Guide
Slik velger du riktig hagle
Ønsker du deg ny hagle er det ikke nok å føre opp «hagle» på ønskelista. Du må være litt mer spesifikk for å finne en hagle som imøtekommer dine ønsker. Det første du bør gjøre, er å tenke grundig gjennom hvilke funksjoner du vil at våpenet skal fylle.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Selve haglgeværet kan man kategorisere på flere måter. De kan for eksempel deles inn i brytevåpen og magasinhagler. Myndighetene kaller brytevåpen for enkeltskuddsvåpen, selv om de har to eller flere løp. Brytevåpen har fordelen av å kunne deaktiveres ved et håndgrep ved nettopp å bryte eller «knekke» hagla, som man sier. Den er da åpenbart i sikkerhetsmodus og øker sikkerheten ved bæring for både hunder og jegere, samt ved forsering av hinder i terrenget.
En dobbeltløpet hagle leverer dessuten et kjapt skudd nummer to, som ofte er ønskelig. Dobbeltløpede hagler har enten løpene samlet over/under, eller sideveis, som i en sideligger.
Vekt
Mange rypejegere som jakter med hund, foretrekker et brytevåpen, gjerne et med litt god vekt. Dette gir en stabil og god sving ved fluktskyting forutsigbare situasjoner. En del foretrekker å henge den i reim over skuldra til bikkja har funnet fugl. Vil du være litt mer på hogget og skyte på støkk, både med og uten hund, kan våpenet med fordel være noe lettere. Du treffer ikke fugl med hagla over skuldra, og der havner den fort om den bikker 3,3 kg.
Magasinhagler
Magasinhaglene har en lademekanisme som hiver ut tomhylsa og mater inn en ny patron. Mekanismen kan være hånddrevet, som i en pumpehagle, der forskjeftet beveges manuelt for å lade om. En automathagle bruker derimot enten gasstrykket fra patronen, eller rekylkreftene i våpenet til å lade om automatisk.
Jakthagler er såkalt halvautomatiske, ved at avtrekkeren presses inn på nytt for hvert skudd. Pumpehagla er bråkete og krever bevisst trening for å lade om hurtig, men anses som svært funksjonssikker.
Automathaglene har den fordelen at de har ganske snill rekyl, og gir mindre munningsvipp enn andre systemer. Rekylautomatene bygges gjerne lettere enn gassautomatene. Ifølge Norsk jaktlovgivning er det bare tillat med to skudd uansett system, så jegeren får hentet ut forholdsvis lite av potensialet til magasinhagla. I noen land kan de lade hagla på søndag og skyte resten av uka.
Halvautomatene er ofte designet for kraftig ammunisjon med større haglladninger. De er glimrende ved posteringsjakt etter både hårvilt som rev og rådyr, eller våtmarksfugl som ender, gjess og sjøfugl. En smekker rekylautomat kan også være fin på støkkjakt. Pumpehagla er ofte foretrukket på ekspedisjoner for sin pålitelige konstruksjon.
O/u eller s/s?
Reine jaktvåpen blir som oftest mest slitt utvendig. Ser du for deg hyppige besøk på leirduebanen, og kanskje deltakelse på litt stevner, er det verdt å merke seg at de fleste konkurranseskyttere bruker over/under-hagler. Det britiske våpenikonet Mike Yardley anslår at dette valget bidrar med minst 5 prosent mer treff på leirduer i forhold til sideliggeren. Leirduene blir fort små over løpsbunten på en sideligger.
Fjærkre derimot, opptar gjerne en langt større del av horisonten med sine svirrende vinger, og forskjellen mellom hagletypene viskes ut på jakt.
Les også: Slik blir du en bedre jaktskytter - med hagle
Kaliber
Når det kommer til valg av kaliber, er det egentlig ganske enkelt. Selv om det finnes en del ulike haglkalibere, er det få praktiske årsaker til å velge noe annet enn kaliber 12. Dette har det suverent beste utvalget både i våpen og patroner, og håndterer alle våre jaktformer på en utmerket måte. Kaliber 20 er også et brukbart valg for fuglejegeren, men parkerer litt når det kommer til tyngre ladninger, og særlig til blyfri jakt på våtmarksarter.
Utvalget av patroner og våpen er mindre. Hagler i kaliber 20 er gjerne smekre og lette, og appellerer til mer enn fornuften. Resten av utvalget som kaliber 10, 16, 28og 36/410 blir for kuriositeter å regne, og velges stort sett ut fra fornøyelsen ved å bruke dem. Utbudet her er svært begrenset.
Pris
Er du nyslått jeger med ferskt jegerprøvebevis, er det mange funksjonelle jaktvåpen å få til godt under ti tusen kroner. Om du kjenner suget etter et skikkelig kvalitetsvåpen, er det ingen grunn til å holde igjen hvis lommeboka tåler det. Få gjenstander gir mindre verditap enn våpen, dessuten er gleden ved å eie en «grombørse» undervurdert.
Les også: Gratis tips for bedre jakt.
Sjekk skytestilen
Uansett type hagle er kanskje det viktigste at hagla passer din kropp og skytestil. Ved haglskyting er det ditt øye som er haglas baksikte, og riktig posisjon får du bare ved en hagle som passer deg. Dette får du hjelp til hos en seriøs våpenforretning. Selv om du kanskje ikke har etablert en fast skytestilling ennå, vil du få veiledning til det beste valget. Så er det bare å sende inn ønskelista.
Jaktvåpen kan holde seg fine lenge med enkel puss og stell. Derfor bruker også mange jegere samme hagle i årevis. Ofte er det den første hagla etter jegerprøven som fremdeles henger med.
Men den litt famlende skytestilen du startet med, har du kanskje utviklet eller strammet opp? Det er også en kjensgjerning at menneskekroppen endres over tid.
Derfor kan det være nyttig å sjekke at hagla fremdeles passer med noen års mellomrom. Dette kan være vanskelig å kjenne selv, men en god hagleinstruktør vil kunne hjelpe deg.
Det samme gjelder for mange våpenforretninger og børsemakere, som i tillegg vil hjelpe deg med de nødvendige endringer i skjeftet på våpenet ditt.