Oslojeger
Stikk på støkkjakt
Bor du i osloregionen og er i beit for et godt støkkjaktterreng? Da kan du sikte deg inn mot Årnes i Akershus og terrenget til Øststranda JFF.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Førjulssnøen ligger drapert over tettstedet Årnes i Akershus, like ved der elvene Vorma og Glomma møtes.
Erik Andreassen, leder i Øststranda JFF, har skumle planer om å ta et sveip med gordonsetteren Caos nå på morgenkvisten. Mest for å vise oss en liten bit av jaktherlighetene til den rundt 400 medlemmer store lokalforeninga.
– Hopp inn. Skogsterrenget vårt er kun sju kilometer øst fra sentrum, smiler han og fyrer opp bilen.
Andreassen kan med rette slå seg selv litt på brystet. Øststranda er nemlig to ganger kåret til årets lokalforening i Akershus, og er kanskje mest kjent for å være store på jegerkurs for byfolk som mangler et sted å jakte.
Guide: Alt du må vite om skogsfugljakt
Vi slingrer langs Rakeievegen og nærmer oss skogen. Passerer to uvørent parkerte biler i veikanten. Småviltjegere, ifølge foreningslederen. Og sannsynligvis de eneste jegerne i terrenget denne lørdagen. Andreassen smiler:
– Her er plass til 100 flere småviltjegere.
Nært og fint
Småviltterrenget til Øststranda JFF teller ca. 55 000 daa og skal visstnok ha en god bestand av skogsfugl. De siste årene har det også blitt stadig flere rugdeobservasjoner i Årnes-skogene, får vi høre.
Andreassen beskriver ellers jaktområdet som ganske flatt med tett granskog ispedd mange små myrer og tjern, 200–300 moh. Her har foreninga kjørt kurs for førstegangsjegere over en tiårsperiode.
– Dette var jo både nært og fint kan kursdeltakerne fra Oslo si, før de i neste omgang blir medlemmer hos oss, ler Andreassen.
Guide: Triksene som får ned topptiueren
Hva med fellingstallene? Jo, hver høst skytes det en håndfull tiur, noen flere orrhaner, samt litt færre brunfugl. I tillegg til ender, kanadagås og annet småvilt.
Startskuddet for elgjakta går 5. oktober, og da har elgjegerne fortrinnsretten i to uker. Seinere går samjakta knirkefritt.
– Vi har aldri hatt problemer med samjakt. Snarere tvert imot.
Jo flere, desto bedre
Andreassen forteller at de har opplevd flere magre skogsfuglår, som resten av Østlandet, men de to siste sesongene har bestandene vært upåklagelige. Foreningslederen slår ut med armene og oppfordrer flere småviltjegere å ta turen til Årnes.
– Jo flere jegere i skogen, desto bedre. Jakt er helsefremmende. Første jakthelga er naturlig nok flest jegere ute, men seinere på høsten er her godt om armslag.
– Tror du mange oslojegere går over bekken etter vann?
– Definitivt. Oslojegerne drar gjerne oppover i Østerdalen og Gudbrandsdalen for å jakte, mens vi sitter på kjempegode jakttilbud, knappe timen unna med bil, understreker han.
Kort sagt: bor du i Oslo, kan du stå opp om morgenen, kjøre en times tid, jakte og være hjemme til middag – uten at du trenger å planlegge så mye i forkant.
Dessuten kan du ta med deg familien.
Les også: Slik feller du storfugl i tretoppene
– Her kan dere plukke bær og sopp i en skog med godt merkede turstier. Vi har særlig bra tyttebærområder. Selv har jeg tyttebærrekorden med én tilitersbøtte på under timen, ler han.
Løshundjakta en saga blott
At terrenget befinner seg innenfor forvaltningsområdet for ulv skaper naturlig nok store utfordringer for dem som jakter med hund.
Og dermed lar vi foreningslederen få smette inn noen ord om norsk ulveforvaltning, som han stiller seg hoderystende til.
– Stortinget har allerede bestemt hvor mange familiegrupper av ulv vi skal ha, men når taket er nådd skjer det jo ingenting. Vi er i en situasjon der forvaltningen trenerer et stortingsvedtak.
Andreassen framhever at jakt med hund har lange tradisjoner i Årnes. Her klang harelosen for bare få år siden, men nå er det ingen som tør å slippe.
– Ulven har jo tatt hund i foreningsterrenget vårt. Nå er jakt med losende hund i ferd med å dø ut, og det har skjedd raskt.
Nei, la oss prate om noe mer hyggelig, som at foreninga tilbyr tre gapahuker med vedovn som ligger spredt i terrenget – samtlige ved vann.
