Vestfold fuglehundklubb har fått midlertidig dispensasjon fra sertifiseringskravet for videre drift av sitt oppdrett på Farmen i Kvelde. Ill.foto: Torgeir W. Skancke.

Fortsatt fasanoppdrett i Vestfold

Lykken har snudd for Vestfold fuglehundklubb. Mattilsynet har slått retrett, og gir klubben tillatelse til fortsatt oppdrett av fasaner og rapphøns.
20. mars 2020

I fjor skrev Jakt & Fiske om at det så mørkt ut for fasanoppdrettet i Kvelde, etter at Mattilsynet avslo Vestfold fuglehundklubbs (VF) søknad om sertifisering. Bakgrunnen var et tilsyn gjennomført i 2018, der Mattilsynet mente at driften ikke oppfylte kravene til hygiene og smittebegrensende tiltak.

I sin utredning innrømmer Mattilsynet at VF, til tross gjentatte besøk av etaten lokalt, ikke ble gitt tilstrekkelig informasjon om sertifiseringskravet. Dermed kan fuglehundklubben altså gjenoppta oppdrettsvirksomheten.

Mattilsynets nye vedtak har bl.a som villkår at mat og vann skal gis under tak, at personalet skal være iført arbeidstøy, og at håndvask skal utføres med varmtvann før og etter arbeid i besetningen. 

– Vi er veldig fornøyde med dette vedtaket. Sakens kjerne er at vi tidligere hatt jevnlig besøk av Mattilsynet og veterinær, uten at vi er blitt opplyst om disse kravene, sier Roar Karlsen, leder i Vestfold fuglehundklubb. Han er klar på at klubben vil følge vilkårene, og at det meste allerede er på plass.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå