NM Støver 2024
Denne støveren er best i landet
Ingen kunne slå fjorårets vinner, Frank Ove Lia med finskstøveren B Ø Mali, under årets NM Støver. Men den yngre garde følger på, godt bevist av mesterskapets yngste deltaker.
Lia og Mali lå allerede på førsteplass etter mesterskapets første dag, med 200 konkurransepoeng. Med 197 poeng på dag to holdt det til en førsteplass og 397 poeng. NM ble avholdt i Lågendalen i Vestfold torsdag 21. november og fredag 22. november.
Eskil Johannes Havdal og dunkeren Milla hadde en dårligere førstedag, med 184 poeng. Under mesterskapets andre dag snudde lykken, terrenget og vitringen, og ekvipasjen fikk full klaff med 205 poeng. Dermed endte NMs yngste deltaker på totalt 389 poeng og sikret annenplassen.
Arton Pestisha og finskstøver Zenta tok tredjeplassen med samme poengsum, 389 poeng. Dunkeren til Havdal ble satt foran, da den hadde lengre lospoengsekvens enn Zenta.
Krevende kvalifisering
Mange vil hevde at bare det å kvalifisere seg til dette norgesmesterskapet, er en stor prestasjon. I ukene før har hvert av de fem distriktene tilsluttet Norske harehundklubbers forbund avholdt egne mesterskap for å kvalifisere fire ekvipasjer hver til det nasjonale mesterskapet.
– Jeg har ikke hatt noen nerver for NM, det var heller distrikts- mesterskapet som var skummelt. Der var det 25 påmeldt champions, og heldigvis vant vi, sier Frank Ove Lia, som også er fjorårsvinneren av NM Støver. Han representerer Telemark Harehundklubb i distrikt 3.
Lia jobber i Nordsjøen og er hjemmefra flere uker av gangen. Da blir det krevende å skulle ta ansvar for all hundetreningen alene.
– Jeg gir mye av æren for hundearbeidet til samboer Anita. Det er også hun som tar seg av lydighetstreningen, sier han.
Totalt var det da 20 ekvipasjer som stilte til start på NMs første dag. Av disse var 14 finsk støvere, 3 hamiltonstøvere, 2 dunkere og 1 luzernerstøver. Fire ekvipasjer stilte av ulike årsaker ikke til start på dag to.
Publikumsvennlig
Årets arrangør av NM Støver var Vestfold Harehundklubb, som hadde skaffet til veie 20 prøveterreng i Lågendalen på ca. 5000 mål hver. Alle med «haregaranti».
– Vi hadde på forhånd observert hare i samtlige terreng, sier Andreas Lie, som leder jaktprøvekomiteen i Vestfold Harehundklubb. Klubben har arrangert NM Støver to ganger tidligere, i henholdsvis 1976 og 1999.
Lie er stolt over at årets nyvinninger fungerte som de skulle.
– For første gang har du i år kunnet følge alle hundene på tracker-appen på mobilen, enten du har sittet i Namsos eller i Dubai, forteller Lie.
Nytt av året var også livesending med Jegerpodden. Her kunne publikum følge med på «sakte-tv» på Facebook og YouTube, med visning av hundenes arbeid på tracker-appen, og gjester i studio.
– Det har fungert over all forventning. Første prøvedag hadde vi 30 000 visninger, og det er viktig for rekrutteringen til den kulturarven som harejakta er. Jeg tror jeg kan si vi har satt en ny standard for framtidige arrangement, sier han.
Vær for harefoten
Da Jakt & Fiske snakket med Andreas Lie før mesterskapet, var han bekymret for værmeldingen, som noen dager i forveien meldte snø første prøvedag.
– Ingen er så opptatt av været som harejegeren. Under de første snøfallene hopper haren lite, og natthoppingen, beitefoten, blir liten. Hundene må derfor legge søket sitt trangere enn vanlig. Og blir det 10 centimeter snø, da ligger haren inne og fyrer, ler han.
Da mesterskapet endelig var i gang, fikk hundene prøve seg i kaldt, tørt vær, med noen få centimeter snø på bakken. Gradestokken var flere steder nede på minus 10 grader.
– Heldigvis fikk vi ikke det snøfallet som var meldt, men det var likevel varierende vitringsforhold. Totalt sett er det veldig mange hunder som har lykkes med mye og vi har en høy premieprosent, avslutter Lie.