Annonse

Mallefeber ved Rio Ebro

Båten driver sakte nedover i den nedre delen av Rio Ebro, Spanias lengste elv. På elvebredden ser vi fiskekompisen storme fram mot en av stengene og sette tilslag. – Big catfish, konstaterer guiden med et smil.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vi setter kursen mot land, og snart har vi landfiskeren om bord i båten. Steven Foy, guiden vår, manøvrerer båten midt ut i elva igjen, og her kan Karl Johan Sæth hente inn flere titalls meter med snøre. Like etter er fisken rett under oss.

Tiden er visket ut, stanga står som et hjul, men etter 10–15 minutter med adrenalin og en rekke utras, skimter vi omsider elvemonsteret. Nå er den rolig nok til at Steven kan feste grep rundt underkjeven. To og en halv meter malle dras over ripa og opp i veiesekken. Fiskeren kan slippe jubelen løs og er for øyeblikket konge av Spania. 80,5 kilo (178 pund)!

En av elvas kjemper har tatt på kveldstid. En seig kamp er i gang.

Unngå gytetida
Første gang vi var i Rio Ebro, i begynnelsen av mai 2016, hadde både karper og maller gått i gytemodus med sterke drag av spisevegring. I løpet av fem dager kroket vi tilsvarende antall karper, og kun en liten malle. Altså: lite action og desto mer venting.

Vi er på plass igjen i 2017, men nå i juni. Turens første malle ligger i håven allerede etter en time! Etter fem dagers fiske fra land og båt har vi notert 27 maller og 23 karper. Det desidert største eksemplarer er malla til Karl Johan, like over 80 kilo, men vi har ytterligere åtte mellom 10 og 20 kilo!

Stengene er agnet. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og nyte kveldsstemningen.

Fang og slipp
Fiske etter malle i Rio Ebro er et rent fang og slipp-fiske. Men dersom du ikke fisker for matens skyld, er det lite å utsette på denne forvaltningen. Du har elvebredden for deg selv, og du bestemmer selv hvor du vil fiske, om du vil fôre, og hvordan du fisker.

Vi blir kjørt ut til aktuell fiskeplass om morgenen, og hentet igjen på kvelden. Med oss har vi to stenger/sneller per mann, håver, veieutstyr, for og agn og takler. Både agn og fôring holdes på et enkelt nivå. Kveitepellets og mais holder lenge, supplert med litt kylling til de største mallene.

Karl Johans monstermalle satte selvfølgelig sine spor hos resten av fiskelaget. Det var aldri tvil om at vi skulle sørover igjen …

Mais og kveitepellets er effektivt agn i jakta på stor malle.

Brent sjanse
I midten av juni 2019 står vi nok en gang på bredden av Rio Ebro. På kvelden andre døgnet er det omsider min tur til å kjenne tyngden av noe i nærheten av det kompisen opplevde to år tidligere. Noe stort og tung begynner å bevege seg sakte, deretter akselererende utover i elva.

Jeg løfter stanga og strammer bremsen, resultatet er at fisken girer opp farten ytterligere. Her er det bare å plante beina i bakken og stramme bremsen ytterligere. Effekten er lik null, beistet fortsetter å trekke snøre av spolen med uforminsket styrke. Så slipper det.

Det slakke snøret svir. Og jeg vet at følelsen kommer til å sitte i lenge. Jeg har kjent det før.

På jakt etter storfisk? Da må du ha knutene i orden! Her er de beste fiskeknutene (+)

Rigging av pellets og mais på en såkalt hair-rig. Agnet festes på en tråd som henger fra kroken i stedet for å tres på selve kroken. Dermed kan man fiske med harde eller større agn uten å forringe krokingen.

Actionfylt driftsfiske
Vi veksler på å fiske fra land og båt. Driftsfiske på kveldstid får vi mer og mer sans for. To mann i båt fisker med hver sin stang med dupp og kylling som kveldens fristelse. Båten er utstyrt med elmotor. Den lommekjente guiden sørger for at agnet konstant befinner seg rett utenfor dypkanten av elva – der mallene lurer.

Nest siste kveld: Jeg er i båt med Stein Johannessen. Guiden tar oss med til ei evje der Karl Johan noen dager tidligere har tatt en fin fisk på 22 kilo. Vi lemper ut hvert vårt agn. Så er det bare å vente. Etter en halvtime kommer nappet. Tilslag. Og et stort hull i lufta.

Fisken har svømt mot meg da den tok agnet.

10 minutter seinere brenner jeg sjanse nummer to på nøyaktig samme måte. En gang er uflaks, to ganger er amatørmessig. Når også sjanse nummer tre og fire går fløyten i løpet av den neste halvtimen, begynner det å gå på humøret løs.

Fluefisker? Les også: Karpe Fluen (+)

I Rio Ebro er det kun fang og slipp som gjelder. Her får en karpe friheten tilbake.

