Annonse
En hagle består av mange deler. Har du kontroll på hva de ulike delene av våpenet ditt heter, og hvilken funksjon de har?
En hagle består av mange deler. Har du kontroll på hva de ulike delene av våpenet ditt heter, og hvilken funksjon de har?

Guide

Slik virker hagla di

Har du lurt på hva som foregår inni hagla di når du skyter? Her får du en oversikt over delene.

Publisert Sist oppdatert

Her ser du en plansje av en italiensk over/under hagle. Dette er den typen det selges mest av. Utformingen av delene vil variere mellom produsentene, men funksjonen er stort sett den samme. 

Vet du hvor de ulike delene vi navngir her sitter i hagla? Fasiten finner du nederst i artikkelen.

Baskyle

Dette er selve rammen eller låskassa, som holder alle delene på plass. Den er stiv nok til å absorbere de ulike kreftene når trykket fra kruttgassene er på topp.

Låsekile

Dette er et stykke stål som glir fram og låser pipene fast i baskylen, slik at våpenet ikke kan åpne seg i skuddøyeblikket.

Låsehake

Dette er hakene i kammerdelen av pipene, som låsekilen passer inn i. Når kilen sitter i hakene, kan ikke pipene bevege seg på hengslene.

Toplever

Dette er et engelsk ord for åpningshendelen på toppen av baskylen. Den overfører kraften fra tommelen til låsekile og automatsikring, via en sylinder eller spindel som stikker ned i baskylen.

Hengselbolter

Disse grove skruene går gjennom veggene på baskylen og gir pipesettet en fast akse å rotere på når hagla åpnes og lukkes.

Hane

De innvendige hanene slår mot tennstiften, som igjen treffer tennhetta i haglpatronen. Når de er spent, holder avtrekkerhaken dem tilbake.

Avtrekkerhake

Denne haken griper i et spor i hanen, spennroa, og hindrer den i å falle. Avtrekkeren dytter haken ut av grep for at skuddet skal gå av.

Slagfjær

Disse spiralfjærene presser hanen framover slik at den treffer tennstiften med nok kraft til å sette av tennhetten. Fjærene spennes når våpenet brytes.

Tennstift

Det er denne pinnen som treffer tennhetten i patronen når hannen faller. Den slås inn i tennhetten slik at tennsatsen antenner.

Løpssjalter

På hagler med enkel avtrekker, vil denne flytte kontaktpunktet fra første til andre hane, slik at begge løp kan avfyres. En arm som er forbundet med sikringsfløyen, sørger for at du kan velge hvilket løp som avfyres først.

Sikring

Den vesle sikringsfløyen fører en blokkering for hanen ut og inn av grep. Automatsikringer er forbundet med spindelen via en lang stang.

Avtrekker

Denne lille metallbiten er kontakten mellom deg og våpenet. Den omsetter ditt intuitive målbilde til slagkraftig handling.

Spennstag

Denne stanga overfører kraft til å spenne hanene når hagla brytes. Den blir presset bakover av en spennarm i fortreet.

Utkaster

Disse halvmånene i kammeråpningen er oftest fjærbelastet, slik at de kaster ut tomhylsen når hagla brytes. Er de uten fjærbelastning, kalles de utdragere.

Skjefteskrue

Denne kraftige skruen fester skjeftet til baskylen. Den sitter i et hull under kolbekappa.

Klikk her for å laste ned fasiten

Powered by Labrador CMS