Annonse

Min sekk || Knut Johan Ruud

Alltid beredt!

Har du tørre sokker og varm kaffe, skal det bli ganske skralt før du stryker med.

Publisert Sist oppdatert

– Siste turopplevelse – med sekk?

– Gaupejakt torsdag til lørdag ettermiddag, med den sekken jeg bruker hele året for dagsturer jeg der ikke skal overnatte ute. Jeg har et rikholdig arsenal av ryggsekker til ulike formål, men til enkle utflukter holder denne i massevis.

– Hva har du alltid med deg i sekken?

– På jakt har jeg alltid med en lett fjellduk. Ellers har jeg en bitteliten vanntett pose med superlett genser og tørre sokker. Jeg har også en førstehjelpsmappe, Leatherman og hodelykt. Et tau med små karabinkroker har jeg også med: Det kan brukes til alt fra å lage tak av fjellduken, til å binde en jakthund eller henge opp et bytte. Jeg har også en ziplock-pose med lighter, dopapir, tennbriketter og andre småting. Til fiske er grunnutrustningen den samme, men da har jeg også med myggmiddel og primus.

– Noe du ikke kan klare deg uten?

– Jeg syns det meste er veldig vanskelig uten kaffe, og en snyltekopp er alltid i lomma. Ellers er mye av det jeg har i sekken ting jeg håper jeg ikke trenger. Jeg klarer meg jo ikke uten fluestang, men den skal jo være i drift – ikke i sekken! Har du tørre sokker og varm kaffe, skal det bli ganske skralt før du stryker med.

– Vil du beskrive deg selv som materialist eller idealist?

– Jeg er en uhelbredelig «Ting-Mathias», eller prylbög, som de sier på svensk. Derfor har jeg bevisst valgt å bruke liten sekk, slik at jeg ikke skal fristes til å ta med mer enn nødvendig. Jeg bruker samme sekk sommer som vinter. Rypenettet er for øvrig ypperlig til å bære våte vadere i.

– Digitalt eller analogt?

Knut Johan Ruud (46):

Friluftsveileder i NJFF Buskerud. Bruker all tilgjengelig (og utilgjengelig) fritid på fluefiske og jakt.

– Personligheten min er splittet. Som menneske er jeg analog, og kjører en gammel dieselbil med analog nøkkel. På fisketur er mobilen det eneste digitale jeg har med meg, men jeg er helt junkie på den, så den burde jeg vitte meg med. På jaktturer er det ofte nødvendig med mer greier. Men for meg som er forholdsvis fersk på jakt, gir jo disse tingene en form for trygghet, og jeg liker utstyr, selv om det blir mye lading.

– Din beste naturopplevelse?

– Den neste! Jeg har alltid sett for meg at den beste opplevelsen ligger foran meg, det er mye av motivasjonen til å komme seg ut. Allerede på veien hjem fra tur, sjekker jeg Yr for å legge planer for neste helg. Ulempen med det er at jeg aldri blir mett.

– Og din verste?

– Jeg har drevet med fluefiske natt og dag i 30 år, men har aldri angret på en tur. Et slags lavpunkt var likevel å brekke beinet på fisketur. Men jeg fikk bundet mange fluer. Med tanke på hvor mye jeg har vært ute, kan jeg jo være fornøyd med at jeg aldri har vært involvert i noe som har krevd redningshelikopter.

– Hva er ditt beste turtips?

– Dra ut. Uansett. Fisk biter i alt slags vær. Og drømmer du om en reise; sett en dato og spar penger – det er ikke sikkert du blir pensjonist. Ikke bry deg om at du kanskje ikke har det beste utstyret. Elgen ser aldri rifla di, og fisken ser aldri stanga di. Det er jo lett for meg å si som har så mange fluestenger at det ser ut som jeg pusser opp et kirkeorgel ...

– Hva er din største jakt-/fiskedrøm?

– Det er å følge klekkingen av døgnfluer fra Arendal til Alta, og så jakte seg ned igjen på høsten. Eller oppleve Argentina fra hesteryggen og fiske i navnløse vassdrag og forsvinne helt for alltid. I hvert fall en god stund. Men først måtte jeg lært meg å ri.

Powered by Labrador CMS