Alle gode ting er fem
Den som gir seg har tapt. Ikke lenge etter forsvinner duppen under vann for femte gang. Med fire bomtilslag særdeles friskt i minnet, er jeg 100 prosent fokusert på å gjøre alt rett. Mallene er raske, jeg sveiver inn i rasende fart, får kontakt med fisken, og rapper til. Denne gangen sitter den!

Fisken setter kurs rett mot båten. Jeg sveiver som en gal for å holde snøret stramt. Først når fisken befinner seg rett under oss, på kun tre-fire meters dyp, kjenner jeg tyngden. Det er tungt. Veldig tungt.

Karl Johan Sæth kjører stor fisk, Marius Vikene er klar med håven.

Fighter av rang
Nå blir det brutalt. En stor malle på kort avstand med grovt utstyr og multifilamentsnøre er ensbetydende med harde slag og brå rykk. Jeg får juling av stanga. Fisken skifter konstant retning og er fullstendig gal. Et øyeblikk tror jeg den er tapt, men det er bare snøret som glipper over piggen på brystfinna – og her skal en lang fight, vekslende mellom håp og fortvilelse, gjøres kort. Etter det som føles som en evighet, kan vi se fisken. Kreftene begynner å ta slutt. Steven får tak i underkjeven.

Vekta viser 156 pund, eller 71 kilo på godt norsk!

Vi har halvannen time igjen av båtøkta etter at drømmemalla er gjenutsatt. Da det napper, er det forsyne meg på stanga mi igjen. Men Stein og jeg har en avtale. Vi bytter stang i en fei. Han kvitterer med en etterlengtet ny pers. 38 kilo. Muy bueno!

Rio Ebro byr også på karpe. Marius Vikene er godt fornøyd med dette eksemplaret på 14,8 kilo, som er den største vi har tatt på våre turer.

Fangstfakta

Det går i snitt rundt seks timer mellom hver malle (eller karpe) som kommer på land, per mann, ifølge vår fiskelogg. Det betyr ikke seks timer i ventemodus, fisket forutsetter jevnlig påfyll av agn og at det fôres.

Mallene vi har tatt på våre turer til Rio Ebro har veid fra 1,5 til 80,5 kilo. De fleste eksemplarene har ligget i vektklasse 5–15 kilo, men på turen i 2019 landet vi flere fine maller, over 20 kilo. De største veide henholdsvis 71, 38, 34, 23 og 22 kilo.

Størrelsen på karpene har ligget mellom 1,5 -14,8 kilo, flertallet i vektklasse 4 – 8 kilo.

I tillegg får du kanalmaller, som oftest mellom 2–4 kilo, og multer. Sistnevnte veier som regel rundt kiloen. Stam er også mulig, de to vi har tatt veide 1,5 og 2 kilo på den første turen. Black bass, barbe og havabbor er også til stede i fine størrelser i elva.

Malle finnes i dag i de fleste europeiske land. Appetitten er upåklagelig, og vekta kan komme opp i godt over 100 kilo.

Stor fisk med stor appetitt

Europeisk malle er den største ferskvannsfisken i Europa. Den offisielle verdensrekorden er på 135 kilo, men det går mange historier om at det er tatt langt større fisk. Malle fantes opprinnelig i elver som renner ut i Svartehavet, det Kaspiske hav og Østersjøen.

Arten har imidlertid blitt flyttet til en rekke nye elver og vann, og finnes i dag i de fleste europeiske land, inkludert De britiske øyer og Danmark. Malle forekommer også naturlig i noen vassdrag i den sørøstlige delen av Sverige, først og fremst i vassdragene Emån og Nyköpingsån.

I Sverige er arten rødlistet, og det har blitt lagt ned innsats for å få bestandene opp på gode levedyktige nivåer igjen.

I Spania ble malle innført i elvesystemet Rio Ebro i 1974, og har siden spredd seg til store deler av vassdraget. De eldste fiskene nærmer seg 50 år og har nådd anselige størrelser, over 100 kilo.

Den lille byen Tortosa ligger idyllisk til i de nedre deler av Rio Ebro.

Reisefakta

Vårt fiskestrekk lå like ved byen Tortosa, ca. en time og 45 minutter sør for Barcelona. Ebro Sporting Adventures tilbyr full pakke med tre kilometer elvebredd, leilighet med to soverom rett ved elva, alt nødvendig utstyr og guidetjenester.

For turen i 2019 betalte vi (5 personer) kr 10 000,- per deltaker for seks dager fiske, inkludert tre båtøkter per mann, alt utstyr og fôr, leilighet, leiebil og fly. Du betaler etter forbruk av agn, fôr og takler. Fiskekort kjøpte vi hos Ebro Sporting Adventures. Kun 100 kroner for 14 dager.

Powered by Labrador CMS