Annonse
Fast nylonløkke. Løkkeknuter gir agnet en lett og ledig gange. Denne knuten kan også be­ nyttes til fluefiske (se figur 8 mht. utførelse).

Her er de beste fiskeknutene

Knuten er gjerne fiskesnørets svakeste ledd. Vår test avslører at det er store forskjeller på bruddstyrken på nesten identiske knuter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Mange sportsfiskere har sin favoritt­knute, en de kan knyte i blinde. Det er bra. Men hvor sterk den er, eller om den er bundet riktig, har de fleste et mindre bevisst forhold til.

Snøret er enklere å forholde seg til. På spolen står det diameter og brudd­styrke. Men et sterkt snøre er lite verdt, hvis man velger en knute som ikke holder mål.

Ikke minst i det kritiske landingsøyeblikket er det viktig med en solid knute.

Vår test av de vanligste fiske­knutene bekrefter da også at det er enkelte knuter du bør styre unna.

Ulike knuter

Vi har testet ulike slukknuter, skjøteknuter og løkkeknuter. Testen viser at de beste knutene faktisk er sterkere enn snøret, men fastslår også at det har betydning hvordan de er knytt. 

Særlig viktig er en jevn og hard tilstramning. Det forsterker knuten, spesielt dem som var litt dårlig i utgangspunktet holdt klart bedre når de ble strammet skikkelig.

De beste knutene har større sling­ringsmonn og svekkes ikke like mye om det slurves litt med tilstram­mingen.

Jo strammere du kan dra til knu­ten, desto mer vil den tåle. I de fleste tilfeller vil de gli før de brister, så en skikkelig strammet knute vil ha langt større bruddstyrke enn en løs knute.

Tykkelsen på snøret, og om det er mykt eller stivt, har også stor betyd­ning. Tynne dimensjoner trenger flere surringer enn tilsvarende på tykke.

Myke snører har høyere knute­bruddstyrke enn stive snører, fordi de lettere lar seg stramme skikkelig til. Gjør det uansett til en vane å fukte senen før du strammer til. Det vil bli mindre friksjon og knuten vil stramme seg penere og hardere.

Vi benyttet en strekktestemaskin og testet alle knutene minimum 8 ganger. Testen ble gjennomført med Abulon Top 0,25 mm til samtlige knuter.

Knuteslitasje

En knute som har vært utsatt for mye eller tung belastning svekkes. Etter et solid bunnapp bør du knyte om. Det samme gjelder etter en tids bruk, selv om snøret ikke har vært utsatt for store belastninger. Har du brukt samme pimpel og samme knute på flere isfisketurer vil du kunne oppleve at knuten plutselig gir etter. Gjør det derfor til en vane å knyte om før du drar på ny tur!

Lær deg å knyte tre til fem knuter skikkelig, litt avhengig av hvilken form for fiske du bedriver. Et mini­mum bør være å beherske en slukknute til monofilamentsene, og en til multifilamentsnøre, en skjøte­ knute og en løkkeknute. Tren i stua til du kan knyte dem tilnærmet i blinde!

PS: Hvis du sitter ved en stor skjerm er beklageligvis illustrasjonene ganske dårlige. De fungerer heldigvis bedre på mobil hvis du plutselig står der og har glemt hvordan man knyter palomarknuten.


Disse knutene ble testet:

Flue- og slukknuter til monofilamentsene:

Dobbel slukknute.

1. Dobbel slukknute

Dobbel slukknute er en av de enkleste og beste knu­tene. Navnet dobbel slukknute kommer av at snøret føres to ganger gjennom krokøyet. Det sørger for at knuten blir svært sterk. Det vil si at knuten holder og snøret ryker. Denne må du kunne!

Målt bruddstyrke: 100 %


Enkel slukknute.

2. Enkel slukknute

Noen kaller det enkel slukknute, andre krokstikk, når man trer senen kun en gang gjennom krokøyet. Ellers er knuten ganske lik dobbel slukknute. Men brudd­styrken er langt dårligere enn en dobbel slukknute. Vår konklusjon er: dette er en ustabil og svært dårlig knute som du bør droppe.

Målt bruddstyrke: 67 %


Uniknuten.

3. Uniknuten

En allsidig knute med bredt bruksområde, også som slukknute. Uniknuten står ikke noe tilbake for dobbel slukknute, så her er spørsmålet hvilken knute du synes er enklest å lage.

Målt bruddstyrke: 100 %


Flue- og slukknuter til multifilamentsene

Palomarknuten.

