Stor test av norsk håndverksøl
Vill øl og vill mat
Eksplosjonen av mikrobryggerier og tilgangen på håndverksøl har endret nordmenns oppfatning av hva man kan få ut av humle og malt. Jakt & Fiske tar ølet på alvor, og har testet 16 slag til en vill meny.
«Øl, øl, og mere øl!», sang 3 Busserulls, og jommen fikk de rett. Eksplosjonen i mikrobryggerier og håndverksøl har blitt en landeplage som fullstendig overskygger skiva Piker, vin og 3 Busserulls sju uker på VG-lista i 1985.
Men er ølet vi drikker nytt? Nei. Saison, IPA, Blonde og annet vi i dag oppfatter som nye og kanskje fremmede ølstiler er egentlig ikke det.
- Det meste av de øltypene som har inntatt landet er gamle europeiske og norske ølstiler, noen med en moderne twist. Andre med klare røtter i norsk og historisk landbruk. Historien om norsk øl starter nemlig ikke med skjeggete hipstere på Grunerløkka, men på gårder i hele landet. Ølbrygging har røtter tilbake til de første kultursamfunnene som oppsto for 6000 år siden i Levanten. Man kan kanskje si at vi mennesker ble bofaste for å brygge øl, og resten av jordbruksrevolusjonen var en bieffekt av ølbrygging, sier Knut Albert Solem, mannen bak bøkene Ølguiden, Norsk Øl- og Bryggeriguide og Ølquiz.