Havfiske
Kjør dypt i Sognefjorden
Det er fascinerende å slippe et agn ned på 200–400 meters dyp, uten å vite hva som kan bite på. Er det skate, lysing, lange – eller kanskje ei stor kveite?
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Bruk av dybdekart er essensielt når du skal fiske dypt. Det enkleste er å bruke et ekkolodd med dybdekartfunksjon. Da kan du se dybden i sanntid, noe som kan være viktig der dybdekartene er mangelfulle eller unøyaktige.
Har du ikke et ekkolodd? Fortvil ikke – det finnes gode mobilapp ́er med dybdekart-apper som også viser GPS-koordinater. Prøv f.eks. Navionics.
Når du skal se etter gode fiskeplasser, vit at lange og brosme liker seg på platåer eller slake skrenter mot dypere vann. Der kan fisken bevege seg rundt på jakt etter bytte. Sjekk dybder på 100–200 meters dyp, og sørg for at områdene du fisker ikke har altfor stor dybdevariasjon over et lite område, da det kan skape trøbbel med bunnkontakt eller føre til at du setter deg fast.
Elektriske sneller: Drahjelp for dypvannsfiskere
Kontroller strømforholdene
Det å ha kontroll på strømforholdene er alfa omega når du fisker dypt. Selv om ikke tide- vannet påvirker aktiviteten til fisken på dypet i nevneverdig grad, har det stor betydning for valg av fiskeplass, tidspunkt og plassering.
Det ideelle er jevn og relativt rolig drift på opptil én knop. Dette er stort sett mulig rundt full flo eller full fjære.
Med et tilstrekkelig tungt lodd eller jigghode på rundt 300 gram, klarer du å holde bunn- kontakt uten for mye avdrift i snøret og fisker samtidig av et større område enn om du ligger stille på ankring.
Sjekk tidevannstabellen for å se tidevanns- status i det området du er i, og planlegg fiske- turen etter denne. Sørg for å plassere båten slik at du drifter over området du har planlagt og fiske, og ikke ut av dette. Har du en liten båt, kan også vindforholdene føre til høyere drift. Forsøk å kjøre forsiktig mot strømmen/vinden med motoren, eller plasser deg i et område med mindre vind.
Slik velger du utstyr
Det kan være en styrkeprøve å sveive opp stor fisk fra dypet, spesielt når dybden nærmer seg 300 meter. Så hva skal du utstyre deg med?
Velg et godt havfiskesett som er kraftig nok til å takle tunge vekter, men som samtidig er enkelt å håndtere:
- Ei sjufots havfiskestang med vektklasse 20–40 lbs, samt en multiplikatorsnelle som rommer 500 meter 0,28mm multifila- mentsnøre er et godt valg for det generelle dyphavsfisket.
- Sats på ei multiplikatorsnelle med såkalt «lever-drag», og ikke stjernebrems. Da er det enklere, raskere og sikrere å justere bremsen – både når du skal la fisken ta agnet og sette tilslag.
- Velg et flerfarget snøre (f.eks. ny farge hver tiende meter), da det gjør det lettere å kartlegge dypet du fisker på.
Det enkle er ofte det beste
Når du fisker på dypet, er det en fordel med minst mulig sannsynlighet for at noe krøller seg der nede. Det finnes flere velutprøvde og enkle rigger til agnfiske på dypt vann, som kan kjøpes ferdig. En fireball-rig fungerer utmerket etter de aller fleste artene på dypet, og består av et tungt jigghode med en ekstra krok i bakkant. Den er rimelig, og fås kjøpt hos de fleste velassorterte sportsfiskebutikker.
Lukt og smak viktigst
Stort agn er ikke nødvendigvis synonymt med stor fisk. De fleste av våre dypvannsfisker som lever tett på eller på bunnen, er i stor grad opportunistiske jegere.
- Vit at lukt og smak er viktigere enn størrelse. Fileter eller deler av makrell og sild er gode agnfisker.
- Som utgangspunkt kan du prøve en halv agnfisk på rundt 15 cm, der den ene kroken plasseres i hodet og den andre bakerst på fisken. Sikre fisken og kroken ytterligere ved bruk av agnstrikk.
Breddetest: 14 reisestenger til havfiske
Ypperlig matfisk
Lange, brosme og lysing er alle ypperlige matfisker som kan tilbe- redes på en rekke ulike måter. All fisk, foruten skater og annen bruskfisk, tåler trykkforskjellen mellom dypet og overflaten dårlig. Det betyr at man bør ta livet av all fisk man får under dette fisket, og nyttiggjøre seg av det så godt som mulig. Sjekk nettet for gode oppskrifter!
Vent med tilslaget!
Under fiske på dypvannsarter: Sørg for at fisken får god tid til å ta agnet skikkelig. Vent gjerne et halvt minutt før du gjør tilslag, spesielt om du har et litt stort agn. Fisken vil uansett ikke være mulig å gjen- utsette, med mindre det er bruskfisk.