Annonse
Våpenpuss for dummies. Slik pusser du børsa di, rifle og hagle. Vedlikehold av våpen.

Guide | Vedlikehold av våpen

PUSS, PUSS, så får du en ...

Selv om sussen kanskje uteblir, har du mye igjen for å pusse børsa hyppig og ordentlig. Ikke er det videre vanskelig heller.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det er flere grunner til at du bør pusse børsa di. Én ting er at våpenets utseende og kvalitet vil lide om overflatene på utsiden aldri får noe omsorg. Enda viktigere er det å bevare presisjonen i rifla eller skuddbildet i hagla.

Det er mange meninger om puss av løpet på et våpen. Det som er sikkert, er at det bygger seg opp avleiringer i pipa når du skyter. Det er kobber fra riflekuler, plast i haglpipa og kullavsetninger fra kruttgassene i begge. Belegget vil etter hvert påvirke presisjonen og treffbildet. Da er det viktig med en puss.

Dette trenger du

For løpspuss trenger du en pussestokk med bronsebørste og pusselappholder som passer til kaliberet, samt pusselapper. Du kan kjøpe ferdige pusselapper, eller stykke opp et tøystykke av bomull. 

I tillegg må du ha våpenolje og helst et løsemiddel som kalles solvent. Selve ur-middelet er Hoppes No 9, men i dag finnes alternativer som løser opp avleiringene både miljøvennlig og giftfritt. Dessuten er de snillere mot stålet i løpet. Akkurat hvilken du velger, er ikke vesentlig.

Våpenpuss for dummies. Slik pusser du børsa di, rifle og hagle. Vedlikehold av våpen.
Det finnes en overflod av pusseremedier å få kjøpt. Du trenger et rensemiddel for løpet (solvent), en flaske våpenolje og en pussestokk med bronsebørste og pusselappholder.

Steg for steg

Det er fint å ha et stabilt arbeidsbord å legge våpenet på når du pusser. Styr unna det polerte eikebordet i stua. 

Ta ut sluttstykket på rifla, for det er en fordel å pusse fra kammerenden på pipa for ikke å skade riflingen i munningen. Hagla kan du enten ta fra hverandre eller bare bryte. 

Sett en bronsebørste på pussestokken, og dynk den i olje eller solvent. Trekk børsten fram og tilbake i løpet en del ganger. 

En del solventer skal ha litt virketid i løpet for å løse opp avleiringene. Pass på å følge bruksanvisningen på flaska.

Sett på en pusselappholder og puss løpet med en pusselapp. Bytt pusselapper til du har fått ut mye skitt. 

Gjenta med bronsebørste og pusselapper til løpet virker reint. Sett inn med olje til slutt. 

Om du steller pent med børsa di, kan den gi våpenglede i flere generasjoner.

Om du pusser hyppig, kan det være enkelt å dra gjennom pipa med en god børsteførende pussesnor innsatt med tynn olje etter hver skyting. På den måten rekker ikke avleiringene å bygge seg opp i samme grad, og du slipper klinet med solventer. 

Hvor fort belegget bygger seg opp i pipa, er avhengig av overflaten på innsiden, pipas slitasje og hva slags ammunisjon du bruker. En god håndvask etter puss er lurt, sølet er ikke helsekost.

Funksjon

Metalloverflatene på våpenet kan med fordel pusses over med en oljefille etter en jaktdag. Også her finnes produkter som beskytter stålet bedre enn andre, slik at oljefilmen blir med gjennom hele regnværsdagen.

Når sluttstykket på rifla di blir fult av rust innvendig, kan du få klikk i en jaktsituasjon. Det samme kan skje om enten rust eller størknet olje kladder seg i mekanismen i hagla. 

Våpenpuss for dummies. Slik pusser du børsa di, rifle og hagle. Vedlikehold av våpen.

Et brytevåpen kan også bli uforholdsmessig slitt i løpsopphenget dersom hengselboltene er helt tørre. Dette er vedlikehold du ikke trenger å gjøre stadig, men en årskontroll av det innvendige er en god forsikring mot feil. 

Om du er komfortabel med å skru fra hverandre våpenet til en viss grad, er dette egentlig en trivelig syssel på en mørk vinterdag. 

Sjekk gjerne guidene om hvordan henholdsvis rifla og hagla di virker i de to forrige utgavene av Jakt & Fiske.

Om du ikke vil gyve løs på dette selv, er en god gammeldags «strip and clean» rutinejobb for en børsemaker.

Rifle

For å gi rifla en kjærlig overhaling, kan du begynne med å skru ut skjefteskruene som fester låskassa til skjeftet. 

