Annonse
Slik virker rifla. Vet du hva alle delene er? Her får du oversikten.
Slik virker rifla. Vet du hva alle delene er? Her får du oversikten.

Guide

Slik virker rifla di

Litt kunnskap om innsiden av rifla er aldri feil. Her får du oversikten.

Publisert Sist oppdatert

UUUFor den som jakter med rifle, er det lurt å forstå hvordan børsa virker. En boltrifle er forholdsvis enkle greier, men det foregår saker for lukkede dører her også.

Denne lille guiden bør henges opp i våpenbua, så har du full kontroll når storrengjøringen står for tur. Vi har tatt utgangspunkt i ei vanlig jaktrifle her på berget, Browning X-bolt.

Vet du hvor de ulike delene vi navngir her sitter i rifla? Fasiten finner du nederst i artikkelen.

Låskasse

Dette er hjertet i rifla, og i prinsippet en stålsylinder med åpning for pipe, sluttstykke, patronutkast, magasin og avtrekkermekanisme.

Her låser sluttstykket i låskassa, og butter mot kammeret i pipa, som er skrudd inn i denne.

Pipe

Pipa gir kula fart og retning. Kammeret, eller patronleiet, ligger i den ene enden. I resten av pipa ligger selve løpet som prosjektilet blir presset igjennom av trykket fra kruttgassene. Løpet er riflet i en spiral for å gi kula riktig rotasjon.

Sluttstykke

Denne sentrale våpendelen består av en stålhylse med innvendig rom for tennstempel og slagfjær. I front stikker det ut tre låseklakker som griper i låskassa.

De sikrer at sluttstykket ikke presses bakover i skuddøyeblikket. Klakkene roteres på plass bak kammeret ved hjelp av hevarmen.

Tennstempel

Tuppen av tennstempelet slår mot tennhetta i patronen, og sørger for at skuddet går av. Stempelet er gjennomgående innvendig i sluttstykket.

Slagfjær

Slagfjæren sitter rundt tennstempelet, og gir kraft i anslaget.

Boltmuffe

Bakerst på sluttstykket sitter et lokk som både låser delene i sluttstykket sammen, og som hindrer at fremmedlegemer trenger inn i bolten. Dette kalles boltmuffe.

Spennro

Denne delen hekter seg opp i spennstykket i avtrekket når bolten lukkes, slik at slagfjæren er spent. I dette tilfelle holder denne delen også delene i sluttstykket sammen.

Avtrekkerhus

Denne boksen inneholder avtrekkeren og delene som gjør at tennstempelet slippes løs ved avtrekk.

Spennstykke

Denne biten griper opp i «spennroa» i sluttstykket, slik at tennstempelet holdes tilbake og fjæren spennes. Ved avtrekk gir denne knasten etter, og lar tennsempelet bevege seg fram mot tennhetta i patronen.

Sikring

Denne delen sørger for at både tennstempelet og spennstykket blir blokkert. Dermed er rifla sikret mot utilsiktet løsning av skudd.

Sikringsfløy

Når du betjener sikringen, er det denne delen du skyver fram eller tilbake.

Skjefte

Skjeftet lages av kunststoff eller treverk. Skjeftet er en viktig del av skytterens omgang med våpenet, anlegget bør være godt. Ved våpenkjøp bør du finne et skjefte som passer deg.

Boltutløser

En liten sperremekanisme hindrer at bolten trekkes ut av låskassa ved ladegrep. Når boltutløseren aktiveres, kan sluttstykket tas ut av våpenet.

Magasinboks

Det er her patronene ligger lagret i påvente av et ladegrep. I dette tilfellet er det et uttagbart magasin, eller et boksmagasin om du vil.

Tilbringer

For at patronen skal bli med bolten framover ved ladegrep, presser denne fjærbelastede biten patronen oppover.

Underbeslag

På undersiden av rifla sitter en metallplate som styrer og holder magasinet på plass. Avtrekkerbøylen er som regel en integrert del av underbeslaget. Det fungerer også som skiver eller holdere for skjefteskruene som holder rifla sammen.

Utdrager

En klo som griper i patronrillen og trekker tomhylsen ut ved ladegrep.

Utkaster

En fjærbelastet knast i støtbunnen på bolthodet som kaster ut tomhylsa når den kommer klar av kammeret.

Skjefteskruer

Disse skruene holder låskasse og skjefte sammen.

 Klikk her for å laste ned fasiten

Powered by Labrador CMS