Annonse
Vi var på plass da Follo og Østfold elghundklubb arrangerte sitt populære kurs i bandhundjakt.

Lærer å legge bånd på seg

Jakt med bandhund øker i Norge, og interessen for norsk elghund sort skyter i været. Vi ble med da Follo og Østfold elghundklubb arrangerte sitt populære bandhundkurs

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

«Du går aldri for sakte».

«Du går alltid for fort».

Elghundekspert Ralf Campbell banker smilende inn budskapet hos deltakerne på årets bandhundkurs, arrangert av Follo og Østfold elghundklubb. Kursene har vært arrangert i en årrekke, og det er rift om plassene.

Og Campbell vet hva han snakker om. 80-åringen har jaktet med elghund siden han var 18 år.

Ralf Campell regnes som en en nestor i elghundmiljøet. 80-åringen har jaktet siden han var 18 år gammel.

– Jeg drev med løshundjakt i 20 år, helt til jeg møtte noen gærne trøndere. Siden har jeg drevet med bandhundjakt, forteller han innledningsvis, før han gir kursdeltakerne en historisk gjennomgang – fra elghundens tilblivelse og fram til dagens ni raser.

Tradisjonsrikt samarbeid

Visste du at spisshunden, slik vi kjenner den i dag, har vært brukt som jakthund i flere tusen år?

Ti bud: Slik lykkes du med bandhund

– Vi kan godt si at spisshunden er et stivnet trinn i utviklingen fra ulv til dagens spesialiserte raser som fugle- og harehunder. Arkeologer har funnet skjelettet til en jeger og hennes spisshund i en 4000 år gammel grav i Skåne. Og på helleristningene i Tanumshede, som er cirka 5.000 år gamle, ser vi tydelig hunder med sving på halen, fortsetter Campbell.

Den som vil lykkes med å smyge innpå elgen, bør stå opp tidlig.

I følge nestoren var det i Norge før 1900 bare én elghundrase, som inneholdt de tre hundetypene som senere ble til rasene gråhund, jämthund og svarthund. Deretter har de seks andre elghundrasene blitt anerkjent gjennom årenes løp.

Selv er Campbell gråhundmann, men hadde svarthund i en tiårsperiode.

– Etter å ha jaktet med begge raser og dømt på jaktprøver i over 50 år, mener jeg gråhunden og svarthunden er likeverdige som bandhunder. Selv om det er flere svarthunder på kurs nå, betyr ikke det at gråhunden er en dårligere bandhund, sier han.

Anitas tips: Lær elghund av en mester

De siste årene har svarthunden sett en stigende popularitet i Norge. Bare mellom 2020 og 2021 var økningen i antall registrerte valper hos Norsk Kennel Klub på 36 prosent.

Egenskaper og avl

Nøyaktig hva som skyldes den økte inter- essen for norsk elghund sort, er omdiskutert. Kravet om ettersøkshund på hjortejakt er én faktor, at flere reinjegere har fått øynene opp for bandhundens egenskaper, en annen.

– Jeg er ikke i tvil om at også ulveproblematikken bidrar til den økende interessen vi nå ser for svarthund. Jeg vet om flere elgterreng hvor man har sluttet med løshund og begynt å bruke band- hund isteden. Og svarthunden er ofte en bedre bandhund, sier bandhundinstruktør Arnfinn Kullerud.

Han har drevet oppdrett av norsk elghund sort siden 1970-tallet. Kullerud begrunner uttalelsen med forskjellen i egenskaper og avl:

– En svarthund er mindre enn en gråhund, og dermed også mer smidig og stille når den går gjennom terrenget. Til forskjell fra en løshund, skal en bandhund være stille. Det har svarthunden blitt i større grad enn gråhunden gjennom bevisst avl, sier han.

Campbell er vennskapelig uenig:

– Gråhunder er ikke prøvet nok som bandhunder, og svarthunder ikke nok som løshunder. Jeg mener det handler mer om hundens individuelle egenskaper og hvordan hundene preges.

