Annonse
En chesapeake bay retriever, kalt «chess» på folkemunne, viker ikke selv om vannet er kaldt. De er avlet for å kunne apportere under krevende værforhold.
En chesapeake bay retriever, kalt «chess» på folkemunne, viker ikke selv om vannet er kaldt. De er avlet for å kunne apportere under krevende værforhold.

Retrieverguiden

Chesapeake bay retriever

Leter du etter en retriever for de aller tøffeste værforholdene?

Publisert Sist oppdatert

Chesapeake bukt er en bukt utenfor byen Norfolk i Virginia på USAs østkyst. Den norske retrieverklubben refererer til historien om to newfoundlandshunder som var ombord på et britisk seilskip som forliste i nevnte bukt i 1807. 

Valpene overlevde, og skal ha blitt krysset med lokale apportører. Slik skaptes avlslinjer med kraftige hunder, bølget pels og med gode markeringsevner og hukommelse. Kort sagt regnes disse to forliste hundene som rasens stamhunder.

Innvandrer? 

Men … historiebøkene vil også ha det til at distriktet Norfolk i England hadde sin egen retrieverrase, kalt norfolk retrieveren, som nettopp var kjent for en lysebrun og nærmest rustrød pels, noe stri og en anelse krøllete. 

I boken British Dogs fra 1888 beskriver redaktør Hugh Dalziel fra The Country Magazine hunden som gåse- og andejegerens hund. 

Som for tolleren, undrer også Hancock i sin bok om ikke det egentlig er dette som er chessens opphav, og at rasen naturlig fant veien over til Virginia i takt med britisk innvandring til det som seinere ble USA. 

I dag er det omtrent 100 chesser i Norge. 

I Norge er chesapeake bay retriever en liten rase. Likevel er den godt representert blant redningshundene.
I Norge er chesapeake bay retriever en liten rase. Likevel er den godt representert blant redningshundene.

Hva sier entusiasten? 

Uansett hva som er det egentlige opphavet, må «chessen» her hjemme regnes som en liten rase. Til gjengjeld kan det nevnes at 10 prosent av disse hundene i Norge er redningshunder.

– Det sier mye om egenskapene og arbeidslysten som ligger i rasen. Mange brukes også til jakt, men dukker ikke opp på jaktprøver. Den kommer særlig til sin rett ved vannarbeid, og gjerne i krevende forhold og kaldt vann, sier Maud Kristine Heier. 

Hun sitter i rasererådet, er hundetrener og har hittil hatt ett eget kull. Hennes eldste ches jobber til daglig som terapihund på skole, og representerer jevnlig rasen sin på jaktprøver for retrievere. For Heiers del, brukes ikke hunden så ofte til praktisk jakt.

– En rein andejakt er ikke alltid like lett å få til her hjemme. Da er det gjerne Sverige som gjelder. Men jeg vet om mange som bruker hundene sine til ettersøk og som bandhunder på storviltjakt. Chesapeaken er hund som både elsker og har behov for å jobbe, sier hun.

Kort om rasen

Familievennlig: Chessen fungerer godt som familiehund, forutsatt at den får utløp for sine behov.

Aktivitetsbehov: Rasen er mer enn en rein selskapshund, og trenger å bruke både hodet og kroppen. Jakttrening, nesearbeid, lydighet og redningsarbeid er alle gode stikkord. Kløving, jogging og snørekjøring er gode aktiviteter når hunden er gammel nok.

Selvstendighet: Rasen søker hyppig kontakt med fører og vil behage fører. Løser også gjerne oppgaver på egen hånd, og vil ikke alltid bli «forstyrret» av fører på jobb.

Helse: De fleste chesser i Norge har god fysisk helse, står det i raserådets avlsstrategi. HD og AD (hofte- og albueleddsdysplasi) overvåkes. Øyelysing anbefales. Enkelte tilfeller av kreft, epilepsi, mage/tarmproblemer, allergi og misdannelser i urinveier. Rasen kan også være bærer av sykdommer som gir kramper eller lammelse av bakpart. Alle paringer skal godkjennes av raseråd og være frie for HD og AD. Øyelysing anbefales.

Registrerte valper i Norge*

År Antall
202212
20215
202011
20192
20186

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

 

Powered by Labrador CMS