Annonse

Test av Boarbuster Mark II

Hendig storviltrifle

Italienske Davide Pedersoli har blandet moderne trekk med en 130 år gammel låskasse. Det har gjort Boarbuster Mark II til en hendig storviltrifle for moderate hold.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Davide Perdersoli har et stort utvalg i reproduksjoner av historiske våpen. I en utvidelse av produktlinjen har de kommet med en variant av Winchesters bøylerifle modell 71. Denne ble lansert i 1935, kamret i den samtidig nye patronen .348 Winchester. Modell 71 baserte seg på storviltrifla Winchester modell 1886, som var laget for en rekke grove svartkruttpatroner.
Pedersoli kaller sin rifle 86/71 Boarbuster Mark II.

Den har den karakteristiske bøylemekanismen, eller «Lever action» på engelsk. Den kjennetegnes ved en bøyle som strekker seg ned under kolbehalsen, og som svinges framover og tilbake ved ladegrep. Det går svært raskt med litt trening, fordi avtrekkerfingeren blir i posisjon hele veien. En ulempe ved systemet er at patronen kastes rett opp fra toppen av låskassa, og utelukker bruk av vanlige kikkertsikter. Den slags var jo ikke vanlige i 1886.

Sikteskinne
Pedersoli har forøkt å bøte på dette ved å plassere en picatinnyskinne framme på løpet. Her kan det enkelt festes et reflekssikte (rødpunkt), eller et kikkertsikte med ekstrem øyeavstand. Skinna har også integrert et tydelig skursikte med selvlysende markeringer. Dette kan monteres valgfritt i begge ender av skinna. Et rødpunktsikte på skinna får helt riktig avstand, og kompletterer våpenets kvikke karakter.

Moderne trekk
Pipe, magasinrør og låskasse har fått et belegg med olivengrønn Ceracote. Stokken er laget i amerikansk valnøtt, men et solid lag av matt svart gummiering, gjør at den minner om et kunststoffskjefte. Det har en rik nettskjæring på kolbehals og forskjefte. Flere moderne trekk er et trinnløst justerbart kinnstykke og en svært myk kolbekappe. Kinnkappa gjør at børsa faller rett i siktebildet ved anlegg.

Mye sikring
Den utenpåliggende hanen har halvspenn som hindrer hanen å ligge an mot tennstempelet. I tillegg har rifla en sikring på kolbehalsen. Denne lar seg bare aktivere med hanen helt nedspent, og blokkerer både hane og ladegrep. Det blir noe omstendelig ved avsikring, for hanen må fortsatt spennes før skudd. Slikt bør sitte i fingrene før jakta.

Nettopp kapasiteten til å håndtere lange patroner som kaliber .45-70 og .50-90 ga popularitet til Winchesters modell 1886. Boarbusteren bærer dette videre med kaliber .444 Marlin, som er en grov, men moderne patron fra 1964. Den har høyere arbeidstrykk enn de gamle svartkruttpatronene.

I bruk
Testrifla var i kaliber .444 Marlin. Dette er en anvendelig storviltpatron for moderate hold, men utvalget bugner ikke i norske våpenforretninger. Rifla lages også i .45-70 som nok er lettere å framskaffe her på berget. Vi testet rifla på 50 meter med åpne sikter, og fant at Remington 240 grains Core-Lokt gikk ganske høyt i forhold til siktet.

Med tyngre kuler vil det samsvare bedre, og de vil også egne seg bedre til jakt. Samlingen (ca. 5 cm) var brukbar til storviltjakt på dette holdet. Et reflekssikte ville nok ha snurpet samlingene en god del. Rekylen var uproblematisk i rifla som veier drøyt 3,8 kg. Ladegrepene var glatte, men føltes mer stramme og direkte enn for eksempel Winchesters modell 94. Funksjoneringen var prima. Raske skuddserier er festlig med en slik bøylerifle, og går utenpå selv en rettrekker i hurtighet. Den korte 48 cm pipa gir en kroppsnær balanse i våpenet. Rørmagasinet under pipa tar fem patroner via ladeporten på siden av låskassa.

Davide Persersoli modell 86/71 Borebuster Mark II er en storviltrifle med praktiske moderne trekk rundt en nostalgisk kjerne. Sjarmen er fremdeles på plass. Med et rødpunktsikte montert er rifla et glimrende valg for ettersøksjeger eller hundefører, og giftig ved drivjakt på villsvin.

Powered by Labrador CMS