Annonse
Laksefiskene (sjø)ørret, (sjø)røye og laks er alle aktive nattestid, selv om det er (sjø)ørreten som virkelig har dratt fiskerne opp av senga og levert så det monner. Her ei røyefinne ved morgengry.

Fiskertips

Slik fisker du best om natten

I motsetning til den jevne fisker, er de fleste fiskeslag svært aktive om natten. I mange tilfeller er det nettopp i ly av mørket de største er lettest å lure. Her er tipsene du trenger for å lykkes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Som et utpreget B-menneske med tilnærmet kronisk fisketrang, har nattfiske vært en del av et langt og givende sportsfiskerliv. I starten fordi jeg ikke klarte å avslutte fisket, men etter hvert også fordi jeg ville utforske denne fiskeformen ytterligere.

Etter snart 30 år ser jeg hvor mye disse nattlige strabasene har betydd for meg som fisker. Stillheten, mørket og kravet om totalt snørekontroll har gitt meg bred erfaring rundt både fisketeknikker og ymse fiskeslag.

Det er absolutt lettest å holde koken sammen med venner, men jeg anbefaler alle å prøve nattfiske alene, langt til havs eller dypt inne i skogen. Det gir en egen følelse å beherske stillheten, stanga og mørket i all ensomhet.

Kan ikke kjøpes for penger

Etter førstegangstjenesten kjøpte jeg mine egne nattbriller i håp om å revolusjonere nattfisket. De ga meg mye lærdom, ikke minst om hvor nærme land fisken ofte går. Men selve ur-følelsen forsvant, og nattesynet ble svekket. Dermed havnet brillene i en skuff.

Sola starter eller avslutter nattfisket. En grei huskeregel er at du bør være klar omtrent to timer før solnedgang, og to timer før soloppgang.

Nattens tre faser

Solnedgang, bekmørke og soloppgang. Dette er de tre fasene i døgnets mørke timer. Lange og lyse sommernetter blir egentlig bare to økter som smelter sammen. Uten unntak er det inn- og utgang på natta som fisker best, og de fleste mener at timene før soloppgang oftest er bedre enn timene etter solnedgang.

De fleste er dog enige om at timene midt imellom, altså bekmørket, gir færrest fisk. Du trenger med andre ord ikke å «døgne» for å kalle deg nattfisker.

Nattfiske med stripende fluer som imiterer vårfluer, fiskeimitasjoner er museimitasjoner er både enkelt og svært effektivt. Man gir fisken god mulighet til å se/høre flua, og siden den stripes, tar fiskene rimelig hardt. Her har en tokilosørret falt for en Streaking Caddis i Jotunheimen.

Siden tid er det vi fiskere alltid har for lite av, må vi tilpasse oss for å få maksimalt ut av hobbyen vår. Derfor anbefaler jeg å satse på passivt fiske, hvor du sover nær stengene (med nappvarslere), eller fisker med kompiser og bytter på å ta en blund nap i ny og ne.

Alternativt kan du satse på å fiske ved inn- eller utgangen av natta. Slik får du ofte mange muligheter, uten å ta knekken på helsa eller forholdet til familie og venner. Jeg har flere ganger snudd døgnet for å ha overskudd til å fiske effektivt gjennom natta, og for å få testet ut alle sider ved nattfiske skikkelig.

De typiske nattfiskene

Enkelte arter anses som utpregede nattfisker og er lettere å få nattestid. Dette gjelder spesielt gjørs, havål, lake og sjøørret i elv. De fleste andre arter er tilgjengelig døgnet rundt, men også noen av disse har vist seg lettere å lure i mørket.

Dette er veldig typisk for brunørreten, som sammen med sjøørreten er de overlegent mest populære nattfiskene våre. De kan fiskes med mange teknikker, og man får ofte store eksemplarer i nattemørket.

Sjøørreten er i tillegg kjent for å være mest aktiv i gyteelva og overtar når laksen gir seg. Øktene i sjøørretelvene kan være magiske, og har for mange vært en inngangsport til nattfisket.

