Annonse
Rypejakt er ingen kjøttjakt, men livslange vennskap og lidenskap for jakt med fuglehunder. Å oppsummere dagens hendelser rundt leirbålet er en viktig del av ritualet. Fra venstre Kay-Rune Hansen, Stig Håvard Hansen, Bernt Martin Sandsør, Roy Allan Skaret, Asle Svinsås og Kurt Høvik.

Det gode rypeliv i Kautokeino

Hver høst sikter et betydelig antall rypejegere inn på rypeliene lengst i nord. Hva er det som lokker? Vi hengte oss på et jaktlag med 30 års fartstid i Finnmark, for å få svar.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Rypene i Kautokeino oppfører seg annerledes enn i Trøndelag. Behersker hundene forholdene her, så gjør de det også hjemme og på jaktprøver, sier Stig Håvard Hansen (50).

Han og resten av det seks mann store jaktlaget har fuglehunder i norgestoppen. Fem av dem er dessuten jaktprøvedommere. Hund er følgelig viktig. Veldig viktig.

Med ett unntak har gjengen hatt ei fast uke på rypejakt i Kautokeino hver høst de siste 30 årene, med noen få «innbyttere».

– Det sosiale er nok det viktigste. Det er bare oss og hundene, langt unna hverdagens stress og mas, påpeker Kurt Høvik (49) idet leirbålet er i ferd med å dø ut.

Stand, oppflukt og vinger over bjørkeriset. Stig Håvard Hansen (t.v.) og Kurt Høvik feller hver sin rype i denne situasjonen.

Økende komfortkrav

I ungdommen var det jakt langs riksveiene i Kautokeino, landets desidert største kommune, som var melodien. I dag er det lokal transport til avsidesliggende terreng og en ferdig rigget camp som gjelder. Tynne liggeunderlag har måtte vike for gode feltsenger.

Ikke fordi alderen tynger, men både Kay-Rune Hansen (42), Asle Svinsås (47), Bernt Martin Sandsør (45) og Roy Allan Skaret (58) er skjønt enige om at alderen gjør noe med kravet til komfort.

Verdt å vite: Gode tips for rypejakt

Ut med oss. Livet smiler. Rypetakseringene på vidda har fastslått at det er greit med stamfugl, men små kull. Vi henger på Høvik og Hansen i et terrengavsnitt som bød på brukbart med fugl under fjorårsjakta. Nå er det null fuglekontakt, før en engelsksetter omsider tar stand et par hundre meter foran oss.

Hjem til «far» med felt fugl, dagen blir ikke bedre for en engelsk setter.

Utspekulerte finnmarksryper

Hunden siger fram i rykk og napp, uten at det utløser vinger i panikk. Normalt vil fugl i en slik situasjon enten ta til vingene umiddelbart, eller ta beina fatt, vekk fra hunden. Men finnmarksryper runder, slik at bikkja må slå tilbake i medvind for å spikre fugl.

Pensum: Slik skiller du ung og gammel rype

Da er det fort gjort å løpe rett inn i kullet, uten å få ferten av dem. Dette skal vise seg å bli melodien de neste dagene.

Men akkurat denne gangen bommer rypene litt på strategien. Setteren står igjen. Høvik og Hansen sklir rolig opp på hver sin side, sju par vinger løfter over bjørkeriset, to av dem går rett ned i skuddsmellen. Engelsetter Eddie er over den ene rypa som en jaktfalk.

– Han fallapporterer. Hver gang! Her er en jobb å gjøre, konstaterer Kurt idet bikkja overleverer rypa pent og pyntelig.

Samarbeidet begynner å sitte. Bedre blir det ikke for dedikerte rypejegere.

Doven velvære

Vi ser lite ryper denne formiddagen; en og annen enkeltfugl, to par uten kyllinger og et fåtall større kull. Men det blir en del hundearbeid ut av det, ryper som tar beina fatt, bak hundene …

Samtlige jegere i dette laget har upåklagelige jaktmuligheter i sørnorske fjell. Likevel er det dette som er rypejaktdrømmen. Det handler om mer enn antallet fugl på sekken, det dreier seg om livslange vennskap, felles opplevelser og unge fuglehunder som forhåpentligvis lærer et og annet.

Les også: 25 tips for septemberjakt på lirype

Lunsjen blir av det lange og dovne slaget. Med lite fugl har gutta all verdens tid. Mobilen er i flymodus og kroppen i hvilemodus. Parolen er at de ikke reiser nordover for å skyte mye ryper.

