Annonse

Hagletips

Kvinnelig jeger med rødpunktsikte på hagla.
Med usikker øyedominans, kan et rødpunktsikte være et godt hjelpemiddel for å treffe rypa. Her er det montert en Aimpoint Micro S-2.

Sikte på hagla?

Et bedre sikte på hagla kan tidvis være gunstig, men det gode, gamle perlekornet holder fortsatt stand.

Publisert Sist oppdatert

Vil ikke et bedre sikte på hagla øke muligheten for å treffe? Det vanlige kornet på pipa er grovt, og baksiktet mangler jo helt. Men som de fleste vet, er det ditt eget øye som er baksiktet på hagla, og kornet skal bare være en pekepinn. Likevel kan det i noen tilfeller være en god idé å montere et sikte.

Reflekssikte Acro S-2 montert på en hagle.
Haglesikter er ikke et blaff, Aimpoint lanserte i januar haglversjonen av sitt kompakte rødpunktsikte Acro S-2, et lukket reflekssikte som tåler det meste.

Reflekssikte

Fordelen med et rødpunktsikte, er at det er parallaksefritt. Siktepunktet er en refleks av et lyspunkt som projiseres mot glassflaten i sikteåpningen. Derfor kalles denne typesn sikter også reflekssikter. 

Så lenge du ser rødpunktet, ser du også treffpunktet, selv om det er helt i ytterkant av siktet når du holder hagla på snei. Med andre ord fristilles skytteren fra kravet om riktig montering. 

Det gjør reflekssiktet til en svært rask innfallsvinkel mot raske mål. For skyttere med usikker øyedominans, kan et rødpunktsikte på hagla hjelpe godt. Slik kan du skyte med begge øyne åpne, og alltid se den røde prikken som treffpunkt, uavhengig av ledeøye.

Reflekssikte Buriss Fast-Fire montert på en hagle.
Burris Fast-Fire er et åpent reflekssikte som kan festes direkte på hagleskinna. En rød prikk markerer treffpunktet, uavhengig av hvordan hagla ligger til skulderen.
Redring-varianten av reflekssikter angir, som navnet tilsier, en ring haglesvermen treffer.

Montering og sving

Nybegynnere som ikke har etablert en fast måte å føre hagla til skulderen, vil også kunne dra nytte av friheten i et parallaksefritt sikte. Ulempen er at det heller ikke er lett å bli konsis i monteringen når treffene ikke reflekterer riktig anlegg. 

Det er dessuten ikke like intuitivt å dra gjennom målet med et rødpunktsikte på hagla, fordi siktepunktet blir veldig definert. 

Mange opplever at den røde prikken gjør det svært fristende å stoppe svingen for å finsikte på målet. Men noen får det til, og sier de skyter bedre med reflekssikte.

Kikkertsikte

I situasjoner der finsikting faktisk er ønskelig, kan det være greit å ha et kikkertsikte på hagla. Dette bør har lav forstørrelse, gjerne ned mot 1 på laveste nivå i zoomen. De fleste kombinasjonsvåpen har et kikkertsikte montert. 

På rådyrjakt er et kikkertsikte med lav forstørrelse nyttig når hagleløpet brukes. Det gir mulighet for en mer presis plassering av haglsvermen når dyrene kommer rolig mot posten. Skuddplassering på rådyr er viktig også med hagle. 

Det kan også være fint å bruke på sittende fugl, men på raske mål blir det gjerne for omstendelig å finne siktebildet.

Fiberoptisk korn

Et ganske vanlig sikte som leveres på mange hagler, er et «selvlysende» plastkorn som fanger lys fra omgivelsene og sender det mot øyet gjennom enkel fiberoptikk. 

Mange opplever at dette fungerer helt utmerket, og gir en god markering av kornet også på gråværsdager og i skumring. Et slikt korn vil også være til hjelp når du med alderen får redusert mørkesyn.

Originalen

Majoriteten av hagler leveres med et perlekorn, som er en liten metallkule i stål eller messing. Det gir en akkurat passe angivelse av hvor pipene befinner seg i forhold til målet. Til vanlig småviltjakt, er det ofte bedre å legge pengene i noen runder på leirduebanen. 

Om ikke det får opp treffprosenten, vil det i alle fall avdekke om du har spesielle grunner til å gå videre med andre siktemidler. 

Flere skyttere jeg kjenner har faktisk gått den andre veien og fjernet kornet for å kunne holde all fokus på målet. Til sjuende og sist handler valg av siktemidler på hagla i stor grad om smak og behag, der både skytestil, erfaring og din egen fysikk påvirker. I de aller fleste tilfeller, fungerer et enkelt perlekorn godt nok. Et siktemiddel på hagla løser likevel enkelte spesialbehov.

Powered by Labrador CMS