Les også: Her svømmer den største sjøørreten (+)

Min første fisketur med Randi Skaug ble en uforglemmelig opplevelse. Ingen av oss ville gi seg, og selv om minusgrader og nattemørke fylte båten vår i Oslofjorden, fisket vi aktivt etter hvitting, populært kalt havets kylling, til vi hadde fått det vi skulle ha. Den bereiste eventyreren ble tydelig inspirert av mulighetene et ekkolodd og en båt i Oslofjorden gir.

Fem former for nattfiske

Det er fem typiske metoder å presentere agnet for fisken. De kan grovt deles inn i statisk og aktivt fiske.

Statisk agnfiske

Representerer alt fra ståsnører på isen til karpefiske med moderne meiteutstyr. Gjelder i sjø- og ferskvann. Felles for dette fisket er at man legger ut ett til fire snører, og setter på en form for nappindikator. Skal man våkne av lyden, bør man velge en elektroniske nappvarslere med radiosender. Ellers kan stangbjeller, lysstaver eller snellens «knarr» være nok for å fortelle om liv nær agnet.

Selv foretrekker jeg små nappvarslere med en radiosender. Da kan stengene stå opptil 100 m fra teltet, mens radiosenderen gir lyd og viser hvilken av stengene det er napp eller er fisk på. Med ståsnøre henter mange fisken på morgenkvisten. Disse bør være knyttet fast slik at fisken ikke kan stikke av med stang eller snøre.

For å helgardere, kan du gjerne kombinere statisk agnfiske og aktivt fiske med sluk eller flue.

På vinteren kommer natta brått og tidlig. Skal man få noe ut av nattfisket er ståsnører etter røye og ørret ofte en god løsning. Med fast redskap ute, kan man bruke tiden på bålkos med barna og «rykke ut» dersom det biter. En herlig opplevelse for hele familien. Her fra Børgefjell.

Aktivt kastefiske

Her skjerpes sansene, og alt handler å kjenne fiskens napp og sette kroken skikkelig. Kasting mens man samtidig skal holde lyd- og lysdisiplin nær vannet, er en øvelse som kan gi mye frustrasjon. Her bør man stille godt forberedt, og gjerne prioritere et område hvor man er kjent eller har studert grundig på kartet.

Bruk lys fra bygninger, måne eller stjerner for å se etter liv i vannfilmen, og spiss ørene for alt som kan vitne om fisk nær land. Som en grunnregel må man velge agn som ikke trenger å sveives for fort, slik at fisken rekker å finne det og angripe.

Dropp sildesluker, tunge skjesluker og andre lydsvake varianter som synker fort. Gå heller for lette spinnere, softbaits, fluer, flytende eller sakteflytende wobblere med kuler, eller prøv ekte agn. Selvlysende innslag kan også være effektivt. Poppere (fluer eller wobblere) og markklyser trigger iblant fisk bedre enn noe annet.

Les også: Slik kaster du lengre med haspelstang (+)

Etter tre middels gode døgn i et storørretvann i nord, satset Martin Ellingsen alt på nattfiske natta før returen. Med et knippe daue smårøyer og streng lyd- og lysdisiplin, kunne turen krones med flere ørreter i to-kilosklassen fra en odde i bekmørket.

Dorgefiske

Til manges forundring er dette svært effektivt om natta. Spesielt ser vi at laksefisk, som sjøørret, brunørret og røye biter godt selv 20 meter ned i vannmassene. Det samme kan man også si om lyr, torsk, sei og gjørs.

De fleste dorger med wobblere, bladsluker eller ekte agn. I dypet brukes ofte lokkeskjeer, en paravan eller selve dypriggkula som en pulserende attraktor for at fisken skal få nyss om at det er en byttefisk i nærheten. I vannskorpen handler det mye om agnets vibrasjon, lyd, silhuett og lukt for å tiltrekke seg fisken.