400 kilo ørret
En av gapahukene ligger kloss inntil vei, og passer ypperlig til overnattingsturer og småbarnsfamilier. De to andre, 25 minutter fra vei.
– Slik kan du stå opp om morgenen og gå rett på jakt om du vil, men husk å ta med ved for sikkerhets skyld, tipser Andreassen som legger til at terrenggrensene kan lastes ned på Garmin via hjemmesiden.
Den fiskeinteresserte kan bite seg merke i Sagstusjøen, som er med i én nøkkel 100 båter- prosjektet og har ei handikapbrygge.
– Sagstusjøen er hovedvannet vårt. Der setter vi årlig ut 400 kilo ørret, noe vi har gjort i rundt 15 år. Mange av ørretene har blitt betydelig større. I tillegg kan vi tilby 17–18 fiskevann med abbor og gjedde.
Tiltrekningskraft
Likevel er det nok skogsfuglen som i første rekke frister besøkende.
– Er det spesielle terrengavsnitt som er attraktive?
– Det varierer. I fjor sommer var det eksempelvis mye tørke. Da var skogsfuglproduksjonen rundt sjøene akkurat som før, mens det var mindre skogsfugl i de tørre høydedragene. Likevel: fuglene har vinger, så noen fasit finnes ikke.
– Apropos skogsfugl. Skulle ikke du ta et sveip?
– Jo, ler Erik Andreassen.
– Kom, Caos!
At terrenget har tiltrekningskraft på oslofolk, er Lena Østling (62) det beste eksempel på. Hun har drevet støkkjakt i terrenget de tolv siste årene, etter at hun fikk jegerprøven som 50-års gave.
Relevante kurs
– Kursinstruktøren var fra Årnes og anbefalte terrenget. Året etter ble jeg medlem i Øststranda JFF.
Lær mer: Tolv tips til toppjakta
Østling framhever den korte avstanden fra hovedstaden. Hun snakker varmt om både terrenget og menneskene i lokalforeningen. Her blir alle ferske jegere tatt imot med åpne armer.
Østling bevilger seg seks–sju dagsturer i løpet av høsten. Hun har sett bever, rådyr, hørt hareloser og støkket skogsfugl, men har fremdeles til gode å felle vilt.
– Foreningen tilbyr kjempenyttige kurs for nyslåtte jegere. Du kan jakte med lokalkjente jegere og slik lære terrenget å kjenne, eller du kan jakte aleine. Terrenget er behagelig, lettgått og tilgjengelig.
Østling sitter til alt overmål også i info- utvalget i Øststranda JFF og har vært med i styret noen år.
– Ja, jeg ble spurt for fem år siden og takket selvsagt for tilliten. Jeg har i alle fall ingen planer om å skifte forening, smiler Lena Østling.
Fakta
Småviltterreng: Ca. 55 000 daa. Variert skogsterreng sju kilometer øst for Årnes sentrum.
Avstand fra Oslo: 45 min. med bil.
Småviltbestander: Bra bestand av storfugl, orrfugl, hare og kanadagås. Også fellingsrett på noen rådyr.
Rovvilt: Bestand av mår og rev som foreninga prøver å kultivere med premiering. Egen revebu som lånes ut gratis til medlemmer. Gratis rovviltkort.
Ulv: Sporadiske besøk, men økende. Noe som har medført redusert bruk av hund på jakt.
Jaktkurs: ØJFF organiserer reve- og beverjaktkurs, samt førstegangsjegerkurs/introjakt. Kurstilbudene finnes i aktivitetskalenderen til NJFF. ØJFF er på Facebook. Trykk liker på siden, og du blir løpende oppdatert.
Tilgjengelighet: Her er det plass til flere jegere. Du parkerer bilen og går rett på jakt.
Elgjakt: Fra 05.10–19.10 er terrenget forbeholdt elgjegere. Samjakt seinere.
Jaktkortpriser: Sesongkort medl., kr 700. Ungdom under 20 år, kr 350. Sesongkort ikke medl., kr 1100. Todagerskort kr 400. Dagskort kr 300. Etterjulsjakt ikke medl., kr 300. Rådyrkort, kr 700 for medlemmer. Jaktkort kan kjøpes på VIPPS.
Jaktkortsalg: Årnes sport1, tlf. 639 00 997. Arvid Johansen, Årnes, tlf. 911 81 676. Pål Henaug, Vormsund, tlf. 917 69 162. Frank Nordlund, Årnes, tlf. 913 65 568. Geir Korsvoll, Årnes, tlf. 982 49 407.
Antall solgte jaktkort: Nesten 100 helårskort årlig, hvorav rundt 30 kort til jegere fra Oslo.