Annonse

Fiskertips

Elektriske sneller - Drahjelp for dypvannsfiskere

Interessen for havfiske på dypt vann er økende, og stadig flere graver dypt i lommene for å unngå lange armer og ømme skuldre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Tunge søkker, strie havstrømmer og en motvillig storfisk på kroken; havfiske på store dyp kan være tungt arbeid selv for erfarne og godt trente sportsfiskere. Når det forjettede dyp ofte ligger på mellom 200-400 meter, begynner mange å drømme om elektriske hjelpemidler som kan lette arbeidet.

Noen omgår slitet ved å fiske for grunt, og med for lette søkker. Eller man drøyer i lengste laget før man sjekker agnet, selv om man vet at agntyver er en stor utfordring når man fisker dypt.

Er du blitt hekta på arter som uer, brosme, lange eller storsei, kan en elektrisk snelle være en god investering.

Sportsfiske?

El-sneller kan ta den tunge og litt kjipe sveivejobben når tomme takler og søkker skal opp, så kan du spare kreftene til det artigste; lirke og lure for å få fiskene til å ta, for så å sveive den med rein håndkraft opp til båtripa.

Selvsagt kan det være fristende å la snellemotoren ta seg av denne jobben også. Men da står du plutselig overfor dilemmaet som også har gjort el-snellene kontroversielle: Driver du med «ekte» sportsfiske om du bruker motorkraft til å dra opp fisken?

Det kan ta 10-15 minutt å sveive opp ett tomt kroksett fra dypet for hånd, og det dobbelte med stor fisk på. Med el-snella tar det omtrent 5 minutt. Imens du kan gjøre klart nytt agn, nytt takkel eller rydde i båten.

Meningene er delte, men de fleste ser ut til å lande på at man bør sveive opp fisken selv, med mindre man har fysiske utfordringer som gjør dette vanskelig.

Best i dypet

El-sneller vil være mest aktuelt dem som fisker dypere enn 150 meter flere ganger i sesongen. Ved fiske på grunnere vann, vil snellene ha mindre betydning, og de fleste finner det lite hensiktsmessig å drasse rundt på kabel og batteri.

I nyere tid har det kommet flere mindre modeller på markedet, med mindre snørekapasitet og ganske høye utvekslinger på om lag 4,5:1 og høyere.

Dette gjør dem også interessante til manuelt bruk (uten strøm), og kan potensielt erstatte den ekstra snella man i dag tar med, f.eks. hvis man også vil fiske på grunnere vann. Selv om motor og display ikke er aktivert, vil brems og sveiv være som på alle andre sneller.

Det meste er som før

Vi har valgt å fokusere på løsninger som er tilgjengelige i Norge, og som kan monteres på vanlige havfiskestenger. Her en Daiwa Tanacom 500 (t.v.) og Shimano Dendou Maru 4000.

Stenger, snørene og søkkene man skal bruke, er uendret. Men mange fisker i utgangspunktet for lett, og el- snellene gjør det enklere å øke vekta på det som er i enden av snøret. Man kan fint gå opp 250 gram fra det som er «vanlig».

Med el-sneller kan man fint fiske med 1,5 kg, men det er ingen grunn til å overdrive. Slike tyngder sliter mer på utstyret og snella, derfor er det en fordel å holde seg under kiloen. Selv starter jeg gjerne med et jernlodd på 750 gram, før jeg eventuelt går opp eller ned 250 gram.

Dette er som oftest tilstrekkelig ned til 300-500 m. Om du må øke vekta, kan du kompensere med glidende bommer og litt lengre avstand på opphengerne, slik at fisket ikke påvirkes negativt. På snørefronten er 0,25-0,32 mm standard for de store dyp. Husk at noen produsenter feilmerker opp mot 20-30 prosent på diameteren, så sjekk før du velger!

Kort om snellene

Batteriet medfører litt drass. Et tips kan være å putte det i ei rumpetaske. Da kan du bevege deg fritt rundt, eller klipse taska til relingen/båtripa når stanga står montert.

Shimano og Daiwa kniver om å være best, og i praksis har de få reelle konkurrenter. Utvalget vokser årlig, og heldigvis leveres de nå i mindre utgaver, med bedre display og høyere utveksling. Helt i takt med trenden på vanlige havfiskesneller.

Snellene kan klassifisere etter størrelse og motorkraft. Med 0,30 mm multifilament-line som utgangspunkt, vil de mindre snellene romme omtrent 250-500 m, mellomklassen 400 – 700 m og de største fra 700 til 1000 m. Løftekraften varierer fra omtrent 10-50 kg. Alle har snørefører, digitalt display, trinnløs speed, vanlig manuell sveiv og vanlig brems i form av en stjernebrems. Priser fra ca. 5000 -100 000kr.

I Norge er det i all hovedsak speed-justeringen og autostop funksjonen som blir brukt. Om man ønsker å utvide horisonten, finnes det flere pilke/løfte og heve funksjoner, som kan være fint for å finne pelagisk fisk i vannlagene. Husk uansett å følge bruksanvisningen når du fyller opp snellen, slik at telleverket blir nøyaktig.

Batteri

Strømkilden er 12V og kan komme fra sigarettuttaket i båten, eller via et transportabelt batteri. De fleste går for sistnevnte, og jeg har kun satset på det beste og letteste: Lithium batteri ala LifePo4. Disse er kjent som det tryggeste og beste valget til elmotorer og el-sneller. Men alt som gir strøm fungerer, og snellene bruker svært lite strøm, så det er ikke mye som kreves. Ett batteri til to stenger holder lenge.

Powered by Labrador CMS