Annonse

Portrett || Trond Syrstad

Kastelegenden som bøtter inn laks

– Laksefiske trenger ikke være distansekasting. Men du må nå ut til fisken og få vist den flua di.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

«Perlen» i Meldal, slutten av juni. Trond Syrstad står med vann til leggen og prater med en kompis på land. Med et elegant og

Trond Syrstad (47)

Bosted: Løkken i Meldal
Sivilstatus: Samboer med Wenche
Yrke: Skoleinspektør, LTS-gründer
Lidenskap: Har tatt 3000 laks, den største fluelaksen estimert til 25 kilo. Tatt på Øverøien i Orkla, 15. juli 2010. Boka jeg aldri glemmer: «Dør jeg nå» av Knut Syrstad
Lytter til: Magnus Uggla
Favorittrett: Kokt torsk, hvit saus, bacon og gulrøtter
Best i glasset: Fernet Branca
Drømmer om: Reise med tog ved Eiger og nyte utsikten ved Nordveggen.

uanstrengt speykast presenterer han en langvinget flue en meter fra torva på motsatt bredd. Dit er det langt, rundt 50 meter.

Det er overlegent. Nesten litt irriterende.

Skyldes det at den nesten to meter lange atletiske mannen er et naturtalent? Eller handler det mest om timing og år med mengdetrening og praktisk fiske?

Orkla slynger seg blank gjennom dalføret på minstevannføring. Fem-seks uker med rekordvarme har sørget for at lakseoppgangen så langt i sommer har vært begredelig i kongeriket. «Ingen» får noe, bortsett fra kasteguruen og laksefiskefenomenet fra Meldal. Han har landet og gjenutsatt en fin mellomlaks på morgenkvisten. Et par dager tidligere ble et prakteksemplar på 14,5 kilo temmet etter alle kunstens regler. Siden sesongåpning 1. juni har han protokollført 16 laks. I fjor landet han over 100. 99 av dem på hjemmebane her i Orkla.

Gå kurs

Hva fanden driver Trond Syrstad med, som du og jeg ikke mestrer?

For det første kaster han langt. Ufattelig langt. Du tror det ikke før du får se det. Og knapt da.

– Laksefiske trenger ikke være distansekasting. Men i mange elver må du kunne kaste langt nok, for å nå ut til fisken og få vist den flua di. Jeg spiller golf en sjelden gang, men er ikke teknisk dyktig nok. Slik er det også for mange laksefiskere. Mange vil ha stort utbytte av å gå et kurs. Selve fluekastet er jo ulogisk. I forhold til å kaste en snøball, blir stopp, trekk, vinkel og retning, viktige element i selve fluekastet. Når rytmen i kastet først sitter, vil fisket gi deg mye større glede, påpeker Trond.

Han driver selv fiskeskole i Orkla i juni og juli, i tillegg til å være primus motor i LTS (Loop Team Syrstad) som nå er elvelangs med den nye stangserien Nitro, med dyp aksjon, men lynrask. Det var reklamen.

Fart på flua

– Hva er effektivt laksefiske?

– Laksen forflytter seg gjerne i løpet av natta. Kom deg opp om morgenen og fisk deg raskt gjennom hølen. På klar junielv kan du gjerne gå fire-fem skritt mellom hvert kast; på farget elv kan du bevege deg saktere. Presentasjonen, i form av vinkel og at flua begynner å fiske straks den lander, samt hastighet på flua, er de viktigste faktorene for å få laksen til å ta, understreker Trond.

På første runde gjennom hølen kaster han tvers over elva med en langvinget Sunray Shadow variant, slik at flua skyter fart og får en skikkelig sving. På runde to kaster han motstrøms med en tyngre tube, døpt Creme Brule, som synker fort mot bunnen. Du trenger for øvrig ikke mer enn de to fluene, om ikke elva går flomstor, forstår vi ham rett.

La hølen hvile

– Har du fisket gjennom hølen to ganger uten livstegn, lar du den hvile. Gjerne fram til kvelden. Dermed øker du sjansen for fast fisk. I fjor tok jeg for øvrig nesten samtlige laks på intermediate/synk 2 SCS (Syrstad Complete salmon).

Bitt av laksebasillen hjelper det selvsagt også med jobb i skolen. Og at vekkeklokka ringer ut 04.45. Trond er i elva 05.30. Hver dag. Da er det full fokus de neste to timene!

Powered by Labrador CMS