Det er viktig å finne helt riktig verktøy før du legger kraft i skrutrekkeren, uansett hva slags spor det er i skruene. Maltrakterte skruespor forringer både utseende og verdien av våpenet. 

Våpenpuss for dummies. Slik pusser du børsa di, rifle og hagle. Vedlikehold av våpen.
Når pusselappen titter fram fra løpet uten svarte flekker, kan du være fornøyd med pussejobben.

Når mekanismen er ute, kan du gi den en overhaling med en bomullsfille og en tyntflytende olje. Det finnes også en rekke ulike renseprodukter i handelen om du foretrekker det.

Du trenger ikke å ta fra hverandre avtrekkerhuset, men gi det en dråpe god mineralolje for å sikre funksjonen. Det samme kan du gjøre med sluttstykket. På en boltrifle kan det være enkelt å demontere sluttstykket, men verre å få sammen igjen.

Våpenpuss for dummies. Slik pusser du børsa di, rifle og hagle. Vedlikehold av våpen.
Alle utvendige metallflater kan med fordel få en film med våpenolje for bedre å tåle en regnværsdag.

Hagle

Puss baskylen godt med en oljet tøyfille, og ha en dråpe våpenolje på bevegelige deler. Smør litt våpenfett på hengselboltene og på framsiden av baskylen der fortreet møter. Disse glideflatene utsettes for slitasje. Det er ikke nødvendig å skru av skjeftet på en hagle. La heller børsemakeren gå over mekanismen år om annet.

Våpenpuss for dummies. Slik pusser du børsa di, rifle og hagle. Vedlikehold av våpen.
Litt fett eller olje på glideflatene gir mindre slitasje på brytevåpen.

Løse choker

De utskiftbare chokene i et haglgevær kan over tid kittes fast av sotpartikler fra kruttgassene. Det er derfor en god regel å skru dem ut og pusse gjengene både i munningen og på choken med en tynn olje. 

Mildt såpevann kan også være effektivt her, bare husk å tørke og olje etterpå. 

For et jaktvåpen er det nok å gjøre dette en gang i året. Den som skyter mye på bane, kan med fordel gjøre det oftere. Det finnes også egne løsningsmidler for choker.

Våpenpuss for dummies. Slik pusser du børsa di, rifle og hagle. Vedlikehold av våpen.
Skru gjerne ut chokene fra munningen i haglepipa, og gi dem en puss. Her har koksbelegget begynt å bygge seg opp.

Skjefte

Et treskjefte trenger olje av flere grunner. Hvis det tørker helt ut, kan det krympe og etter hvert gi slark mot mekanismen. Er skjeftet tørt, vil det også kunne trekke vann og svelle slik at treet bøyer seg. Det kan påvirke både treffpunkt og funksjon. 

Et tørt skjefte vil også lettere sprekke opp og skalle av fliser. Det er viktig at du bruker en god organisk olje som linolje eller en dedikert skjefteolje. Linoljen bør være kokt for å størkne på overflaten. 

Styr unna mineraloljer, for disse vil misfarge og svekke treverket. Det enkleste er å gi skjeftet et tynt lag innimellom, slik at det holder seg impregnert og stabilt over tid.

Våpenpuss for dummies. Slik pusser du børsa di, rifle og hagle. Vedlikehold av våpen.
Et treskjefte trenger av og til en omgang med linolje eller skjefteolje. Da reduserer du faren for tørt treverket som sprekker.

Er treskjeftet lakkert, trenger du ikke gjøre så mye. Dersom lakken derimot har mange riper og sår, velger enkelte å pusse helt ned og gå over til olje. Med det er en annen historie.

Også et plastskjefte kan trenge litt omsorg. Etter en jaktsesong kan blod, baconfett, skismøring og annet danne en klissete film som lett fjernes med en klut med mildt såpevann.

Rust

Noe av det verste du kan gjøre mot våpenet, er å legge det vått i et futteral og glemme det der til dagen etter. Blåneringen på stålet kan få stygge permanente flekker på utrolig kort tid, og løpet kan ruste. 

Skulle du være uheldig å få rust på blåneringen, prøv å gni forsiktig med fin såpefri stålull (grad 000), innsatt med rikelig våpenolje. Tørk over våpenet med tørkepapir eller et håndkle, og sett det gjerne inn med litt olje før det legges i futteral for hjemturen. 

Om du skyter med lyddemper, dannes korrosive avleiringer i pipa når den avkjøles. Det er derfor en god regel å skru av demperen etter skytingen.

Jeg vil anbefale å legge inn en rutine for rask puss etter hver skyting, for skippertakspuss har en tendens til å utebli. Om du steller pent med børsa di, kan den gi våpenglede i flere generasjoner.

Powered by Labrador CMS