Annonse
Har du begrenset ferdighet som fluktskytter, er det selvsagt ikke noe forbud mot å vente med skuddet til dua har landet blant lokkefuglene. Du har gjerne et par sekunder på deg før dua aner ugler i mosen, og letter igjen. Skyter du på bakken blir det gjerne et sikkert skudd, forutsatt at du ikke tar feil av ekte due og lokkefugler i plast!

Duejakt

Sikre tips til duejakta

Hva er fornuftig strategi for å komme på skuddhold av de tallrike ringduene? Her er tipsene som vanligvis gir rikelig med skuddsjanser, når duejakta starter 21. august.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

1. Gode forberedelser

Forbered deg noen dager før ringduejakta starter 21.august. Let deg fram til et område med god duetrafikk. Jorder med erter, raps eller hvete pleier å være bankers. Innhent nødvendig jaktvelsignelse fra grunneier.

2. Bruk litt tid på spaning

Når du har dannet deg et bilde av duenes trekkmønster, gjelder det å plassere kamuflasjen så strategisk det lar seg gjøre, helst i jordekanten eller i tilknytning til annen vegetasjon.

3. Riktig tidspunkt

Den beste duejakta får du som regel mellom klokken 06.00 – 10.00 og 15.00 – 18.00. Er forholdene riktig gode, kan duene trekke hele dagen. De fleste værtyper, unntatt styrtregn er greit. Vind vil ofte gjøre duene mer aktive.

Behovet kan diskuteres, men ringduene har glimrende syn, så et kamuflasjenett kommer du vanskelig utenom. Jegerens beste kamuflasje er likevel evnen til å sitte helt i ro til duene er godt innenfor skuddhold.

4. Bruk kamuflasjenett

Fordelen er at du har litt større spillerom for bevegelser enn om du kun sitter under et tre eller i et kratt.

5. Bruk lokkeduer

Tidlig i jakta holder det med ca. 20 stykker. Utover i sesongen kan det være påkrevd med flere for optimal «magnet- effekt». Lokkeduene plasseres mot vinden med nebbet ned og stjerten opp, slik at det ser ut som de beiter. Husk å sette flokken innenfor haglhold. Om lag 20 meter fra kamuflasjen er passe avstand.

6. Ha vinden i ryggen 

Duene kommer inn for landing mot vinden, og da får du beste skuddsjansene.

7. Bruk skyggelue 

Unngå å se rett opp/blotte ansiktet før dua er på skuddhold. Hvis du synes det gir for lite oversikt, kan du investere i en kamuflasjefarget ansiktsmaske.

8. Sitt i ro! 

Duene er vare for bevegelser. Vent med å skyte til duene går i sving og henger rett over lokkeduene. Av og til vil overflygere som ikke har til hensikt å lande by på mer utfordrende skuddsituasjoner.

9. Bruk felt fugl

Duene du feller kan med fordel legges med utspilte vinger blant lokkeduene. Alternativt kan de spennes opp ved hjelp av ståltråd og en lang raje. Ovenfra vil det se ut som duene er i ferd med å gå inn for landing.

10. Hvile

Har du skutt mange duer på et jorde en dag, bør du la det hvile en dag eller to før du vender tilbake.

Ringduejakta er enkel, billig og gir ofte god uttelling.

Krevende skudd

Ringdua er en glimrende flyger og kommer gjerne over posten i høy hastighet. Ofte også i god høyde over skjulet ditt. Uerfarne jegere vil raskt erfare at skudd mot disse fuglene er langt mer krevende enn et fluktskudd over stående fuglehund i rypefjellet.

Duene kan komme rett imot, inn fra siden, eller som overflygere bakfra – og er treningsgrunnlaget med hagla dårlig, vil bomskuddene bli mange i åkerkanten. Vi vil derfor oppfordre til variert og hyppig skytetrening med hagla i ukene framover.

En skeet- eller sportingbane byr på skuddvinkler som er relevante i forhold til de situasjonene du møter under ringduejakta. Likeledes compact sporting, hvor leirduene kastet fra ulike vinkler. 

Eller hvorfor ikke melde seg på et stevne der leirduesti står på programmet? Glimrende skytetrening!

Due på kvisten

Duejegere som vil utnytte dødtiden midt på dagen, bør prøve snikjakt med finkalibret rifle. Duene slår seg gjerne inn i trærne, etter at de har returnert fra beiteøkta om morgenen. Mye av utfordringen ligger i å oppdage dua i treet, dernest evne å komme på skuddhold.

Alle som har prøvd seg kan skrive under på at riflejakta setter jaktferdighetene på prøve. En god håndkikkert er obligatorisk, likeledes et godt innskutt våpen med finkalibret ammunisjon. 

Kamuflasjeantrekk og ansiktsmaske er for øvrig mer påkrevd under denne jaktformen enn bak en kamuflasjeduk i jordekanten. Ved riflejakt må det tas særlig hensyn til skuddretning og kulefang mht. bebyggelse.

Pass på ørene

Antall skudd kan bli betydelig i løpet av en dag med godt duetrekk, med risiko for skader på ørene, i form av eksempelvis øresus. Hørselsvern er derfor obligatorisk, fortrinnsvis av den elektroniske sorten. Med såkalte hørende hørselsvern kan du ha klokkene konstant på, og likevel ha full kontroll på omgivelsene, da de aktiveres automatisk i selve skuddøyeblikket.

Betydelig ressurs

Ringduejakta starter 21. august og varer til 23. desember, men i praksis er sesongen på hell på tampen av september. På landsbasis skytes det årlig 50 000 – 70 000 ringduer, mesteparten i jordbruks- landskapet. Akershus, Østfold, Vestfold og de sørlige deler av Hedmark og Buskerud regnes som klassisk ringdueland på Østlandet.

Det er enkelt å flå ringdua. Trekk brystskinnet til siden, slik at brystmusklene blottlegges. Er du innendørs, kan denne prosessen med fordel gjøres under rennende vann.

Ringdua på bordet

Ringdua er på størrelse med en lirype og er utmerket mat, smaken er en mellomting av kylling og rype. Fuglen behøver ikke henge lenge; et døgn eller to ved normal augusttemperatur er tilstrekkelig.

Kjøttdelen er i hovedsak de to brystmusklene på begge sider av brystbeinet, som du enkelt skjærer ut med en flat kniv. Det enkleste er å foreta flåingen under rennende vann, da unngår du fjær over hele kjøkkenet.

Ved hjelp av en skarp kniv vippes brystfiletene enkelt ut ved å la kniven følge ned langs brystbeinet og ut til sidene.

Kjøttet fra en fugl tilsvarer omtrent 100 gram reint kjøtt, tilstrekkelig til en person. Sopp, asparges, tynne gulrøtter og fløtekokte skivede poteter er utmerket tilbehør. En rød italiensk Barbera med en litt syrlig snert topper måltidet.

Powered by Labrador CMS