Annonse

Stortest | Fileteringskniver

Test av store filetkniver

Vi har testet store filetkniver - noen overrasket stort!

Når storseien er i havn og fisken skal foredles til fine fileter, er kniven ditt viktigste redskap. Vi har testet sju store fileteringskniver, og ble positivt overrasket over nivået.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

En normal fileteringskniv har gjerne mellom 5-7 tommer i bladlengde. Disse knivene kan gjøre en utmerket jobb på små og mellomstor fisk. I denne testen går vi et hakk opp, og tar for oss fileteringskniver med lengde mellom 7,5 til 9 tommer.

Med andre ord knivene for havets storvilt, som stortorsk og storsei. Du kan komme langt med en stor kokkekniv til disse oppgavene, men en fileteringskniv gjøre arbeidet enda enklere, og du får mindre svinn.

Fileteringsknivene kjennetegnes ved at knivbladet er langt, smalt og mer fleksibelt/bøyelig enn andre kniver. Dermed kommer de lettere rundt bein, og helt ned mot skjærefjøla når skinnet skal av. Forholdet mellom knivbladets fleksibilitet og lengde er av stor betydning for hvor god kniven er i bruk.

Passe fleksibel

Holder kniven skarp: Test av Work Sharp Paj

Et langt knivblad bør ikke være for mykt, da vil tuppen skli opp i kjøttet når skinnet skal fjernes på de største filetene. Det er heller ikke bra om det er for stivt. Da vil det være vanskeligere å føre den rundt beina i fisken, og du må bruke mere makt for å få bladet «flatt» mot skjærefjøla.

Formen på bladet kan variere mellom helt rett til mer eller mindre buet. Fileteringsteknikk og erfaring avgjør hva man foretrekker å jobbe med.

Kniver til feltbruk

Det finnes utallige varianter av fileteringskniver for kjøkkenbruk. I denne testen har vi konsentrert oss om kniver som egner seg til feltbruk. Dvs. kniver med slire og belteklips eller hempe. En beltehempe er et godt valg for å holde knivslire og kniv på plass i beltet, men med den ulempen at beltet må løsnes hver gang redskapen skal av og på.

Med belteklips kan knivsliren raskt tas av og på ved behov. Det er imidlertid viktig at funksjonen har en form for lås, slik at knivsliren ikke faller av beltet.

Stortest: Åtte lette bryner du kan ta med på tur

Seks av de syv kniveslirene er utført i diverse plastmateriale, og alle disse har dreneringshull. Plast er i denne sammenheng å foretrekke fremfor skinn, da plastslirene kan vaskes, dermed spiller det ingen rolle om man putter kniven i sliren mens man arbeider.

Én kniv er levert med skinnslire og uten dreneringshull. Ikke like praktisk, men dog mer estetisk.

Knivene vi testet holdt gjennomgående høy kvalitet, men viktige detaljer skilte klinten fra hveten.

Testkriterier

Testen er utført av én person, det vil med andre ord ligge noen subjektive vurderinger til grunn for resultatene. Det er lagt størst vekt på knivbladets funksjon, skarphet og eggens varighet. Knivene er brukt aller mest på stor torsk, stor sei og stor brosme.

I tillegg er de brukt noe på stor flatfisk som kveite, piggvar og slettvar, samt laks, storørret og gjedde.

De er testet gjennom en sesong, med blant annet tre turer til Senja og Bolga i Nord-Norge. Brosmeskinn sliter hardt på eggen til enhver kniv. Det er derfor forsøkt å teste så likt som mulig på de forskjellige fiskene (like mange fisk på hver kniv).

Underveis er knivene skjerpet på et stort diamantslipestål hver gang de har vist tegn til å bli sløve. Intervallbehovet for å skjerpe knivene er vurdert, altså hvor hyppig slipestålet må i bruk.

Det er også lagt stor vekt på knivskaftets ergonomi, materialvalg og hvordan kniven oppleves under praktisk bruk. Til slutt er det gjort vurderinger av sliren i forhold til feltbruk og sikkerhet.

Jevnt nivå

Det er stort prisdifferanse på testknivene, fra kr 249,- til kr 1775,-

Prisforskjellen gjenspeiler materialvalg og kvalitet mer enn funksjon og praktisk bruk. Vi har ikke lagt stor vekt på pris i denne testen, men har kommentert gode kjøp. Knivene var gjennomgående gode i bruk, og skarpheten levert fra fabrikk var svært god.

Eggens varighet var også overraskende god på nesten alle knivene uansett pris. Dermed ligger testvurderingene gjennomgående høyt, med terningkast fra 3 til 5 på alle knivene. Testvinneren manglet akkurat litt på slire og skaftutforming, og oppnådde derfor ikke terningkast 6.

Den perfekte kniven er fortsatt ikke laget, men en kniv med Marttiini Martef Condor knivblad, Berkley XCD anatomisk skaft i Marttinni Salt skaftmateriale, og Gerber Controller slire, ville vært en soleklar sekser!

Dette er knivene vi har testet:

Powered by Labrador CMS