Annonse
Det er fortsatt mange som synes vest er best, spesielt blant fluefiskerne.

Guide

Smart oppbevaring på fisketur

Skal du gå for hofteveske, fiskevest eller ryggsekk? Vi har sett på fordeler og ulemper ved de ulike løsningene. I tillegg får du tips til hvordan du kan lage din egen variant.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Valg av utstyr sier en del om deg og ditt image i det moderne sportsfisket, uansett om du gir litt blaffen eller ei.

Den velkjente fiskevesten er en gammel traver, som gjerne foretrekkes av den litt eldre garde. Fiskevesten har noen fordeler som ofte blir oversett av dagens fiskere, som er mer opptatt av utseende framfor funksjonalitet.

Med en vest kan du enkelt sortere bokser, fortommer, verktøy og annet dilldall i sine respektive lommer, og du har alt tilgjengelig på kroppen.

En fiskevest gjør det også langt enklere å bære mye fiskeutstyr langt uten å måtte drasse med seg en sekk, og du kan vade stort sett så langt du våger, uten at flueboksene i brystlomma blir våte.

«Hip pack», eller hofteveske på godt norsk, er kommet for å bli, og det med god grunn. Her får man en enkel og organisert transportløsning for utstyr kombinert med god bærekomfort i en og samme pakke.

Den «hippe» hofteveska

Denne oppbevaringsløsning er blitt et vanlig syn langs elver og innsjøer, enten man er fluefisker eller spinnfisker. Er det kun det praktiske som lokker, eller er det også noe stilfullt med denne taska?

I praksis er det en litt forvokst rumpetaske, gjerne vanntett med innfestning rundt hoftene. Hofteveska har imidlertid en stor ulempe; den begrenser hvor dypt du kan vade, og det vil alltid være en viss risiko for at dine dyrebare tørrfluer får en liten dukkert.

Designet for tur

Skal du på lengre dagsturer, eller korte overnattingsturer i fint vær, kan en sekk dedikert for fiske være et godt alternativ. Sekken gjør det lett å bære en god del utstyr langt og behagelig, samtidig som festeanordninger utvendig muliggjør innfestning av stangtube, verktøy og håv.

Innvendig er det ofte god plass til utstyr og litt klær, men med begrenset rominndeling og lommer, blir det fort litt kaos i fiskesakene. Går du likevel for sekk, kjøp en spesialdesignet for fiske. De er mer slitesterke, har dedikerte rom innvendig og er vanligvis vanntette.

Minimalisten

Hvor har laksefiskerne alt krimskramset sitt? Du ser sjeldent en laksefisker med fullstappet fiskevest eller en hofteveske hengende rundt hoftene. Er de rett og slett selektive på hva de putter i vadebuksa eller i lommene på vadejakka?

Trolig er det kaffekosen rundt bålet, og «en flue – et sveip over hølen» som er melodien. Mange laksefiskere sverger jo til et fåtall fluemønstre, og «reiser» lett.

Fiskesekken egner seg godt for deg som vil ha med litt godt med utstyr, og/eller planlegger for en lang dag ute.

Den gylne middelvei

Personlig liker jeg å velge oppbevaringsmetode til utstyret ut fra fiskemetoden jeg skal utøve. Av de tre omtalte løsningene, er det ingen som dekker alle behovene fullt ut.

Tenk funksjonalitet før du drar på tur, da er det enklere å transportere og holde orden på utstyret. Dyrker du spinn- eller artsfiske, og har med mye forskjellig utstyr, vil en mindre sekk være et langt bedre valg enn fiskevest.

En fluefisker som forventer å måtte vade dypt, eller ønsker å være svært effektiv ved bytte av flue, vil ha større glede av en fiskevest.

En hofteveske (hip pack) er som en symbiose mellom sekken og vesten, og tillater litt mer oppbevaringsplass enn en fiskevest, samtidig som den har flere sorterings- muligheter enn en sekk ofte har. I tillegg kan den betjenes på kroppen.

Selv om den setter en begrensning på vadedyp, er det et godt kompromiss for den jevne spinn- og fluefisker.

Sy din egen «jålepung»

Friluftsveileder Knut Johan Ruud i NJFF Buskerud har sydd sin egen taske av rester fra gamle vadebukser.

Om du ikke finner noe du synes fungerer optimalt, kan du designe din egen oppbevaringsløsning, slik fluefisker og friluftsveileder i NJFF Buskerud, Knut Johan Ruud har gjort.

– Dette er jo litt smak og behag. Jeg ville ha en helt enkel og grei løsning, uten glidelåser, unødig lommer og dilldall. Jeg er ikke rå på sying, så her fikk jeg hjelp. Resultatet ble kjempebra, og jeg kaller den bare for jålepungen min, humrer han.

Stoffet er fra gamle vadere, og nakkestroppen er fra en ødelagt kikkert. Men her kan du like gjerne bruke en bit fra selene på vadebuksa, ifølge Knut Johan. Veska rommer en flueboks, som er sikret med en borrelås. Den kan man også feste fluer i.

På baksiden er det en lomme til ekstra fortom- mer, kniv og saks. I front er det en ekstra lomme til fortomspisser og en holder til flytemiddel. I tillegg er det et par hemper til å henge seneklipper og småsaker i.

– Pungen er aldri i veien, veier nesten ingen ting og tar liten plass i sekken. Dessuten varer den evig. Hva mer kan man ønske seg?

Powered by Labrador CMS