Annonse

Bok || Mitt liv med fuglehund

Rebellen som ble fuglehundnestor

I 40 år har Elin F. Wittusen satt sitt tydelige preg på irsksettermiljøet spesielt, og fuglehundmiljøet generelt. Hennes liv er nå blitt bok.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Gjennom import av amerikanske irsksettere og systematisk oppdrett, har hun fått mye av æren for at rasen i dag assosieres med solide og velfungerende fuglehunder.

Wittusens liv er nå blitt bok. Gjennom samtaler med journalist og forfatter Siri Walen Simensen, får vi beretningen om hvordan det hele begynte, og hvordan det var å komme som kvinne med sterke meninger og visjoner inn i et mannsdominert miljø på 1970- og 80- tallet. Det krevde viljestyrke og bein i nesa, noe Wittusen tilfeldigvis var svært godt utstyrt med.

Samtidig tar hun også selvkritikk for mindre vellykkede prosjekter i sitt langvarige og iherdige avlsarbeid. Like fullt: Rekken av topphunder fra Wittusens Kennel «US» er lang. Selv om hun har avlet svært aktivt, er lista imponerende. Oppdrettet har fått 21 jaktchampionater. Disse utgjør 18 prosent av alle jaktchampionater i rasen.

Ser man på ringvirkningene av oppdrettet, har 18 hunder, som er avkom etter US-hunder, blitt Norsk jaktchampion. Ytterligere 52 hunder har en eller flere US-hunder i stamtavlen, mens to hunder har en av importene til Wittusen i stamtavlen. Dette betyr at 82 prosent av alle norske jaktchampioner i rasen har US-blod i seg.

I 2018 fikk hun da også Norsk Kennel Klubs oppdretterpris for sin innsats for å fremme rasen gjennom 40 års avlsarbeid.

Mens mange oppdrettere helst vil selge valper til erfarne jegere, og ofte stiller krav om at de skal starte på jaktprøver, har Wittusen markert seg med en ganske annen tilnærming. Hun selger gjerne valper til nybegynnere, og sørger så for tett oppfølging.

Eller for å si det med konkurrenten Bjørn Vatle: «Hun skaper en vinnerkultur hos sine valpekjøpere, hun dresserer dem, slik at de kan dressere sine hunder».

Det må kunne sies å ha vært en vellykket oppskrift.

Bokens første del, som går ganske detaljert inn på Wittusens import og avl, og hvordan de amerikanske linjene har satt sitt preg på irsksetterrasen i Norge, vil nok være av størst interesse for «menigheten». Fortsettelsen henvender seg imidlertid til et bredere publikum.

Wittusen deler av sitt brede erfaringsgrunnlag som oppdretter, og hvordan hun jobber for å få fram det beste i en fuglehund.

Uansett rasetilhørighet og tilnærming man selv måtte ha til fuglehundsporten, er det interessant å lese om andres suksessoppskrift. Ikke minst når det er snakk om mennesker som har turt å gå sine egne veier, og har lyktes godt med å utfordre det bestående.

Powered by Labrador CMS