Annonse

Sjørøye på Grønland

Der de store røyene svømmer

Elva Eqalusussuit på vestkysten av Grønland framstår som et biologisk mirakel. Både størrelsen og mengden fisk stiller samtlige av våre sjørøyevassdrag fullstendig i skyggen.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Størrelsen på øya er det første. Mangelen på bebyggelse og andre menneskelige og inngrep det andre. En dobbel uppercut av ren natur har slått meg i bakken før jeg har sett så mye som ei røyefinne. Når jeg kommer til den første oppsamlingshølen, hvor sjørøyer fra en til seks kilo dekker bunnen som et mørkt teppe, må jeg sette meg ned.

Reisen hit var lang, men allerede nesten glemt. Det er også det faktum at bagen min med alt utstyret forsvant på veien – den har nemlig nylig ankommet med båt, tolv timer etter oss. Å si jeg er lettet er ikke dekkende.

Det er verre med kokken, Olle Boström fra Kiruna. Alt utstyret hans er ifølge flyselskapet på en liten norgesturné. Heldigvis har noen en ekstra stang, andre har en ekstra snelle, og et par mann har til og med et par ekstra vadere. Oksekraft er det verre med.

Gode forhold i sjøen
De andre i fiskelaget har allerede tatt sine første kast, og fanget sine første røyer når jeg går oppover den veldefinerte stien fra leiren ved munningsområdet. Den langgrunne fjorden må være ekstremt næringsrik for å kunne fungere som matfat for så mange og store røyer.

Elva er bred og grunn i starten, med få standplasser. Det endrer seg når vi kommer til hølen vi døper «Akvariet». Navnet Eqalusussuit betyr ganske enkelt «Elva der de store røyene svømmer», og det skulle da bare mangle at vi fant dem.

Sjørøyene på Grønland er utrolig sterke og hopper mer enn røyene hjemme.
Siste fase av kampen foregår i knestående …
… før røya får svømme videre. Vi har matfisk nok.

Små nymfer og stor fisk
To kast, en fisk. To kast til og en fisk til. Når koden er knekt er det som å stjele sukkertøy fra småunger. Vi måtte ned i fluestørrelse. Selv de større røyene, fisk på godt over tre kilo, vil ha ørsmå nymfer.

Enkelte steder, som midt i «Akvariet», kan vi ikke fiske med vekta nymfer. Det blir feilkroking igjen og igjen.

Klokka er halv ett på natta. Jakt & Fiskes utsendte og leirkokken, Olle, sitter på bakken og deler en øl. Olle har vært på en liten walkabout, som han kaller det.

Det ble 27 røyer på den lange runden. Han er lamslått. Undertegnede har «bare» tatt et sted mellom ti og femten, og er like lamslått.

– Dette har jeg aldri opplevd før. Ikke noe som ligner engang, sier kokken.

– Det er nesten for lett. Jeg tviler på at jeg skal tilbake, sier jeg.

Så feil kan man ta.

I de klare elvene på Vestkysten er ikke røya vanskelig å legge merke til …
… og fisketettheten er det ingenting å si på.

Køfiske
Det blir antydning til kø i «Akvariet» den første tiden. Vi sprer oss. Sideelva er verdt turen alene. På en tur oppover finner jeg en gruppe større fisk, de største er 70–80 cm lange.

En Tsjernobyl-Ant legges ut med omtrent bare fortommen utenfor stangringene. Det store hodet som materialiserer seg i hvitskummet siger ned like fort som det kom opp, og da kjenner jeg motstanden.

Hølen er liten, og elva ikke mer enn fem meter bred. Røya har ikke noe sted å gjøre av seg, og jeg presser den raskt inn i håven. Jeg er blasert etter ett og et halvt døgn. En røye på snaue fire kilo ville jeg aldri kjørt så hardt hjemme.

Sideelva til Eqalusussuit var en opplevelse. Her poserer Tom-Erik Wang med nok en snittfisk.

Feilkroking i samlingshølene
Etter hvert kommer vi inn i elvas rytme. Vi sprer oss i innløpselva, sideelva og hovedelva. Noen tar turer til fjorden for å se om det er røye igjen i sjøen.

Sideelva og innløpselva til vannet leverer og leverer. Hovedelva også.

– Her kan vi ikke fiske med nymfe, sier Tom-Erik Wang.

Vi har gått opp til sideelvas kilder. I et smalt og dypt parti av elva, som nå har blitt uklar etter et regnvær, skal det ingenting til å feilkroke fisken. Det blir skumfluer på de plassene.

August Rizzi og Erik Karlsson klagde ikke, selv om det ble mye oppvask per røye de fikk.

En solid oppvask
De to elevene fra Forshaga Sportsfiskegymnas som er med som assistenter får også fisket, men helst etter at de har tatt oppvasken.

Det blir mange tallerkener, kopper og glass per røye, men etter en drøy måned på øya, i to forskjellige elver, har de sågar fått fisket fra seg.

