Brødrene Nansen under en selskapsjakt på Sundet i Rauland. Fridtjof står med sin bredbremmede hatt som nummer 5 fra venstre, og Alexander med fiskeutstyr til høyre for broren. Jaktens vert er Fridtjofs gode venn C. J. A. Dick, nummer 3 fra venstre. Foto: ukjent/Norsk industriarbeiderforening

Tidenes influencere

Mye er skrevet om nasjonalhelten Fridtjof Nansen. At han og broren Alexander var lidenskapelige jegere, og sentrale i NJFFs barndom, er mindre kjent. Deres engasjement ga jakt og friluftsliv enorm goodwill.
28. juni 2021

Brødrene Fridtjof og Alexander Nansen kom til verden med et års mellomrom. De ble født inn i en broket familie, der både mor og far hadde barn fra tidligere ekteskap. De eldre brødrene var forbilder, og særlig den 15 år eldre Einar Bølling var en friluftsmann som trakk med seg gutta på fisketurer om sommeren og skiturer om vinteren.

I «Illustreret Tidende for Børn» i 1893 skriver Fridtjof Nansen at de i 10-11-års alderen gikk hjemmefra (Frøen) og inn i Sørkedalen for å fiske, uten å spørre om lov. Da de kom hjem langt til kvelds fikk de ikke skjenn av mor, men «hun hadde tårer i øynene».

Harejakt høyt verdsatt

Glimrende sveitserstøvere

Reinjakt med hagle

Vel 500 fugl …

Avhengig av jakta

Enorm goodwill

Fridtjof Nansen (1861–1930)

Alexander Nansen (1862–1945)

Kilder:

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Trippel-NM i Målselv

Norgesmester i elgskyting: Even Nordsveen fra Løiten JFF

Selv med få deltakere i NM i elgskyting ble en verdig vinner kåret. Det vanket kongepokal på årets norgesmester.
Trippel-NM i Målselv

Norgesmester jegertrap 2021: Martin Røsaker (18)

Junioren fra Skien banket gamlekara, og lot seniorene kjempe om andreplassen i Målselv.
Trippel-NM i Målselv

Norgesmester leirduesti 2021: Knut Olav Gjerstad fra Løiten JFF

Etter innledende runder lå han tre poeng under lederen, men i finalerunden gikk han klokkerent og vant NM i leirduesti på omskyting mot John-Ole Elseth Nordskog.

På forsiden nå