Predatorfiskerne, altså de som jakter gjedde, abbor og gjørs, var tidlig ute med å ta i bruk skanning for å se fiskene mellom trær og fjellformasjoner under vann. Nå brukes det av alle fiskere, i sjø og ferskvann – og alle får mer fisk. Her fra gjeddejakt i Glomma.

Ekkolodd-skanning gir mer fisk

Takket være høyfrekvente skanninger, kan dagens sportsfiskere for alvor bruke ekkoloddet til å forstå bunnen, og ikke minst se og få mer fisk. Slike funksjoner gjør det akseptabelt å betale litt ekstra.
17. august 2020

På rett frekvens

Det er viktig å forstå frekvenser for å kjøpe riktig giver og stille inn ekkoloddet når man fisker. Vanlige 2D ekkolodd går fra 50 kHz for dypt vann og opp til 200 kHz for grunnere vann.

Skanningsgivere begynner omtrent på 245 kHz for dyp skanning (ca. 100 m) og opp til 1200 kHz for svært skarp og detaljrik skanning på grunt vann (ca. 30-40 m).

Skannere og fotolignende bilder

Fire metoder

2D fortsatt like viktig


Slik fungerer skanningsmetodene

Sideskanning – øyne under vann


Nedskanning – rimelig og nyttig


360 skanning – for grunt vann og dype lommebøker


Sanntidsskanning – se fisken og sluken bevege seg på skjermen

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Fiske

Fiskertips:

Slik fisker du best om natten

I motsetning til den jevne fisker, er de fleste fiskeslag svært aktive om natten. I mange tilfeller er det nettopp i ly av mørket de største er lettest å lure. Her er tipsene du trenger for å lykkes.

Støyutsatt fisk har økt risiko for tidlig død

Fisk som blir utsatt for støy over lengre tid, har økt risiko for å dø tidligere i livet, viser en britisk studie.

– Det er oppdretterne som skal betale når fisk rømmer

Det sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H). Oppdrettsnæringen skal nå automatisk ta regningen når Fiskeridirektoratet må fiske opp rømt oppdrettslaks.

På forsiden nå