Annonse
Her blir en nydelig røye dratt opp av vannet, denne er selvfølgelig tatt på spinner!
Her blir en nydelig røye dratt opp av vannet, denne er selvfølgelig tatt på spinner!

Fiskertips

Spinnville røyer

Sommerstid er røyene kjent for å være nokså forsiktige, men de klarer ikke alltid å styre sin nysgjerrighet for juggel. Det gjør spinneren til et av dine sikreste kort i fjellet.

Publisert Sist oppdatert

Det er en kjensgjerning at røya er nysgjerrig av natur. Ting som spinner, rister og blinker, må bare utforskes. Skal du oppsøke fjellområder som huser røye denne sommeren, gjør du altså lurt i å ta med deg en boks med spinnere.

Frister både store og små

Vi ser at røya, akkurat som sin fetter ørreten, er en opportunist og formes etter omgivelsene. I vann med kun krepsdyr, mark og insekter på menyen, ender en del opp som kannibaler, og sper på sideflesket med sine egne «sambygdinger.» 

I vann med nok byttefisk, og da gjerne abbor, krøkle og mindre hvitfisk, blir de effektive predatorer. De mindre fiskene kan godt forbli «småspiste» til de er godt over halvkiloen. Men uansett størrelse og meny, vil røyene alltid være nysgjerrige.

De lette, finske Lottospinnerne viste seg å levere varene på Finnmarksvidda. At det var de «eneste» som fungerte, ble imidlertid motbevist. Her er en fin røye tatt på spinneren.
De lette, finske Lottospinnerne viste seg å levere varene på Finnmarksvidda. At det var de «eneste» som fungerte, ble imidlertid motbevist.

Farge, dybde og størrelse

Tatt i betraktning at de fleste spinnere har mange likhetstrekk når det kommer til utforming og bevegelsesmønster, er det særlig fargevalg og størrelse du må vurdere. 

Men hva som er «riktig» størrelse, kan variere mye fra vann til vann. Min erfaring er dog at små til middels store spinnere oftest gir best resultat. 

På fargefronten fanger ofte kombinasjoner av sølv/rød, kobber/rød eller sterke fluoriserende farger i rødt og oransje godt med fisk. Det er også lurt å kunne variere litt på fiskedyp, her spiller vekt, samt størrelse og fasong på spinnerbladet inn.

Med en spinnersamling som dette, er du godt rustet. Her er alt fra små spinnere til varianter med fiskekropp. Fint fargespenn er det også. Den løse gummifisken, kan festes inn bak alle spinnere. Her ser vi en samling av svært gode spinnere.
Med en spinnersamling som dette, er du godt rustet. Her er alt fra små spinnere til varianter med fiskekropp. Fint fargespenn er det også. Den løse gummifisken, kan festes inn bak alle spinnere.

Urytmiske bevegelser

Mange tenker at de må sveive jevnt for at spinneren skal spinne godt. Det er omtrent det dårligste rådet du kan gi en spinnerfisker. Spesielt til røya. Det holder ikke bare å vekke fiskens nysgjerrighet, den må også trigges til hogg!

Mange kaster nedstrøms elva. Da kan du ikke forvente rare fangsten.

Et stopp i innsveivingen vil lage lyd og gi spinneren et plut- selig dypdykk, før du strammer opp snøret igjen. Med lavere fart blir det visuelle uttrykket også litt mer broket, og sveiver du ekstra sakte, vil spinneren «fuske» og slingre urytmisk – og bli desto mer forlokkende.

Prøv deg fram, så finner du snart ut av hvilke stangøvelser og hastigheter som gir best resultat.

Det er alltid lurt å bruke spinner på natta. Prøv gjerne lette varianter à la Lottospinneren. De kan sveives rolig, og gir fra seg godt med lyd
Det er alltid lurt å bruke spinner på natta. Prøv gjerne lette varianter à la Lottospinneren. De kan sveives rolig, og gir fra seg godt med lyd.

 Isløsning gir håp

Isgangen er en kjent høytid for røyefantaster. Drar du til fjells tidlig i sesongen, sjekk særlig ut de små, isfrie lommene som dannes rundt innos. 

Her pleier røyene å samle seg, og selv om mange lirker og lurer med små nymfer og små fiskeimitasjoner, er det også mulig å få dem på mark, sluk og spinner. Prøv små spinnere som lager lite lyd når de lander, og som kan sveives sakte.

Ikke glem røyene på Svalbard. Denne veide 3,5 kg, tatt på spinner i en navnløs elvestubb. I det grumsete vannet kom fluefiskerne til kort.
Ikke glem røyene på Svalbard. Denne veide 3,5 kg, tatt på spinner i en navnløs elvestubb. I det grumsete vannet kom fluefiskerne til kort.

Elv og innos

Mange som fisker med spinner i elv her hjemme, kaster nedstrøms. Det gir som regel magert resultat. Kast heller oppstrøms eller på tvers av strømmen. Slik får du spinneren ned på dypet, samtidig som bevegelsene blir mer urytmiske og fristende. 

Spinneren blir dessuten servert med strømmen og møter fisken slik den forventer – altså i front og ikke bakfra. Husk at spinnere med små blader er lettere å sveive inn og «jobbe» med i elva.

Pimp my lure

Når du fisker med spinner etter røye, kan det være lurt å kjenne til noen små justeringer du kan gjøre for å trigge fiskene til hogg. Dette fungerer både på de brutale fiskespiserne og de finspiste nymfe- jegerne. 

Først ut er å klippe av treblekroken på spinnerne og sette inn en splittring. Da kan du hekte på en enkeltkrok, en softbait, enda en spinner (!) eller en senestump med markkrok eller flue. 

Alle disse justeringene vil gi spinneren din en ny funksjon, som ofte er nok til at treg fisk lar seg friste litt ekstra.

Øk rekkevidden med dupp!

Prøv knøttsmå spinnere på 0,5 til 2 gram. I små elver og innos, kan disse være ekstremt effektive. Vil du langt ut, knyt spinneren ca. én meter bak en kastedupp. La det synke mot bunnen, før du sveiver inn. Det gjør ingen ting om duppen er stor, det vekker bare røyas nysgjerrighet.

Kombiner gjerne lette spinnere med en synkende kastedupp. En giftig kombinasjon når røyene står dypt. Her har vi bilde av kombinasjonen.
Kombiner gjerne lette spinnere med en synkende kastedupp. En giftig kombinasjon når røyene står dypt.

 

 

 

Powered by Labrador CMS