4. Palomarknuten

De «vanlige» knutene fungerer dårlig på glatte multisnører, noe mange erfarte da multifilamentsnøre var nytt på markedet. Palomarknuten er en av verdens enkleste knuter, og samtidig meget sterk. Snøret ryker før knuten. Utfordringen med knuten er at den er litt knotete, dersom det du skal knyte fast er veldig langt.

Målt bruddstyrke: 100 %


Skjøteknuter

Blodknute.

5. Blodknute

En av de vanligste skjøteknutene og mye brukt av fluefiskere til å skjøte fortoms­materiale. Fordelen med blodknuten er at den blir pen og bygger forholdsvis lite. Derimot er den ikke så godt egnet hvis det er store forskjeller på diameteren på de snørene du skjøter. 

Den er heller ikke egnet til å skjøte monofilament med multi­filamentsnøre. Ingen spesielt sterk knute og den krever nøyaktighet når den lages. Det er viktig med rett antall surringer. På 0,25 mm er seks surringer optimalt, færre surringer vil gi dårligere bruddstyrke.

Målt bruddstyrke: 58 %


Uni-skjøteknut/Grinner Knot.

6. Uni skjøteknute/grinnerknute

En bra allround skjøteknute som har et større bruksområde enn blodknuten. Fungerer både til å skjøte monofilament og multifilamentsnøre og til fluorkarbonsene. Mange som fisker med multifilamentsnøre velger å benytte fluorkarbon ytterst, og til dette formålet er uniknuten ideell. Men i likhet med blodknuten er den ikke spesielt sterk.

Målt bruddstyrke: 55 %

Kirurgknuten.

7. Kirurgknuten

Kirurgknuten er enkel og ikke minst anvendelig. Det er en dobbel overhåndsknop som er bundet med to parallelle senelengder. Knuten kan, foruten å brukes som skjøteknute, benyttes når du skal binde en opphenger på hovedlina foran sluken, eller et søkke ved bunnmeite.

Spesielt fluefiskere som skjøter inn fortomsspisser etc., har innvendinger mot kirurgknuten da den ikke er så pen og tight som blodknuten. Men når det gjelder knuter har utseende ingen betydning. Kirurgknuten har markant høyere bruddstyrke enn de andre skjøteknutene i testen og anbefales.

Målt bruddstyrke: 72%


Løkkeknuter

Fast nylonløkke.

8. fast nylonløkke

Ved bruk av løkkeknute vil agnet ditt uansett om det er en sluk, wobbler eller flue, få en ledigere gange. Løkkeknuter er generelt litt mer knotete å binde enn en slukknute, men gir mye, i form av bedre gange. Fast nylonløkke er en av flere løkkeknuter.

Målt bruddstyrke: 88%


Rappalaknuten.

9. rappalaknuten

Trolig den mest kjente og brukte løk­keknuten. Mye av samme prinsippet som fast nylonløkke, med tilnærmet samme bruddstyrke. Velg den knuten du synes er enklest binde. Selv fore­ trekker jeg Rappalaknuten, da den er litt enklere å stramme til, og litt ster­kere enn fast nylonløkke.

Målt bruddstyrke: 90%


Duncans løkke

10. Duncans løkke

Dette er en glidende løkkeknute. Strammes som en åpen løkke, slik at agnet får en fri gange. Ved litt hardere belastning vil den gli og stramme seg som en vanlig knute. Fungerer også ypperlig som spoleknute. For at denne skal fungere, krever det at du strammer til godt i snøreenden. Hvis ikke vil løkka skli inn for lett.

Målt bruddstyrke: 82 %


Fire favoritter

Med disse fire knutene klarer du deg i de fleste situasjoner:

Dobbel slukknute. En sterk og sikker knute som du bare må kunne! (se knute 1 mht. utførelse)

Dobbel slukknute er vår favoritt, med bruddstyrke på 100 prosent. At snøret i tillegg skal føres to ganger gjennom krokøyet gir den ekstra styrke i forhold til slitasje. 

Til multifilamentsnøre er det ingen grunn til å lære seg noe annet enn Palomarknuten, en utrolig sterk og enkel knute. 

Til skjøting og innbinding av opphenger, danker kirurgknuten ut sine konkurrenter. 

Vil du ha en løkkeknute, for at agnet skal gå fritt, er rappala-knuten vår favoritt.

Lær knuter på nett

Synes du det er vanskelig å lære knutene ut ifra en tegning, så er det hjelp å få på nett. Prøv f.eks. YouTube og søk på fiskeknuter, fishing knots, eller tilsvarende.

Søker du fishing knots på engelsk vil du få tusenvis av treff. Sjekk også  animatedknots.com

Powered by Labrador CMS