Fuglehundtrening

Bruk fjellet i vinter­halvåret

Vintertrening i februar og mars kan gi godt utbytte. Vi ble med tidligere jaktkonsulent i NJFF, Bertil Nyheim til fjells. I dag driver han med jakthunder på heltid.
Vintertrening i februar og mars kan gi godt utbytte. Vi ble med tidligere jaktkonsulent i NJFF, Bertil Nyheim til fjells. I dag driver han med jakthunder på heltid.

Lukten av bjerk og rype er vinterfjellets toneangivende odører. Det gjør det også enklere å få unge og uerfarne hunder til å lykkes.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Saken var først publisert i Jakt & Fiske 1/2 2013.

En lett vinterbris fra sør stryker over fjellet og får det øverste laget av snøkrystaller til å danse lystig inn mellom vaiende bjerketrær. Saltfjellet viser avmålt gjestfrihet idet Bertil Nyheim gir klarsignal til engelsksetter Birdie. Med noen frydefulle byks gir hun seg fjellet i vold. Nyheim legger ned mange treningsdager med bikkjene i høyden i februar og mars. Den viktigste tiden for unghunder eller hunder som mangler litt erfaring, fastslår han.

– Det er mye lettere å få til ryddige fuglesituasjoner som gir hundene positiv læring på denne tiden enn tidlig på høsten. Fuglen kan ofte være samarbeidsvillig, og du kommer godt opp i situasjonene. Her er få andre lukter, og den jevne overflaten gjør vinden mer stabil.

Vær ærlig
Det knirker svakt i skibindinger. Et vindkast napper lett i anorakker og får hundeører til å blafre. Ellers råder fjell- heimens særegne stillhet. Påsketuristene er ennå mange uker unna, og de ivrigste milslukerne holder seg uansett til de merkete løypene.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.