Hele agnfisk, slik som disse brislingene, har vært brukt så lenge vi mennesker har fisket med krok. Evnen til å lokke storfisk veier opp for bryderiet med å anskaffe og oppbevare agnet.
Hele agnfisk, slik som disse brislingene, har vært brukt så lenge vi mennesker har fisket med krok. Evnen til å lokke storfisk veier opp for bryderiet med å anskaffe og oppbevare agnet.

Fiskertips

På fisketur med de levende døde

Lukt, vekt og fasong gir hel agnfisk en nærmest uimotståelig tiltrekningskraft. Som en av historiens mest effektive fiskemetoder, er det rart at så få benytter seg av teknikken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Helt siden kroker ble laget av tre og bein, har bruk av hel fisk som agn vært et opplagt valg. I nyere tid ser det imidlertid ut til at metoden har havnet litt i bakgrunnen. Det enorme utvalget av naturtro og effektivt kunstagn har sørget for det. Men selv om kunstige alternativer både er praktiske og effektive, betyr det ikke at de er bedre. Behersker du kunsten å skape liv i ei dau sild eller annen agnfisk, har du et ekstra ess i ermet, som både kan gi mer og større fisk.

Dette er nok også forklaringen på hvorfor metoden fortsatt har sine svorne tilhengere. Og det er særlig de over gjennomsnittet aktive sportsfiskerne som har holdt liv i og videreutviklet denne gamle tradisjonen. De behersker nye og gamle teknikker, og vet å finne den gode balansen mellom det ekte og det kunstige.

De levende døde
For å oppnå gode resultater med denne fiskeformen, handler det meste om agnets kvalitet, presentasjon og hvordan krokene festes i den døde fiskekroppen. I motsetning til det å fiske med levende fisk, noe som er ulovlig i Norge, har oppsettet på en død fisk langt større betydning for svømmemønster, holdbarhet under bruk og riktig avbalansering. Kroktype og plassering er også avgjørende for en god kroking, som skal tåle en real fight.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.