Stressfri sone. Med sine nærmere 10 millioner dekar har du armslag i Kautokeino, landets desidert største kommune. Arealet tilsvarer en fjerdedel av Danmarks størrelse.

Langdistanseflukt

Vi ser mer ryper på returen mot basecamp, men får likevel langt færre skuddsituasjoner enn vi burde: Vanligvis er det relativt enkelt å finne igjen et kull i åpent terreng, får vi vite. Men det gjelder åpenbart ikke i dag.

Les deg opp: De beste rype- og skogsfuglpatronene

Når vi kommer opp i snaufjellet forstår vi hvorfor. Rypene flyr av ukjente årsaker uvanlig langt. Støkket og skremt, seiler de over et fuktig myrområde – hvor de normalt ville slått seg ned – og lander først kilometeren eller mer bakenfor.

Av gammel vane labber vi etter, men med mysteriet løst, vinkler vi og setter kurs mot leieren. Der venter middagen, noe godt i glasset og nye runder med gode historier rundt bålet …

Med landingstillatelse på flere vann, kan Mosquito Air Taxi tilby flyvninger inn til ferdige oppsatte jaktcamper, ulike steder i ødemarka i Kautokeino.

Levva lavvolivet

Antallet langveisfarende jegere som jakter rype i Finnmark, har økt de siste to tiårene. I de mest populære områdene i Kautokeino blir tilgjengelig jaktkort for utenbygds jegere raskt revet bort når de kommer for salg.

For å øke forutsigbarheten for lokale reiselivsaktører som tilbyr ferdige jaktpakker med transport og jaktcamper ferdig rigget, kan disse søke om prioriterte kort før kortsalget åpnes. Totalt kan inntil 50 prosent av jaktkortene reserveres for tilreisende i et jaktfelt. Ordningen gjør at jaktgjestene er sikret kort i det enkelte jaktfelt.

Mosquito Air Taxi

Mosquito Air Taxi er et av firmaene som driver bushflyvning, og har base ved Garggoluoppal langs RV 92 mellom Karasjok og Kautokeino. Firmaet er den eneste turoperatøren i området med eget sjøfly, og kan «sette deg ned» på avsidesliggende vann, hvor du møter en ferdig rigget jaktcamp, mange mil fra nærmeste vei.

Firmaet opererer en Cessna 180 Skywagon som sluker to-tre personer, avhengig av antall hunder og bagasje, og kan fly hele Finnmark og Troms. Om sommeren frakter de også sportsfiskere til avsidesliggende elver og vann.

For ytterligere info: Daglig leder Per Helge Mannsverk, mobil: 950 46 566. Mail: contact@mosquitoairtaxi.com.

Hjemmeside: www.Mosquitoairtaxi.com

Kravet til komfort øker, når man har jaktet rype i noen tiår. Å komme til en ferdig rigget jaktcamp er luksus.
Einar J. Asbjørnsen, utmarksleder i FeFo, tilbyr rypejakt på 136 jaktfelt i Finnmark. De fleste av dem av anselig størrelse, så du trenger ikke å frykte trengsel.
Midt i september er Finnmarksvidda på sitt vakreste, og det er ikke trangt om plassen. Kanskje ikke så rart at mange søringer trekker mot nord, år etter år?

Kvoter og jaktfelt

– Rypetellingene i 2020 viste at vi hadde et rypeår litt under middels. Det var normalt med stamfugl, men svært dårlig produksjon stort sett i hele Finnmark. En sein vår og kollaps i smågnagerbestandene i løpet av vinteren, med påfølgende høy predasjon på egg og kyllinger, forklarer en del av fjorårsbildet, opplyser Einar J. Asbjørnsen, utmarksleder i FeFo.

Dagskvota ble satt til tre ryper og for tilreisende jegere og en sesongkvote på 10 fugl.

Småviltjakta er delt inn i 136 jaktfelt. Ved et gitt jakttrykk stenges feltet for ytterligere salg av kort til tilreisende.

Lokale reiselivsbedrifter (se over) kan reservere inntil halvparten av alle jaktkortene for tilreisende i et jaktfelt. Vi jaktet i KAU3 som ble sluttsolgt i løpet av noen få dager.

Jaktkortene legges ut 1. august på www.natureit.no. Lokale justeringer kan forekomme. For full oversikt, se: www.fefo.no/jakt/smavilt/kvoter-og-reguleringer/

På Hønsefuglportalen finner du takseringsresultater for Finnmark og resten av landet.

Kilde: Fefo

Psst! Her kan du lese mer om rypejakt etter snøfall

Powered by Labrador CMS