Annonse

Fotostory || Ugler

Lappugla har ekstremt god hørsel, og kan beregne nøyaktig hvor ei mus befinner seg, en halvmeter under snøen.

De gåtefulle uglene

Uglene er blant naturens mest gåtefulle vesener. De er mystiske, de er symboler på visdom, og de har egenskaper som er helt unike blant fuglene.

Publisert

Har du noen gang sett ei ugle i flukt, har du kanskje lagt merke til at den flyr uten å lage den minste lyd. En fascinerende opplevelse, og ulikt alle andre fugler. Forskning har vist at uglene ikke er totalt lydløse, men uansett ikke hørbare for oss mennesker.

Forklaringen er at ugler har to til fire ganger så mange fjær som for eksempel dagrovfuglene. Vingene og fjærene har dessuten evnen til å «svelge» lyden ved hjelp av tre forskjellige konstruksjoner.

Lappugla har trolig den mest lyddempende fjærkonstruksjonen blant uglene. Arten er spesialtilpasset til å overleve på den nordlige taigaen, med streng kulde og dypt snødekke.

For å kunne høre og treffe smågnagerne under snøen, er ugla

avhengig av å sveve totalt lydløst. Og med sin sofistikerte hørsel, kan den beregne tredimensjonalt hvor musa befinner seg.

Det store disk-formede ansiktet fungerer som en parabol som sender lyden ut mot ørene. I tillegg er den utstyrt med en intrikat konstruksjon av sju–åtte forskjellige typer fjær i ansiktet, som hjelper til med å «fange» lyden og sende den videre til de store øreåpningene.

Perleuglas unger er noen småtasser, bare en neve store.
ugle, spurveugle
Spurveugla er vår minste ugle, med kun 15-19 cm kroppslengde.
Kattugle, kattugleunge, ugleunge
Kattugla hekker som regel i hule trær. Her er tre unger straks klare til å klatre ut av reiret.
Hornugleungene strekker på seg for å gå i ett med greiner og kvister, hvis en fare truer.
Haukugla er dagaktiv, og bruker først og fremst synet når den jakter. Den spiser først og fremst smågnagere, men kan også ta fugler.

Bildene i fotostoryen er hentet fra artikkelforfatterens nye bok «Uglenes tale – hva nattens vesener har å fortelle oss mennesker i naturkrisens tid», utgitt på Gyldendal Norsk Forlag.

Powered by Labrador CMS