Guide | Gjenutsetting
Slik gjør du korrekt «fang og slipp»
Hvordan skal du behandle fisken, slik at den har best mulig sjanse for å overleve? Her er guiden for sikker gjenutsetting av laksefisk.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Sportsfiskere praktiserer fang og slipp i stadig større grad. Sett fra et dyrevelferdsperspektiv, leker man med maten. Tenker man forvaltning, er det gjerne ingen vei utenom. Argumentene er mange, men dersom gjenutsettingen foregår riktig, er overlevelsen høy.
Utallige gjenfangster i populære ørretelver bekrefter dette. Telemetriprosjektet i Hemsila fortalte oss blant annet at ørreten ikke viser noen tegn til atferdsendring etter å ha vært på krok – en ørret ble kroket fire ganger på ni dager.
Synet på fang og slipp har endret seg, og undersøkelser viser at forvaltningspraksisen har økt i omfang blant norske sportsfiskere. Dette kan ha sammenheng med at vi har endret vårt syn på hvilke verdier en fiskebestand representerer, påpekte forsker Morten Kraabøl i Hemsil-prosjektet.
Halvparten bedriver fang og slippI ørretelver med høyt fiskepress har reduserte fiskebestander ført til strengere fangstkvoter. Også i lakseelvene har kvoter og forbud mot å ta opp hunnfisk, gitt økt gjenutsetting.
I en landsdekkende undersøkelse som omfattet 6500 laksefiskere, svarte nesten halvparten at de hadde sluppet ut laks forrige sesong. En tredel hadde gjort dette frivillig.
Undersøkelser foretatt i Altaelva, Otra, Gaula og Lakselva viser om lag sju prosent dødelighet hos gjenutsatt laks. Laksen som overlevde, var på gyteplassene på høsten.
Trolig er dette nokså sammenlignbart med ørretfiske, påpekte forskerne Stian Stensland ved NMBU og Eva B. Thorstad ved NINA, som sto bak undersøkelsen.
Våte hender
Hvordan vi behandler fisken, påvirker om den dør eller overlever gjenutsettingen. Dødelighet etter gjenutsetting skyldes gjerne dyp kroking i gjellene eller svelget, blødninger, langvarig kjøring eller uforsiktig håndtering etter landing.
Dersom fisken skal gjenutsettes, bør den settes raskt tilbake igjen. Fisken bør håndteres mens den er i vannet, og med våte hender. En småmasket håv vil redusere skader på finnene. Den bør også være knuteløs, slik at den ikke skader slimlaget. Tørre hender kan skade slimlaget til fisken, som deretter kan føre til soppdannelse eller død.
Håndteres i vannet
Dersom fisken har store skader eller blør fra gjellene, bør den avlives. Samme praksis gjelder dersom man er i tvil. Slike avgjørelser krever kunnskap blant fiskerne.
Man må huske på at fisken er tilpasset et liv i vann, og bør derfor ikke løftes ut av vannet. Bruk en håv med innebygd vekt eller veienett. Du kan også ta bilde av fisken og måle lengden, mens fisken er i vannet. Det fins tabeller for å bestemme fiskens vekt ut fra lengden på nett. Dersom fisken skal løftes raskt over vannflata, må du ikke dra den etter halen eller gjellene.
Dødsgrepet
Når du skal gjenutsette en fisk, må du sørge for å kjøre fisken så raskt som mulig, slik at den unngår unødig stress. Dette blir enklere dersom du bruker så tjukt snøre som mulig. Hvis du skal fotografere fisken, bør seansen være over i løpet av noen sekunder. Det er nettopp her mange går i fella, og poserer med ørreten med «dødsgrepet».
Før fisken løftes opp av vannet, må du vite hvordan du skal holde den uten å påføre fisken unødige lidelser. Gjør du det feil, risikerer man at ørreten dør. Dette kan skje hvis du klemmer for hardt rundt fiskens hjerteregion eller holder ved gjellene. Dette kan skade fiskens indre organer. Sørg for å holde et sikkert, men skånsomt grep rundt halen, mens du lar fisken hvile i den andre hånda.
Dersom du dekker for øya til ørreten, eller lar den ligge med buken opp i vannet, vil den bli helt rolig. Da blir det også enklere å fjerne kroken på en skånsom måte.
For å gi ørreten best mulig sjanse, bør den aldri løftes opp av vannet. Jo lengre tid ørreten holdes over vann, desto mindre er sjansen for overlevelse.
Under målrettet fiske etter karpefisk er bruk av knuteløst håvnett og fuktet avkrokingsmatte en fordel.