Reportasje || Trøndelag
Trønderoppskriften
Midt i Melhus sentrum ligger et småbruk. Dette er hovedkvarteret til den lokale jeger- og fiskerforeningen. Hvorfor lykkes trønderne så godt med å rekruttere og beholde unge medlemmer?
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) nådde ved årsskiftet sitt høyeste medlemstall noensinne, men organisasjonen ønsker seg enda flere kvinnelige og unge medlemmer.
En region som skiller seg positivt ut i så henseende, er Sør-Trøndelag NJFF. I løpet av 2022 hadde de størst økning i antall medlemmer nasjonalt, 15 prosent, med god tilvekst av unge. Hva slags oppskrift er det trønderne bruker?
Positive tall Mehus
Jeger og Fiskerforening (MJFF) er et av de lokallagene som har økt antall unge medlemmer betraktelig de siste årene. De har vært svært aktive på jegerprøvefronten, og i 2022 var 56 prosent av de som deltok på jegerprøvekurs, ungdom. Foreningsleder Pål Jørgen Gätzschmann er svært fornøyd med utviklingen.
– Vi har satset sterkt på medlemsvekst blant unge, kvinner og familier. Så det er ekstra gøy når pilene peker oppover. Mesteparten av overskuddet fra jegerprøvekursene går tilbake til medlemmene i form av aktiviteter. Vi har ikke noe mål om å ha mest mulig penger på bok. Vi er fornøyde om vi går i null, sier Gätzschmann.
– Noen må gjøre jobben
Foreningslederen forteller at de særlig begynte å merke en endring etter at styret tok viktige grep for fire år siden. Med en full aktivitetskalender og mange jegerprøvekurs, har medlemstallene doblet seg fram til i dag.
– Hva skal til for å lykkes?
– Noen må være villig til å gjøre jobben, så det koker ned til frivillighet og ildsjeler, svarer Gätzschmann.
Trygge rammer
Av alle de som tok jegerprøvekurs hos MJFF i 2022, var 36 prosent kvinner. En av disse er Aurora Krog (17). Hun mener at jegerprøven en nyttig å ha uansett om man skal jakte eller ei.
– Man lærer om veldig mye mer enn å felle vilt, sier hun.
En annen som også har kommet seg inn på jegerstien hos MJFF, er Sara Riset (17). Hun tok jegerprøven i 2021, og felte sin første elg på introjakt i 2022.
– Det var en fin introduksjon til jakta. Man er i trygge omgivelser med gode instruktører. Introjakt er en fin mulighet til å lære praktisk jakt for de som ikke kommer fra en typisk jegerfamilie, sier Sara, som selv jakter sammen med sin far.
Mål: beholde ungdommen
Økt deltakelse på aktiviteter har også vært et av målene til Melhus JFF. For selv om lokallaget har fått mange nye medlemmer gjennom jegerprøvekursene, har omtrent halvparten av de nye, unge medlemmene kommet på grunn av aktivitetene.
– Vi mener det er viktig med mange og varierte aktiviteter. Det skal være et tilbud for alle. Samtidig er det lurt å ha noen gratisarrangementer og ellers holde medlemsprisen for ungdom nede, sier Gätzschmann.
Samhold
Et av de viktigste målene styret i Melhus JFF har satt seg, er å få ungdommen selv til å sitte i ungdomsutvalget. Gätzschmann håper at det kan skape engasjement og et samhold blant de unge, slik at foreningen kan bli et samlingssted de føler tilhørighet til.
– Gi ungdommen ansvar
Sanimir Handanagic, leder i Sør-Trøndelag NJFF, sier at de er svært opptatt av å legge godt til rette for at lokallagene kan satse på ungdommen.
– Samtidig er det viktig at de unge får slippe til, ta dem gjerne med på styremøter og gi dem ansvar innenfor trygge rammer, understreker Handanagic.
At foreningene har tilbud gjennom hele året, mener han også er avgjørende for å kunne skape et attraktivt miljø.
– Vær kreativ. Husk at aktivitetene ikke bare må handle om jakt og fiske. Og la de unge få medlemspris uansett hvilket lokallag de er med i.