Markdrag (amerikaner) med mark eller spinnere og agn som spinner rundt egen akse er også populært fra liten båt. Disse lager mye lyd og viser igjen at fisken tar (om den klarer) selv i stummende mørke. Er man to i båten, kan man bytte på å fiske og sove.

Les også: Kom i gang med trolling (+)

Ved vertikalfiske er det en stor fordel å kunne se og tolke fiskens atferd ved hjelp av Ekkolodd.

Vertikalfiske

Nattestid er vertikalfiske, med eller uten ekkolodd, også effektivt. Uten ekkolodd bør man ligge på et område hvor man er rimelig sikker på at det er fisk. De fleste nattfiskere i denne kategorien benytter ekkolodd. Om det er fra båt, fra ei brygge eller på isen, spiller ingen rolle. Teknikken er den samme; man oppsøker fisk, ser dem på skjermen og slipper agnet ned.

Ekkoloddet viser hvordan fiskene beveger seg, om de er aktive eller hvilende, og om de bryr seg om agnet til fiskeren. De fleste som fisker slik, jakter ved inn- eller utgang av natta. Det å kunne observere hvordan fisken reagerer, er et opplagt fortrinn som gir mer fisk.

Man kan fiske de fleste laksefisk, gjedde, abbor og gjørs i ferskvann, samt de fleste pelagiske sjøfisk på grunt vann over 50-60 meter på denne måten. Små fiskeimitasjoner av softbait, markimitasjoner eller ekte agn er vanligst.

Les også: Ekkolodd-skanning gir mer fisk (+)

Nattfiske med agn langs dype fjorder eller langgrunne strender er populært og effektivt. Fra gamle kaier eller bratte fjellsider kan man nå ut og ned til et fantastisk fiske etter mange arter. Her fisker Lars Ivar Dale etter lange, brosme og andre dypvannsfisk på 150 meters dyp utenfor Bergen.

Havfiske

Agn er mest brukt om natten, men siden de fleste pelagiske artene er svært aktive på denne tiden av døgnet, og også står høyere i vannsøylen, kan man fiske aktivt på arter som lyr, torsk og sei. Noen årstider er dog bedre enn andre, men de fleste fisker uansett med fiskeimitasjoner av softbait eller med klassisk pilk og opphenger.

Bruker man agn, kan man egentlig fiske døgnet rundt, og få godt med fisk. Spesielt under 100 meter (her bryr ikke fisken seg nevneverdig om det er natt eller dag), kan man utnytte det at det ofte er mindre vind og bølger på natta enn ellers.

Mange som ankrer opp båten (baugmotor eller dregg) kjører lange nattøkter. Da kan man bytte på å sove, og fiske når fisken biter best. Utstyrsmessig er det ikke så mye vi endrer på, de fleste takler har uansett innsalg av selvlysende saker, som hjelper fisken med å finne kroken. Sette gjerne på mer, eller noen små agnbiter på pilk og opphengere.

Les også: Slik får du fiskelykke i grisevær (+)

Med brisling og nappvarsler satset artikkelforfatteren på å overnatte og fiske fra oppankret båt på grunna. Målet var sjøørret eller havabbor, men makrellen beit natta igjennom (!) og ødela prosjektet. Med wobbler ble det allikevel suksess da en havabbor på 2,8 kg lot seg friste en halvtime før soloppgang.

Slik blir du en mester i nattemørket

Nattfiske er ikke noe man gjør på måfå, det er altså viktig å planlegge turene godt. Ta med en god hodelykt, ekstra tøy og en ryddig fiskeveske. Eventuelt agn bør være klappet og klart før avreise. Husk at det i mange tilfeller betyr mindre hvordan sluker og utstyr ser ut, samt at tykkelse på snøret har mindre betydning.

Du bør derfor ha sluker med mer volum og som lager mer lyd, samt snøre som er tykkere, som tåler mer og som er lettere å håndtere. Helt til slutt; husk at fisken skal landes! En god håv og et planlagt landingssted er et must på natta.

Powered by Labrador CMS