Annonse
Får du muligheten til å felle en så flott bukk, bør du vurdere å lage et trofé. Vi forklarer steg for steg hvordan du lager staselig veggpryd.

Guide

Slik preparerer du en skalle steg for steg

Et gevir på veggen representerer et flott minne fra jakta. Jobben kan du fint klare selv. Her får du oppskriften fra fall til ferdig preppet skalle.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Med nye regler for oppmåling av rådyrgevir i bagasjen, har vi tatt turen til trofédommer i Vestfold, Tom Nalum.

Denne dagen har han fått hjelp i bua av Iselin Herland, som er en ivrig jeger med interesse for skallepreparering. Sammen viser de hvor enkelt det er å gjøre en skalle om til staselig veggpryd.

Fra halv til hel

– Siden de norske reglene for trofédømming er tilpasset de internasjonale CIC-reglene, bør man fra nå av arbeide med hel i stedet for halv skalle – i hvert fall hvis man har skutt en råbukk som kan gi medalje, sier Nalum.

Les også: Hardere medaljekrav

Grunnen er at en halv skalle vil få mer trekk enn hel skalle etter de nye reglene. Kort fortalt måler man heretter gevirets volum i tillegg til vekt, høyde og øvrige kriterier. Det betyr at lette skaller med stort gevir vil bedømmes høyere enn tidligere, og tunge skaller med mindre gevir tilsvarende lavere. Men halve skaller vil få poengtrekk for feil beskjæring.

Stor oversikt: De 20 største bukkegevirene i Norge

Enklere rens

– Hvis geviret uansett ikke er en medaljekandidat, spiller det ingen rolle hvilken prepareringsmetode man bruker, og den halve skallen man har brukt hittil, er faktisk litt enklere å rense etter koking, forklarer Nalum.

Her forklarer vi steg for steg hvordan du preparerer geviret ditt:

Utgangspunkt for hel skalle, nakke kuttet i siste ledd mot hodet.

1 – Gjør rett fra start

Det er viktig å starte prosessen allerede under slaktingen, og kutte nakken helt øverst mot hodet i siste ledd. Da vil det bli enklere å komme til i hodeskallen etter koking.

2 - Kok i vei

Start kokingen med skinnet på, men skjær løs underkjeven og ørene. Det tar mot cirka to timer med koking før både skinn, kjøtt, fett og sener løsner såpass at det er greit å rense skallen.

Det kan lønne seg å gjøre jobben ute, for husfredens skyld. En kokeplate og en gammel kjele gjør susen. Det gjør ingenting om deler av geviret er under vann.

Kokingen skader ikke geviret. Pass på om du koker skallen til en ung bukk. 1.5-åringer tåler ikke like mye koking. Er du uheldig, må du frem med superlim etter rensing.

Tips!

En skje er helt topp for å få ut hjernemassen

Etter koking fjerner du skinn, sener og annet som henger fast i skallen. Du kommer langt med en skrutrekker og en stor skrue.

3 – Drittjobben

Deretter begynner den litt grisete jobben med å få av alt som ikke er bein. Her brukes en rekke verktøy de fleste har lett tilgjengelig. Øverst på lista står en skrutrekker til å skrape med, en stor skrue til å raspe ut med, og en skje for å få ut hjernemassen.

Det kan også lønne seg å ha en liten spiss kniv på lur, til de delene som fortsatt sitter litt fast.

For å få skallen helt hvit, må du pensle med hydrogenperoksid. Stoffet er sterkt etsende, vær forsiktig!

4 – Finn fram penselen

Etter rensing er det tid for å pensle skallen med blekemiddel for å få den en helt hvit. Det er vanlig å bruke hydrogenperoksid, som kan kjøpes på apoteket. De som er heldige og får tak i 35 % hydrogenperoksid, klarer seg med pensling og tørking over natten.

Kjøper du den vanlige varianten med 10 % hydrogenperoksid, må skallen stå over natt pakket inn bomull som også er dynket med løsningen. En plastfolie utenpå skader heller ikke. Men husk: blekemiddel, særlig den kraftige varianten, er sterkt etsende og må vaskes bort straks om du søler. Vær forsiktig!

5 – Tørketid

Er skallen blitt fin og hvit, er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente mens den kommende veggpynten tørker. Det er lov å bruke en vifte til tørkingen, da unngår man lukt fra de restene som man ikke har fått ut.

6 – Medalje på veggen?

Først når det har gått fire uker etter koking og skallen er helt tørr, er det lov å be om gevirdømming og eventuelt montere geviret på en egnet plate.

Mange trofédommere tilbyr å gjøre hele prosessen for deg, men jobben er ikke nødvendigvis spesielt krevende. Medalje eller ei, geviret er et flott minne fra jakta, som pynter opp en vegg både for jegeren og interiørarkitekten i huset.

Powered by Labrador CMS