Brødrene Nansen under en selskapsjakt på Sundet i Rauland. Fridtjof står med sin bredbremmede hatt som nummer 5 fra venstre, og Alexander med fiskeutstyr til høyre for broren. Jaktens vert er Fridtjofs gode venn C. J. A. Dick, nummer 3 fra venstre. Foto: ukjent/Norsk industriarbeiderforening

Tidenes influencere

Mye er skrevet om nasjonalhelten Fridtjof Nansen. At han og broren Alexander var lidenskapelige jegere, og sentrale i NJFFs barndom, er mindre kjent. Deres engasjement ga jakt og friluftsliv enorm goodwill.
28. juni 2021

Brødrene Fridtjof og Alexander Nansen kom til verden med et års mellomrom. De ble født inn i en broket familie, der både mor og far hadde barn fra tidligere ekteskap. De eldre brødrene var forbilder, og særlig den 15 år eldre Einar Bølling var en friluftsmann som trakk med seg gutta på fisketurer om sommeren og skiturer om vinteren.

I «Illustreret Tidende for Børn» i 1893 skriver Fridtjof Nansen at de i 10-11-års alderen gikk hjemmefra (Frøen) og inn i Sørkedalen for å fiske, uten å spørre om lov. Da de kom hjem langt til kvelds fikk de ikke skjenn av mor, men «hun hadde tårer i øynene».

Harejakt høyt verdsatt

Glimrende sveitserstøvere

Reinjakt med hagle

Vel 500 fugl …

Avhengig av jakta

Enorm goodwill

Fridtjof Nansen (1861–1930)

Alexander Nansen (1862–1945)

Kilder:

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå