren godt. 

Den føles nesten som å fiske med en middels stor spinner, sier han. I mellomstore elver, som Eidselva, påpeker Mattis at du fint kan lure laksen med lette harlingwobblere.

 – Jeg har selv lyktes flere ganger med reine harlingwobblere og korte kast i Eidselva, sier Mattis, som framhever at gangen på wobbleren generelt har mer å si enn fargen. På kald elv i juni handler det mest om å komme nær laksen, uten for mye sparkebevegelser i wobbleren.

– En dyptgående wobbler (DD) søker ofte på to–tre meters dyp og passer til junifiske i dype høler. Utpå sommeren, med høyere vanntemperatur, ønsker jeg gjerne å fiske raskere nær overflata. Da vil en wobbler med livlig gange være formålstjenlig.

Geirangerwobbleren er en sikker vinner. Wobbleren leveres med lenke og ekstra sterk Mustad-krok. Her er den avbildet på en tre-stubbe.
Geirangerwobbleren er en sikker vinner. Wobbleren leveres med lenke og ekstra sterk Mustad-krok.

Spennende og variert 

Mattis framhever wobblerfisket som spennende og variert, med bruk av ulike fargekombinasjoner og mulighet for justering av frontøyet for å endre sideutslag og spark. Leppetypen er også et tema:

 – En wobbler med spissleppe gir god stabilitet, en wobbler med enten firkantleppe eller rundleppe er velegnet i strømpartier, og en wobbler med sadelleppe passer til trollingfiske, opp- summerer han. 

Mattis kaster wobbleren stort sett nedstrøms og avsøker strømmer og strømkanter. Hogget kommer ofte når wobbleren kommer inn på litt stillere vann. De siste vårene har Mattis slått seg på trollingsfiske etter storørret med sideparavan i store brevann vestpå.

 – Det er svært få trollingfiskere her vest. Resultatet i mai ble sju ørreter over tre kilo, forteller mannen som også lakkerer sine egne wobblere.

– Nei, her var det dødt. Nå går jeg til Kastehølen, smiler Mattis og sveiver inn.

Mattis rigger gjerne to stenger når han reiser på laksefisketur. Enkelte steder byr elvebredden på litt ekstra utfordringer. Her står han å nyter utsikten over flott natur.
Mattis rigger gjerne to stenger når han reiser på laksefisketur. Enkelte steder byr elvebredden på litt ekstra utfordringer.

 

En stim av wobblere

Mannen bak Geirangerwobbleren, Vegar M. Homlong, har landet over 100 laks på egenbygd wobbler de tre siste årene.

Det finnes som kjent drøssevis av wobblerprodusenter her til lands. Som for eksempel: Robert Kvinge (Kvinge-wobbleren), Benny Jørum Wahl (BeWa), Bjørn Ivar Heggdal (Innheredswobbleren), Martin Løvstuen (Hallingwobblern), Vegar M. Homlong (Geirangerwobbleren og Bitti), Arild Westad (aWe-wobbler), Ronny Skar (Njord-wobbler) og Arnfinn Kristiansen (AK-wobbler).

På første kast tok Vegar M. Homlong denne 7,8 kilo tunge laksen i Straumgjerde på en Geirangerwobbler – med ny farge for anledningen.
På første kast tok Vegar M. Homlong denne 7,8 kilo tunge laksen i Straumgjerde på en Geirangerwobbler – med ny farge for anledningen.

Er du i markedet for redskapstypen, vil du som regel finne de kommersielle aktørene på ulike sosiale medier. Selve wobblersalget annonseres ofte på Facebook med nummererte bilder, der salget starter på fastsatt dato og klokkeslett, og hvor du kommenterer. Første kommentar får tilslaget.

Leveres med lenke

Mannen bak Geirangerwobbleren, Vegar M. Homlong (37) fra Ålesund, startet wobblerbyggingskarrieren for fire år siden med gode råd og støtte fra Kjell Ravndal (Bitti). Samtlige Geirangerwobblere leveres med lenke og én treblekrok for skånsom og sikker kroking.

– Så å si all fisk krokes i munnviken, understreker Homlong, som produserer både harling- og kastewobblere med svartor som emne. Laksewobblerne leveres i lengder fra 6 til 9,5 centimeter, med vekt på 11 gram og spissleppe, mens kastewobbleren veier 18 gram.

Ekstrem etterspørsel

Geirangerwobbleren kjennetegnes av godt søk og stabilitet, særlig de største versjonene som kan fiskes i de strieste vestlandselver.

– Jeg sprengte bort venstrehånda mi som tolvåring, noe som gjør det vanskelig å bygge wobblere av DD-typen, ler Homlong. Wobblerprodusenten fra Ålesund har rundt 2000 medlemmer på Facebook-gruppa, og han beskriver etterspørselen som ekstrem.

– Den oransjefargede Rex-wobbleren fungerer særlig bra til laksefiske. Jeg har landet over 100 laks på wobbleren de tre siste årene, forteller Homlong.

Powered by Labrador CMS