Annonse

Fremmet NJFF-forslag – ble sablet ned i Stortinget

Rasmus Hansson (MDG), fremmet forslag om å presisere at kommunene må holde seg innenfor lovverket når det skal lages en veileder til den nye hundeloven. Forslaget, som ble fremmet etter innspill fra NJFF, ble sablet ned i Stortinget. Illustrasjonsfoto: Jo Straube / Innfelt

Etter innspill fra NJFF, fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre (V) forslag som skulle få kommunene som hyppigst bruker utvidet båndtvang til å skjerpe seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.


I går ble forslaget til ny hundelov behandlet i Stortinget, etter at næringskomiteen tidligere hadde avgitt sin anbefaling. Under voteringen kom det flere forslag til endringer.

Rasmus Hansson (MDG) fremmet følgende forslag under voteringen:
«Stortinget ber regjeringen sikre at veilederen som skal utarbeides til hundeloven presiserer innføring av lokal båndtvang etter § 6 skal være i tråd med Innst. O. Nr. 91 (2002-2003), der en samlet komité understreket behovet for å unngå overdreven bruk av båndtvang»Forslaget ble nedstemt med hele 91 mot 11 stemmer.

Les også: Hundelov så godt som vedtatt – blir lettere å gripe inn mot hunder

– Handler om prestisje

– Det er fullstendig unødvendig at dette forslaget ble stemt ned. Det hadde ikke kostet en krone å legge denne formuleringen inn i veilederen til hundeloven som uansett skal utarbeides. Derimot er det typisk politisk prestisje at regjeringspartier ikke vil støtte et forslag fra opposisjonen, sier Hansson til Jakt & Fiske.

Han synes det er en selvmotsigelse at Stortinget tar begreper som «dyrevelferd» og formuleringer som «Hunder skal behandles og bli ivaretatt på en slik måte som overensstemmer med og tar hensyn til deres natur…» inn i lovtekstens formålsparagraf, og samtidig avfeier et enkelt forslag som kunne forpliktet kommunene til å skjerpe inn bruken av utvidet båndtvang.

Jakt & Fiske har tidligere skrevet om at flere kommuner bryter loven med sine vedtak om utvidet båndtvang. Ål kommune pekte seg da ut som en av verstingene, og på tidligere tiltale svarte daværende ordfører Solveig Vestenfor (Ap) følgende:

– Hundeloven gir kommunene et visst handlingsrom på dette området, så har vi gjort noen vurderinger som har vært for strenge i forhold til hva loven åpner for. Men det har vært bred tverrpolitisk enighet i kommunen om at der det er preparerte løyper, skal hunder holdes i bånd.

Vestenfors partifelle Sverre Myrli har ledet arbeidet med behandlingen av hundeloven i Næringskomiteen, og var også ordførende under voteringen i Stortinget. Både han og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp), mente at forslaget fra MDG og Venstre var unødvendig, da det var en selvfølge at kommunene skulle holde seg innenfor loven.

– Her så Borch og Myrli bort fra poenget med forslaget vårt, nemlig at kommunene lager vedtak om båndtvang som går langt utover det som loven tillater. Om dette nå fortsetter som før, håper jeg NJFF følger opp og ber Borch og Myrli svare på hvorfor de ikke ønsket en presisering om at kommunen må holde seg innenfor lovverkets muligheter for bruk av båndtvang i veilederen, sier Hansson.

Les også: NJFF bekymret for jakthundens rettssikkerhet

Han og partifellene fremmet også forslag om at sakkyndig måtte konsulteres før politiet kan fatte vedtak om avliving av hund. Dette fikk heller ikke støtte under voteringen.

Powered by Labrador CMS