Kokken Olle Boström fra Kiruna tok seg en walkabout mellom de første måltidene. Denne og 26 til ble resultatet.

Røyene tar store skumfluer i perioder, men det merkeligste er når de vaker på knott. Jeg klarer til slutt å lure en på en myggpuppe på krok 18.

Flere fisker vaker på fortomsknuten og basert på størrelsen på den, burde jeg fisket med enda mindre fluer. Fluer jeg ikke har med meg denne gangen.

Avhengighet
Omtrent 900 røyer seinere; det er den siste kvelden. Jakt & Fiskes utsendte og kokken sitter og filosoferer over fisket, livet og hvor siste rest av jamaikansk rom befinner seg.

– Det har liksom vokst på meg dette her.

Å fiske i oppsamlingshølene ble fort kjedelig, men å jakte på de store røyene i sideelva og innløpselva har vært spektakulært. Vi fant røyer på de merkeligste steder.

I hvitskum, på stille grunt vann og bak steiner som hjemme ville skjult en halvkilos ørret. Alt dette mens vi beveget oss i det mest majestetiske arktiske landskapet jeg noensinne har sett.

– Åh ja … jeg vet ikke om jeg kan se for meg å aldri komme hit igjen, svarer kokken.

Mens siste rest av rom inntas planlegger vi neste tur …

Fiskeørna var et fast innslag oppe ved innsjøen, hvor den også hadde reir og unger.

Fiskeutstyr

Det er kun fluefiske i Eqalusussuit. En nifots sekser er ypperlig, og lar deg kaste store skumfluer relativt ubesværet. Fisken er ikke fortomssky, så spiss fra 0,25-28 mm er ypperlig. Snella bør ha 100 m backing.

Flueboksene bør inneholde fluer som Tsjernobyl-Ant, andre store flytende stripefluer, streamere i svart, lilla, blått, rosa og oransje, samt en rekke nymfer i varierende størrelser. Noen ganger er fiskene småspist og vil ha nymfer ned i 14-krok.

Røyene vaket mer enn vi hadde regnet med. Dessverre spiste de knott. Neste gang blir boksende fylt med imitasjoner av kopulerende knottklaser.

Vadesko. Det er lange avstander og vadefottøy bør tilpasses etter det. Vadingen er enkel, så velg vadesko basert på at du kommer til å gå lange dagsmarsjer på tørt land. Du trenger vaderne for å komme deg oppover langs elva, samt for å krysse.

Bekledning. Det kan bli kaldt, så pakk nok klær, og pakk så du kan kle deg lagvis. Pakk som for en nordnorsk fjelltur.

En gass- eller spritbrenner er fin å ha. Flere av de beste fiskeplassene er langt unna campen, så ta høyde for at du kan være ut fra morgen til kveld, uten å måtte ta turen tilbake til campen.

Det er noe mygg og knott, men de biter og stikker sjelden. Det er allikevel så mange av dem at en buff eller et myggnett er en grei investering i egen mentalhygiene. Myggmiddel er også en fordel, selv om knotten ikke reagerer så mye på det.

Jørgen fra Sisimiut skjøt sin første bukk for året tre mil lenger inn i dalen. Bukken måtte deles i to før transport, og halve skrotten veide omtrent 50 kilo.

Reise

Vi fløy til København og videre med Air Greenlands flight til Kangerlussuaq – Grønlands hovedflyplass. Derfra gikk turen med lokalfly til Sisimiut og Sisimiut Hotell.

Morgenen etter tok vi båt fra Sisimiut til Eqalusussuit, en båttur på to-tre timer. Det kan være høy sjø, så ta med sjøsyketabletter, dersom du er plaget med den slags.

Vil du til Eqalussuit kan du kontakte Getaway Tours.
Turen koster ca. NOK 40 000, alt inkludert. Da får du alle måltider tilberedet i campen.

Fisket

Eqalussuit er en av de bedre røyeelvene på vestkysten av Grønland. De fleste fiskene ligger fra to til tre kilo, mens de største nærmer seg 10 kilo.

De aller største er dog vanskelige å lure, der de ofte gjemmer seg under røyestimen. En erfaren fluefisker kan under normale forhold regne med å få et tosifret antall fisk per dag.

Karibu er som reinsdyr, bare større. Denne karen rusla rundt oss i en halv time, før han la på sprang.

Jakt på Grønland

Grønland er ikke bare et røyeparadis. På turen så vi store karibu-bukker. En av de lokale jegerne vi møtte bar halvparten av en felt bukk. Den veide 50 kilo.

Alle med jaktlisens i Sisimiut får en kvote på fem reinsdyr. Hvis de rapporterer inn at de har felt sine fem dyr, får de fem til. I tillegg er det trekning på moskus.

Ønsker du å jakte i kombinasjon med å fiske røye, kan det la seg organisere av Sirius Greenland: www.siriusgreenland.com

Fangstlivet på Grønland har vært hardt. Rett nedenfor leiren lå det over 100 år gamle fangsmannsgraver.
Powered by Labrador CMS