På årets bandhundkurs er det nesten dobbelt så mange svarthunder som gråhunder. Én ting er elghundherrene likevel enige om:
– Det smarteste du gjør, er å gå to kurs. Ett før du får din egen hund; slik at du vet hva bandhundjakt dreier seg om. Og ett kurs med egen hund når du har gjort forarbeidet med valpen, og unghunden er klar for å videreutvikles.

Uten mat og drikke duger hunden ikke. Fører Jon-Andreas Holm (til høyre) og instruktør Jan Lie tar en pust i bakken. Det tar på å gå stille og konsentrert gjennom skogen.

Spent nybegynner

Tidlig neste morgen skal kursdeltakerne ut med hver sin instruktør. Jon-Andreas Holm fra Ås har lånt med seg kameratens svarthund, i påvente av at egen valp skal modnes.

– Det blir spennende å lære mer om hvordan jeg skal føre en bandhund, og hvordan dynamikken under jakta fungerer, sier han. Som sagt, så gjort. Sammen med instruktør Jan Lie, også han en garvet bandhundjeger, bærer det til skogs. Allerede på vei inn i Rakkestad-skogene kommer den første testen. På jordet vi må krysse, står det tre rådyr og beiter mens solen er på vei opp.

Guide: Slik lykkes du med løshund

Lie smiler og nikker fornøyd når Holms lånehund, Balder fra Håggåstuggu, ikke lager en lyd. Den gjør heller ikke noe forsøk på å ruse ut når elgens lille slektning til slutt oppdager vår tilstedeværelse, og hastig legger i vei mot skogkanten.

Morgenstund har elg i …

Stille beveger vi oss innunder trekronene, med Balder i front. Ofte søker hunden opp på små forhøyninger i terrenget for å få bedre overvær. Da stiger pulsen. Får svarthunden noe i nesa?

Vi holder oss unna hogstflater og åpne områder, og dropper å gå over myra. Passer på at vi ikke går i silhuett eller har vinden i ryggen. Der!

Stående på en liten knaus fryser hunden, mens fører og instruktør holder seg litt lengre bak. Balder markerer tydelig at det er noe der. Er det nå vi skal komme tett på skogens konge?

Tre timer seinere gir vi oss, uten hell.

– Jeg er sikker på at det sto en lur gammel elgokse ute på hogstflata da Balder markerte. Men denne gangen klarte vi ikke å komme innpå, sier Lie.

Den kommende bandhundjegeren fra Ås er likevel fornøyd med læringsutbyttet.
– Dette har vært en lærerik opplevelse. Nå gleder jeg meg til å komme i gang med min egen hund, sier Holm.

Samtlige av de andre kursdeltakerne klarte å spore opp elg i morgentimene.

Monica Andersson og mannen John-Erik har kommet til Norge for å se svarthunder i aksjon. De ønsker å lære mer om hvordan de kan bruke sin egen, kommende valp til denne jaktformen.

– Jag drömmer om en norsk älghund!

Årets telling av ulv i Norge og Sverige estimerer 540 individer, med hele 460 i nabolandet. Hvordan ulvens tilstedeværelse i naturen, eller for den saks skyld menneskets tilstedeværelse i ulvens leveområder, påvirker jakta, er dermed en minst like aktuell problemstilling på den andre siden av grensen.

– Vi har et lite og trangt elgterreng hjemme. Noen ganger ser vi ikke älgen i det hele tatt, trolig på grunn av ulven, sier Monica Andersson.

Sammen med mannen John-Erik driver hun et lite småbruk i Skövde midt mellom Vänern og Vättern.

De har fellingstillatelse på ett voksent dyr og to kalver i eget terreng, og har kommet til Norge for å lære mer om bandhundjakt. Valg av rase på den kommende bandhunden, er allerede avklart:

– Min mann gjør som jeg sier. Och jag drömmer om en norsk, svart älghund.

Powered by Labrador CMS